Bijzondere overnachting: Ljeppershiem

Tjitske Kingma

Zin in een weekendje weg in eigen land? Misschien is een weekend Friesland met Natuurhuisje.nl precies wat je zoekt!

Waar verblijf ik?

In Westergeest, een klein dorp in Noordoost-Friesland, ligt het kleinschalige vakantiepark Ljeppershiem. Ooit was dit terrein het middelpunt van de fierljepsport (polsstokverspringen), nu een oase van rust en natuur. Slechts drie houten tiny houses staan aan de rand van de Nieuwe Zwemmer, een kanaal dat het Lauwersmeer met het Friese binnenland verbindt. Mocht je met een boot willen komen dan kan dat, want ieder huisje heeft z’n eigen aanlegsteiger. De tiny houses van Ljeppershiem worden verhuurd via Natuurhuisje.nl, dus de natuurbeleving staat hier centraal. Het gras op het terrein wordt bewust niet altijd gemaaid, om ruimte te bieden aan de vele weidevogels die hier rondvliegen. Met een beetje geluk zie je zelfs konijnen rondhuppelen! Er ligt een Canadese kano op het terrein die alle gasten mogen gebruiken, dus met mooi weer kun je er zo op uit trekken.

Het interieur van het Natuurhuisje. Foto: Met dank aan Natuurhuisje.nl

Hoe ziet het tiny house eruit?

Alledrie de huisjes zijn door de eigenaars zelf ontworpen en vervaardigd uit duurzaam hout. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen en het water wordt lokaal gezuiverd. Ieder huisje is net een beetje anders ingericht, maar de gemene deler is de knusse sfeer. Een aanrecht, Perzisch tapijt en velvet stoelen vullen de keuken en zithoek, met een tweepersoonsbed achter een wand voor nog een beetje privacy in de slaapkamer. Een tv is er niet, wat stimuleert om juist gezellig samen een spelletje te doen of een spannend boek te lezen op een van de fijne stoelen. Dankzij de grote ramen en het lichte hout voelt het binnen ondanks de kleine oppervlakte erg ruim, en de badkamer is zelfs groter dan die in menig appartement. Op de veranda met uitzicht op het water staan twee ligstoelen waar je heerlijk relaxed je kopje koffie kunt drinken en kunt kijken naar voorbij varende bootjes. Theezakjes en nespressocupjes liggen klaar zodat je tijdens je verblijf nooit zonder een caffeïnekick hoeft te gaan, en tegen een kleine betaling kan er ook een broodmand voor je worden klaargezet zodat je het hele weekend voorzien bent van ontbijt en lunch.

Pittoresk Dokkum. Foto: Jan van der Wolf/iStock

Wat is er te doen?

Vanuit Westergeest ben je zo met de auto of fiets in Nationaal Park Lauwersmeer. Vroeger lag hier de Lauwerszee, maar door angst voor overstromingen werd de zee ingedamd. Het zoute water verdween, maar wat overbleef was een waar vogelparadijs. Veel vogels trekken het voorjaar langs dit gebied onderweg naar hun broedplaats in het noorden, om vervolgens in het najaar weer terug te keren onderweg naar West- en Zuid-Afrika. Je ziet hier bijvoorbeeld steltlopers, eenden en ganzen, maar ook de wielewaal, de kluut en de lepelaar. Er staan verschillende vogelkijkhutten in het park, dus neem je verrekijker mee om de soorten te kunnen ontwaren. Er zijn talloze wandelroutes in het nationaal park uitgestippeld van verschillende lengtes en voor fietsers is het zogenaamde “rondje Lauwersmeer” erg populair. Ben je wat langer in de regio pak dan de veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog voor een dagje Waddeneiland. Voor een stukje cultuur is de vestingstad Dokkum zeker de moeite waard. Met de auto ben je hier in 10 minuten vanaf Ljeppershiem. Parkeer je auto op een van de gratis parkeerplaatsen net buiten het centrum en steek de gracht lopend over. De stad is in de 16de eeuw grotendeels verwoest geraakt tijdens de Waalse furie, waardoor het centrum aan het eind van die eeuw is versterkt door een bolwerk. Sindsdien is Dokkum gespaard gebleven van vijandige aanvallen, waardoor je vandaag de dag nog steeds de bolwerken goed kunt zien. In een half uur wandel je op je gemak langs de gracht rond het centrum, waarbij je onderweg een aantal bordjes tegenkomt met informatie over de geschiedenis van Dokkum. In het knusse centrum vind je gezellige terrasjes en leuke boetiekjes om je middag te vullen.

Wadlopen met Yvonne. Foto: Met dank aan Natuurhuisje.nl

Natuuractiviteiten

Naast huisjes in de natuur kun je nu ook natuuractiviteiten boeken via Natuurhuisje.nl. Denk aan wildexcursies, een workshop wildplukken of bosbaden. Je hoeft hiervoor niet per se in een natuurhuisje te overnachten, want de activiteiten zijn voor iedereen te boeken. Op een halfuurtje rijden van It Ljeppershiem, in het Groningse Kleine Huisjes, kun je bijvoorbeeld wadlopen met Yvonne Halsema. Zij neemt je tijdens eb mee het wad op. Een bijzondere ervaring, vooral wanneer je je realiseert dat hier tijdens vloed minstens twee meter water staat. Ga op zoek naar oesters, mosselen en alikruiken of pluk zeekraal om toe te voegen aan je maaltijd. Yvonne woont al haar hele leven aan de kust en weet veel te vertellen over dit unieke gebied. 

Wat is er te eten en drinken?

Omdat het tiny house is voorzien van een tweepitskookplaat kun je in principe gewoon je eigen maaltijden bereiden. Heb je daar geen zin in, dan is er genoeg keus in de omgeving als het op eten aankomt. In Dokkum vind je verscheidene restaurants om te lunchen en te dineren. Kijk vooral ook even naar de speciaalbiertjes op de tap, want Brouwerij Dockum brouwt verschillende speciaalbieren onder de naam Kâld Kletske. Maar je kunt ook nog dichter bij het Ljeppershiem uit eten: Herberg Foestrum in Westergeest is een gezellig dorpsrestaurant met een uitgebreide kaart. Of  je nu gaat voor de vangst van de dag of een simpele burger, het eten is er hoe dan ook goed. Laat je niet afschrikken door het feit dat de kaart vol Friese woorden staat, want ook met Nederlands kun je hier gewoon uit de voeten. 

Openingsbeeld: Tjitske Kingma