Best value-bestemmingen 2019

Redactie Lonely Planet

Op zoek naar een eersteklas reis zonder eersteklas prijskaartje? Lees dan snel verder voor onze top 10 droombestemmingen voor de prijsbewuste reiziger. 

Abu Simbel: een van de magische eeuwenoude sites van Egypte | Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock

1. De Zuidelijke Nijlvallei, Egypte

De Zuidelijke Nijlvallei is de voorloper bij het terug op de kaart zetten van Egypte als reisland. De geschiedenis in deze streek kent nauwelijks zijn weerga en een reis naar de Nijlvallei in 2019 hoeft niet veel te kosten. Indrukwekkende resten van oude culturen aan de Nijl van Luxor tot Aswan zijn toegankelijk voor slechts een paar euro. Je kunt vrijwel alles goedkoop bekijken, afgezien van een paar tempels en tombes die de entreeprijs meer dan waard zijn. Egypte is vanaf Europa ook nog eens gemakkelijk te bereiken, dus dit is een geweldig moment voor een Nijlcruise of woestijnavontuur.

  

De straat Piotrkowska op een zonnige ochtend in Łódź, Polen | Foto: Avillfoto  Shutterstock

2. Łódź, Polen

De ambitieuze post-industriële stad Łódź, de derde stad van Polen, maakt een verandering in sneltreinvaart door. De stad combineert renovatie van industriële ruimtes met ambitieuze architectonische projecten: voormalige fabrieken en andere ruimtes worden getransformeerd tot culturele, winkel- en entertainment-hotspots. Het EC1 complex van Łódź krijgt langzamerhand vorm en heeft al een nieuw planetarium, een enorme wetenschaps- en techonolgiecentrum en meerdere tentoonstellingsruimtes. Het Manufaktura shopping- en entertainmentgebied huist het MS2 Kunstmuseum, een zipline en een aangelegd strand. Mis ook het bijzondere Fabryczna treinstation niet.

  

Zonsondergang bij de Newfound Gap in de Great Smoky Mountains | Foto: SeanPavonePhoto / Getty Images

3. Great Smoky Mountains National Park, VS

Hoewel er buiten de Verenigde Staten weinig aandacht voor is, is het Great Smoky Mountains National Park geen geheim, zoals de 10 miljoen jaarlijkse bezoekers zullen beamen. Dit park, gelegen aan de grens van North Carolina en Tennessee, is gratis te bezoeken. Dat betekent dus dat het uitzicht vanaf Clingmans Dome, het verkennen van de overblijfselen van Cades Cove en een aantal van de beste hikes ten oosten van de Mississippi je – afgezien van het vervoer erheen – helemaal niks kosten. Het park is inmiddels hersteld na de bosbranden van 2016 en de toegang tot het iconische Chimney Tops Trail is bijna helemaal hersteld, wat dit een uitstekend moment maakt om dit prachtige nationale park – dat ook nog eens lief is voor de portemonnee – te bezoeken.

  

De Masjidhul Faarooq-moskee en een lokale markt in Maafushi op de Malediven  | Foto: Rafael Dias Katayama / Shutterstock

4. De Malediven

Onafhankelijk reizen groeit in de Malediven, nu bekend is geworden dat er een netwerk van goedkopere accommodaties op het eiland is. Oké, we hebben het nog niet over Zuidoost-Azië goedkoop, maar een groeiend aantal bewoonde, non-resort-eilanden hebben hun eigen lokaal gerunde accommodaties. Ze zorgen ervoor dat reizigers de dure resorts kunnen laten voor wat ze zijn en een bezoek kunnen brengen aan de normaal zo onbereikbare Maldivische cultuur. De kosten liggen over het algemeen rond de €80 per nacht en maaltijden, duiken en andere activiteiten kunnen geregeld worden. Populaire eilanden voor dergelijke onafhankelijke reizen zijn onder andere Maafushi, Rasdhoo, Thoddoo en Dhigurah, maar er zijn er meer. Allemaal dragen ze bij aan de groeiende trend van onafhankelijk reizen op de atollen.

