Bijzonder overnachten aan boord van ss Rotterdam

Sophie Bous

Stap aan boord van ss Rotterdam voor een overnachting in stijl in de havenstad. Ga terug in de tijd en waan je onderweg naar de Nieuwe Wereld.

Waar verblijf ik?

Welkom op het ss Rotterdam! Dit stoomschip aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam maakt met zijn imposante omvang direct indruk. Onberispelijk gekleed scheepspersoneel checkt je in en wijst je de weg; het voelt alsof je ieder moment kunt wegvaren. Rechtstreeks de geschiedenis in, want hier stap je aan boord van de scheepvaart anno 1950. De Rotterdam is in 1958 gebouwd voor de Holland Amerika Lijn, om eerst als lijndienst tussen Rotterdam en New York te varen en vervolgens als cruiseschip alle hoeken van de wereld te verkennen. Klassieke luxe veranderde langzaam in vergane glorie en na enkele jaren van onbruik in Florida werd het schip weer naar Nederland gesleept. Het maritieme erfgoed werd gerenoveerd en teruggebracht naar de stijl ten tijde van zijn maiden voyage.

Aan boord van ss Rotterdam | Foto: met dank aan WestCord Hotels

Wat is er te doen?

Eigenlijk is de Rotterdam een soort drijvend museum, dus de hoofdactiviteit – naast overnachten natuurlijk – is het schip zelf. Leer op uiteenlopende rondleidingen over het heden en verleden van het schip. Je kunt met een audiotour over de uitgestrekte dekken slenteren en je voorstellen hoe het er zo'n 50 jaar geleden aan boord uit moet hebben gezien, of een kijkje nemen in de indrukwekkende machinekamer. Ook zijn er maandelijks gespecialiseerde tours, bijvoorbeeld over de vele opvallende kunst aan boord. Wie wat meer adrenaline zoekt, kan ook een Escape Room doen met ss Rotterdam-thema. In de buik van het schip los je raadsels op om uit een koelcel te ontsnappen, of om de boot in de eerste plaats te halen voordat hij de oversteek naar New York maakt. Voor wat verkoeling kun je op het Lidodek terecht, waar een zwembad in zit – het is slechts 30 centimeter diep, dus veel meer dan pootje baden kun je er niet, maar voor kinderen is het een uitstekende bron van vermaak. En dan is er nog de stad Rotterdam zelf, waar genoeg te beleven valt. Het schip ligt op enige afstand van het centrum dus huur fietsen, of regel een overtocht met de watertaxi’s van het hotel.

Hoe ziet mijn kamer eruit?

Na vele omzwervingen staat de Rotterdam weer in zijn gelijknamige thuishaven, en hij is compleet in oude glorie hersteld, met koperkleurige elementen, kilometers aan zacht tapijt en houten lambrisering. De maritiem-chique sfeer van weleer wordt in de 254 kamers ook voortgezet. De ruimtes, van standaard en superior tot deluxe, zijn ingericht in drie verschillende thema’s: Original, Manhattan en Bahama’s. Levendige patronen met houten details, allemaal in jaren 50-stijl. Niets ouderwets aan de inrichting overigens; het schip is dan misschien in oude stijl gerenoveerd, maar natuurlijk wel van alle moderne gemakken voorzien. Het is dus zacht slapen op de fijne matrassen, en de badkamer is ook gemoderniseerd. Niet elke kamer heeft een raam, dus let daarop bij het boeken.

Kleurrijk retro interieur op de hotelkamers | Foto: Frank de Roo / WestCord Hotels

Wat is er te eten en drinken?

Het eten op het ss Rotterdam organiseert zich rond het lidodek; de plek op een cruiseschip waar zich het zwembad doorgaans bevindt. Het is het verzamelpunt van het schip, en waar de mensen zijn, ontstaat uiteindelijk een behoefte aan eten. Hier zit om die reden de Lido Grill, waar je ’s ochtends een uitgebreid ontbijtbuffet vindt, ’s middags stevig kunt lunchen en ’s avonds uitstekend bereid vlees en verse vis geserveerd krijgt. Burgers, steaks, moten zalm en ook de groente worden hier in de houtskooloven gegrild. Met mooi weer kun je van je eten genieten op het terras, met uitzicht op de Euromast (voor het terras kun je niet reserveren). Hier kun je overigens ook terecht voor een borrel, of ga daarvoor naar de Captains Lounge of de Ocean Wine bar, elders in het schip. Die overtocht naar New York duurde een ruime week, dus er werd genoeg ruimte ingericht voor een afzakkertje.

Openingsbeeld: WestCord Hotels