Community tour: Invisible Cities, Verendigd Koninkrijk

Redactie Lonely Planet

Invisible Cities, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, biedt mensen die dakloos zijn de mogelijkheid om gids in hun eigen stad te worden, wat leidt tot boeiende en alternatieve wandelingen voor zowel reizigers als de lokale bevolking.

Invisible Cities is een onderneming met een sociaal geweten die mensen die dakloos zijn geweest opleidt tot wandelgids. Reizigers die deze tour doen krijgen de mogelijkheid om een ​​stad te ervaren vanuit het unieke perspectief van iemand voor wie de straat ooit hun thuis was.

Het bedrijf is opgericht door Zakia Moulaoui, die 12 jaar geleden vanuit Frankrijk naar Edinburgh verhuisde. Door haar werk met de Homeless World Cup Foundation ervoer ze van dichtbij het stigma dat rust op het leven op straat. Toen ze door een diagnose van darmkanker in 2014 tijdelijk niet meer kon reizen, kwam ze met het idee voor de oprichting van Invisible Cities in 2016.

‘Ik realiseerde me hoe belangrijk reizen was in mijn leven, en hoe het de kracht had om mensen bij elkaar te brengen en nieuwe dingen te ontdekken,’ zegt de inmiddels genezen Zakia. ‘Ik dacht dat het een hulpmiddel kon zijn voor mensen die dakloos waren geweest om hun eigen waargebeurde verhalen te vertellen. De rondleidingen zijn ontworpen door de gidsen zelf, zodat ze kunnen praten over hun eigen reis en ervaringen als ze dat willen, en als ze dat niet willen, kunnen ze de stad als achtergrond gebruiken om te praten over de plaatsen en onderwerpen waar ze gepassioneerd over zijn.’

Invisible Cities-gids Sonny in Edinburgh | Foto: © Met dank aan Invisible Cities

De gidsen worden begeleid door mensen die al in de toeristenindustrie werken om samen onderhoudende, boeiende en leuke rondleidingen te maken. Deze worden verfijnd totdat ze klaar zijn om te presenteren aan bezoekers en de lokale bevolking. Thema's zijn onder meer misdaad en straf, kunst, geschiedenis en rondleidingen speciaal voor vrouwen. De onderneming biedt de gidsen een inkomen en een doel, en een kans om hun verhalen en interesses met anderen te delen.

Er zijn nu rondleidingen beschikbaar in Edinburgh, Manchester, Glasgow, Cardiff en York. Invisible Cities organiseert ook campagnes en evenementen om een ​​breder bewustzijn te creëren over de harde realiteit achter dakloosheid. Als sociale onderneming wordt 100% van de winst opnieuw geïnvesteerd in deze initiatieven en de voortdurende ontwikkeling en opleiding van de gidsen.

Openingsbeeld: © Courtesy of Invisible Cities