  

De skyline van Houston op een zonnige dag | Foto: SeanPavonePhoto / Getty Images

5. Houston

Hoewel een tripje de ruimte in nog iets aan de dure kant blijft, is de stad in de VS van waaruit de maanlandingen aangestuurd werden een goede plek om de 50ste verjaardag van de giant leap for mankind te vieren. In Houston’s Museum District vind je 19 musea vlak bij elkaar. Tien daarvan zijn altijd gratis en de andere musea op bepaalde dagen. De diversiteit van Houston is een inspiratie voor de keuken en lekker eten hoeft hier niet per se chic te zijn. Ga naar Chinatown voor  de prijswinnende restaurants Mala Sichuan en Crawfish & Noodles.

    

Argentinië’s berg- en meerlandschappen zijn niet te evenaren | Foto: Nido Huebl / Shutterstock

6. Argentinië

De afgelopen jaren zijn de kosten voor reizigers naar Argentinië omhoog gekropen, maar de inspanningen van het land om bezoekers aan te trekken kunnen zorgen voor aanzienlijke besparingen. Overzeese bezoekers die met een internationale creditcard voor hun accommodatie betalen, krijgen 21% btw terug. Daarnaast krijgen bezoekers van bepaalde nationaliteiten korting op visakosten. Een andere reden om het land in 2019 te bezoeken is de zonsverduistering, net als Argentinië’s mix van wijnen van wereldklassen, indrukwekkende bergen en meerlandschappen en de bruisende hoofdstad Buenos Aires

    

Het Lal Bagh fort in Dhaka, Bangladesh | Foto: Ashik Masud / Getty Images

7. Bangladesh

Je hoort verrassend weinig over Bangladesh als je kijkt naar wat het land allemaal te bieden heeft en hoe weinig je daarvoor hoeft te betalen. Het op zeven na dichtstbevolkte land ter wereld kent diverse, boeiende steden en in Sundarbans National Park vind je mangroves en wilde tijgers.  Werelderfgoed ligt te wachten om ontdekt te worden, zoals de historische stad Bagerhat en de sfeervolle Boeddhistische ruïnes bij Paharpur. Bezoekers zijn schaars, waardoor Bangladesh je dat echte “out there” gevoel geeft dat veel van zijn buurlanden al niet meer kunnen bieden. 

  

Ga naar Albanieë voor bezienswaardigheden weg van de massa en geweldige stranden | Foto: Landscape Nature Photo / Shutterstock

8. Albanië

In Albanië krijg je zonder meer waar voor je geld. Er zijn geweldige stranden en een unieke geschiedenis en je ontwijkt de mensenmassa’s die je wel in buurlanden Griekenland en Montenegro tegenkomt. De heerlijke keuken maakt gebruik van lokale smaken en het eten is er echt bijzonder. Je kunt in Albanië archeologische sites bekijken, wandelen door de bergen, verblijven in kleine, tijdloze dorpjes en de bruisende hoofdstad Tirana bekijken voor minder geld dan in eigenlijk bijna elk ander land in Europa.

  

Ervaar de Amazone… in Ecuador © Jonne Seijdel / 500px

9. Ecuador

Wil je het beste van Zuid-Amerika zien, maar heb je niet veel tijd? Ecuador is de plek voor jou! Hier vind je groene Andes-landschappen, kleurrijke koloniale stadjes, Amazone-regenwouden en de golven van de Stille Oceaan. Zoals je kunt verwachten in een klein land, zijn de bussen snel, in overvloed beschikbaar en goedkoop: bijna niks is hier meer dan een halve dag reizen. Ecuador huist daarnaast een aantal van Zuid-Amerika’s beste stranden in de plaatsen ten noorden van de stad Guayaquil. Hoewel ze ontzettend snel veranderen, kan je op plekken als Canoa en Mompiche nog steeds goed terecht voor een overnachting aan het strand voor maar een paar euro per nacht.  

  

Lake Bled tijdens het blauwe uur, Slovenië | Foto: Csilla Zelko / 500px

10. Slovenië

Dit stukje Europa in het klein is een aanrader voor iedereen die de hoogtepunten van het continent wil zien met weinig tijd en geld. In slechts een dag kun je het op Venetië lijkende Piran (zie foto) bekijken, een Alpenpas oversteken en dineren aan de rivier in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Outdoor activiteiten kosten hier veel minder dan in andere Alpenlanden. Het is een land van toprestaurants, wijnmakerijen en onontdekte kleine stadjes. Vervoer is makkelijk en goedkoop en veel trein- en roadtrips zijn spectaculair.

Ontdek ook de top 10 landen om in 2019 te bezoeken!

Openingsfoto: Justin Foulkes / Lonely Planet