Best in Travel 2017: Top 10 steden

Redactie Lonely Planet

Wij maakten een lijst met de Top 10 mooiste, beste en leukste steden ter wereld. We delen 'm graag met je. 

1. Bordeaux, Frankrijk

Bodeaux, Frankrijk | Foto: EoNaYa / iStock

Ze noemen haar ook wel “Doornroosje”, maar hoewel ze de snoozeknop een aantal keer heeft ingedrukt is Bordeaux nu wakker en klaar voor actie. De nieuwe LGV Sud-Ouestlijn, die medio 2017 klaar moet zijn, verbindt de stad met de Europese hogesnelheidstreinen en verkort de reistijd vanaf Parijs tot slechts twee uur. De timing is perfect. Het onlangs geopende Cité du Vin onderstreept de indrukwekkende herontwikkeling van het gebied rondom de Garonne, met een ervaring die wijnliefhebbers niet mogen missen en een gastronomische revolutie die blijft voortbouwen op zijn eigen succes. Stap snel in voor de grande bouffe van Bordeaux!

2. Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad, Zuid-Afrika | FotoL Brzozowska / iStock

Ze lijken zo nuchter en ontspannen, maar achter de schermen werken de inwoners van Kaapstad er hard aan om culturele en culinaire waarde toe te voegen aan de beroemde, natuurlijke charme van de Moederstad. Het is een wereldstad die toch zijn Afrikaanse identiteit niet verliest. De lokale gastronomie is net zo indrukwekkend als de platte massa van de Tafelberg, met historische wijngaarden in elke richting, hippe markten die fruit verkopen uit de vruchtbare Kaap en inventieve restaurants die wereldwijd worden bekroond. De kunst- en designwereld krijgt in december een boost met de opening van het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA), ’s werelds grootste museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst en een postindustrieel architectonisch wonder gevestigd in een honderd jaar oude graansilo.

3. Los Angeles, Verenigde Staten

Los Angeles, VS | Foto: Sean Pavone / iStock

Ondanks de reputatie als het land van beroemdheden, gezondheidfreaks en algemene oppervlakkigheid, begint LA steeds meer een toegankelijke, culturele bestemming te worden. De uitbreiding van het metronetwerk in 2016 heeft het gemakkelijker gemaakt om van het centrum naar Santa Monica - en alles wat daar tussen ligt - te gaan. Het stadsinitiatief Car Free LA helpt toeristen door de stad te reizen zonder dat er een auto aan te pas komt en daarnaast zijn bijna 50 nieuwe hotels klaar voor gebruik. LA is niet alleen een badplaats, het is een commerciële hoofdstad, waar filmproducenten en financiële types bijkletsen over sashimi en boerenkoolsalades. De mensen die aan de oostkust wonen komen hier in grote getale naartoe om van de zon en duurzamere levensstijl te genieten.

4. Merida, Mexico

Merida, Mexico | Foto: chuvipro / iStock

Op het gebied van cultuur heeft Mérida meer te bieden dan welke stad dan ook op het schiereiland Yucatán (sorry Cancún, je stranden zijn mooi, maar feestcultuur telt niet). Elke dag vind je een duizelingwekkende reeks van livemuziek, kunstshows en dansvoorstellingen. De bruisende keuken is heter dan een habaneropeper. Dit jaar is Mérida aangewezen als de Culturele Hoofdstad van Amerika, wat betekent dat bezoekers in 2017 een enorme verscheidenheid aan grote culturele evenementen kunnen verwachten. En hier is de grootste verrassing: de zogeheten Witte Stad behoort tegenwoordig tot de veiligste plaatsen van Mexico.

5. Ohrid, Macedonië

Ohrid, Macedonië | Foto: outcast85 / iStock

Vanaf het buitengewoon blauwe water van het gelijknamige meer heb je een geweldig uitzicht op de stad Ohrid, een prachtige locatie die het je het best kan bekijken vanuit een boot. Vanaf het water zie je de terracotta daken van de stad die hier en daar onderbroken worden door eeuwenoude kerktorens (de stad zou er ooit maar liefst 365 hebben gehad). Ver boven de stad staan de muren en versierde torens van het Fort van Samuel. Ohrid heeft zichzelf getransformeerd van het religieuze centrum van Macedonië tot een populair vakantieoord. De stranden zijn veruit het mooiste van het land. De geplande nieuwe oever van het meer zal deze slaperige stad waarschijnlijk voor altijd veranderen, waardoor het nu een goed moment is om te gaan.

