Burgemeester van Venetië wil cruiseschepen verbieden

Redactie Lonely Planet

De maat is vol voor Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië. Hij is het spuugzat dat gigantische cruiseschepen zijn stad binnenvaren, dit zorgt voor een gevaarlijke situatie op het water en beschadigt de stad en zijn ecosysteem. Daarom vraagt hij Unesco om Venetië op de zwarte lijst te zetten.

Nadat begin deze maand een cruiseschip tegen de kade en een klein toeristenbootje in het Giudecakanaal aan is gevaren, waarbij vier mensen lichtgewond raakten, is het tijd voor maatregelen vindt de burgemeester van Venetië. Hij spoort Unesco aan om de stad op de zwarte lijst van het Werelderfgoed te plaatsen, zodat grote schepen de stad moeten ontwijken.

Na het incident gingen inwoners van Venetië de straat op om te protesteren. Burgemeester Brugnaro heeft felle kritiek geuit tegen de Italiaanse minister van Infrastructuur, Danilo Toninelli, omdat hij het plan om cruiseschepen om de stad heen te leiden van het vorige kabinet niet naleeft. Daarom heeft Brugnaro besloten om Unesco te vragen de stad op de zwarte lijst te plaatsen.

Een cruiseschip in de lagune van Venetië | Foto: GitoTrevisan / iStock

Unesco heeft Venetië een deadline gegeven om in 2021 maatregelen te hebben getroffen om Ventië's vele monumenten te beschermen. Minister Toninelli benadrukte het belang om toerisme en het milieubehoud te balanceren. De stad zelf werkt aan een oplossing om cruiseschepen om te leiden, aangezien deze een groot gevaar vormen voor mens, stad en milieu. De schepen bedreigen namelijk ook het ecosysteem van de lagune van Venetië.

Volgens Brugnaro duurt het te lang voordat Toninelli met een nieuw plant komt om grote schepen uit de kanalen te weren. De minister wil eerst een referendum houden in zijn partij om te kiezen uit verschillende ideeën, zoals het aanleggen van een nieuwe haven voor cruiseschepen bij Lido San Nicolò of Chioggia, net ten zuiden van Venetië.

Mocht Unesco ingaan op het verzoek om Venetië op de zwarte lijst te plaatsen, dan zou dit de toegang tot de stad bemoeilijken. De zwarte lijst is gemaakt voor werelderfgoed dat zeer bedreigd wordt.

Venetië nam al eerder maatregelen om het massatoerisme tegen te gaan met nieuwe toeristenregels. Dit betekent dat er onder andere hogere toeristenbelasting wordt ingevoerd.

Openingsbeeld: StevanZZ / iStock