Sociale trektochten: Tesfa Tours, Ethiopië

Redactie Lonely Planet

De wandelingen van Tesfa Tours door de buitengewone landschappen van Ethiopië worden begeleid door locals en veranderen je perspectief op het land. Onderweg verblijven reizigers bij dorpsbewoners, waardoor de gemeenschap rechtstreeks gesteund wordt.

Nelson Mandela zag Ethiopië als hét Afrikaanse moederschip. Dit komt doordat in Ethiopië overloopt van de mythische geschiedenis, oeroude Afrikaanse culturen, unieke flora en fauna en geweldige landschappen. Om dit ongelooflijke land te begrijpen en er optimaal van te genieten is een trektocht met een local van Tesfa Tours een must.

Gidsen nemen je mee door weilanden en naar de in wolken gehulde hooglanden van het Simiengebergte, waar lammergieren op de thermiek zweven en gelada’s (primaten die op bavianen lijken) over de duizelingwekkende 2.000 meter hoge hellingen patrouilleren.

In Tigray vertalen ze de spirituele legendes die zijn afgebeeld op fresco’s in torenhoge kerken, die precair op toppen van zandsteen zijn gebouwd. In Wollo maak je kennis met de dorpelingen die nog boeren met os en ploeg en drink je een ritueel kop koffie in het land waar waarschijnlijk de eerste kop werd gebrouwen.

Als je niet bezig bent met trektochten maken en zeldzame dieren in het wild opsporen, zoals de Ethiopische wolf en mantelbaviaan, dan kun je over markten struinen of een weg vinden door de doolhof die naar Lalibela’s 11 UNESCO-beschermde kerken leidt, uitgehouwen uit basaltkliffen. ’s Avonds geven de gastvrouwen en -heren uit de gemeenschap je mokken tej (honingwijn) en borden vol injera (gefermenteerd flatbread) met een pittige stoofpot voordat je naar bed gaat in traditionele tukuls (huizen met rieten daken) die vaak op spectaculaire locaties staan.

Naar verluidt hebben Adam en Eva mogelijk in de buurt van Mescha Lodge gewoond, gelegen aan de rand van het Wof Washa-bos met uitzicht op de uitgestrekte Rift Valley. De trektochten van Tesfa verrijken ongetwijfeld niet alleen jouw leven, maar ook die van de locals die je bezoekt. Zij ontvangen 80 procent van de omzet van elke trektocht. Dit is reizen op z’n best: duurzaam, ongefilterd en onvergetelijk.

Openingsbeeld: silla Zelko/500px / iStock