Community storyteller: Hesham Moadamani, Berlijn

Redactie Lonely Planet

Hesham Moadamani gebruikt zijn persoonlijke ervaring als vluchteling in de Syrische burgeroorlog om mensen rond te leiden in Berlijn voor Refugee Voices Tours. Hij legt verbanden tussen het huidige conflict in Syrië en de geschiedenis van migratie in Duitsland.

Het was pikkedonker in het Turkse resort Çeşme toen Hesham Moadamani bijna alles wat hij bezat achter zich liet en het koude water van de Straat van Chios indook. Er stond hem een zware taak te wachten: een zwemtocht van 8 kilometer naar het Griekse eiland Chios. Zelfs voor een olympisch zwemmer is dit een vermoeiende afstand, laat staan voor Hesham die überhaupt nog maar twee keer in zijn leven de zee had gezien.

Met zijn schoenen rond zijn nek gebonden en zijn papieren in een plastic zak om zijn pols bikkelde Hesham zeven uur lang richting de twinkelende verlichting van het eiland, totdat hij eindelijk werd opgepikt door de Griekse kustwacht. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en verwerkt als vluchteling. Uiteindelijk zou hij helemaal naar Duitsland lopen, met bloedende voeten.

In 2015 kwamen ongeveer één miljoen mensen aan in Europa, waarvan de meesten vluchtten voor de Syrische burgeroorlog. Refugee Voices Tours geeft deze mensen een stem door tours door verschillende Europese steden te geven, geleid door vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Irak.

Door zijn persoonlijke ervaringen is Heshams tour door Berlijn schrijnend en hartverscheurend, maar ook heroïsch. Vooral omdat zijn verhaal niet af was toen hij eenmaal Duitsland had bereikt. ‘Toen ik aankwam veranderde het uitgangspunt van sympathie, “want vluchtelingen die vluchten voor oorlog zijn net zo menselijk zijn als wij” naar het idee van “onze veiligheid is prioriteit, het zijn allemaal moslims, extremisten met een terroristische achtergrond,”’ zegt hij.

Wat Heshams tour zo boeiend maakt, is het feit dat hij historische plekken in de stad zoals de Berlijnse muur, de Topographie des Terrors en Checkpoint Charlie gebruikt om de 15 miljoen mensen die moesten vluchten voor WO2 en de huidige situatie in Syrië te vergelijken. ‘Zo’n conflict is niet uniek voor Syriërs met een Islamitische achtergrond,’ zegt Hesham. ‘Duitsland heeft vaker zulke migratiestromen meegemaakt, of mensen nou vluchtten van of vluchtten naar,’ zegt hij.

De tour eindigt in een Syrisch restaurant, waar mensen nog even kunnen napraten over alles dat ze geleerd hebben, terwijl ze ook van de cultuur kunnen proeven. ‘Ik vind het leuk dat deze tour bestaat en ik hoop dat meer mensen mee zullen doen,’ zegt Hesham. ‘Er zijn verschillende gidsen die allemaal hun eigen verhaal van hoop en veerkracht hebben.’

Openingsbeeld: Hesham Moadamani