6. Pistoia, Italië

Pistoia, Italië | Foto: outcast85 / iStock

De concentratie van kunst en architectuur in Pistoia heeft de Italiaanse stad de bijnaam “klein Florence” opgeleverd. Maar ondanks zijn charme trekt deze Toscaanse stad maar een fractie van Florence’s bezoekers. Daar komt in 2017 verandering in, als de stad de Culturele Hoofdstad van Italië wordt. Pistoia heeft deze titel te danken aan zijn indrukwekkende kwalificaties en toewijding aan nieuwe ideeën en lokaal ondernemerschap. De onderscheiding geeft de stad een kans om een andere kant van Toscane te laten zien: op kleinere schaal en vol persoonlijkheid en dynamische, levendige cultuur.

7. Seoul, Zuid-Korea

Seoul, Zuid-Korea | Foto: Leonardo Patrizi / iStock

Al meer dan tien jaar streeft Seoul ernaar om een groenere, aantrekkelijkere en gebruiksvriendelijkere wereldstad te worden. In navolging van succesvolle projecten zoals de Cheonggyecheon, waarbij een foeilelijke oude snelweg is weggehaald en werd vervangen door een centraal park en met een stroompje, zal de stad aan het einde van 2017 de Seoul Skygarden onthullen. Deze keer wordt de voormalige snelweg in kwestie – een 938 meter lang en 17 meter hoog viaduct naast het station van Seoul – een platform waarop de bomen, struiken en bloemen geplant zullen worden om een arboretum van lokale flora en fauna aan te leggen.

8. Lissabon, Portugal

Lissabon, Portugal | Foto: photooiasson / iStock

Lissabon heeft mooie bezienswaardigheden, een bijzondere cultuur en een heerlijke keuken, maar toch wordt de stad zelden in één adem genoemd met Zuid-Europese zwaargewichten zoals Barcelona of Rome. Als dit raadselachtige gebrek aan erkenning de oorzaak is voor de lage prijzen in de Portugese hoofdstad, dan mag dat nog lang zo blijven. Als je meer overtuigingskracht nodig hebt, bedenk dan eens wat je in de musea allemaal kunt zien: van Egyptische artefacten in Museu Calouste Gulbenkian tot popart in het Museu Colecção Berardo. Lissabon barst van de prachtige musea, maar er komt nog geen einde aan: in 2017 volgt een museum over de joodse geschiedenis van Portugal, in de wijk Alfama.

9. Moskou, Rusland

Moskou, Rusland | Foto: Skadr / iStock

Rusland heeft dan wel niet al zijn plannen onthuld voor de viering van het honderdjarig bestaan na de revolutie, maar het is duidelijk dat er radicale veranderingen in Moskou plaats zullen vinden. De stad zal gastheer zijn van de voetbalwedstrijden van de Confederations Cup in 2017 en de FIFA World Cup van 2018, dus iedereen staat te springen om een stukje moderniteit aan de bombastische architectuur van de metropool te kunnen toevoegen. De nieuwe luchthaven Ramenskoye en een nieuwe metrolijn zullen de stad nog beter bereikbaar maken en er komt een nieuwe wereldtopper aan in de vorm van het Polytechnic Museum and Educational Centre, een wetenschapsmuseum in de heuvels van Vorobyovy Gory.

10. Portland, Verenigde Staten

Portland, VS | Foto: jose1983 / iStock

Portland probeert geen indruk te maken en maakt juist daardoor indruk op iedereen. Het is de Amerikaanse stad van de toekomst: een vriendelijke en duurzame plek waar goed leven en vrije tijd meer worden gewaardeerd dan koopdrang en ambitie. De stad is ook nog eens erg mooi: de rivier Willamette loopt er dwars doorheen en bergen rijzen op aan de horizon. Wat zou een betere plek kunnen zijn voor het bekijken van een van de grootste spektakels van de natuur: de zonsverduistering van 21 augustus 2017. Hoewel de verduistering slechts gedeeltelijk in Portland te zien zal zijn, kun je een aantal kilometer naar het zuiden rijden, naar de Willamette Vallei, of naar Mount Hood wandelen en zo genieten van de kernschaduw van de maan, tussen 9.06 uur en 11.38 uur (PDT).

Openingsbeeld: Reabirdna \ iStock