Best in Travel Top 10 landen 2017

Redactie Lonely Planet

De top 10 landen om in 2017 te bezoeken!

Canada | Foto: leanus / iStock

1. Canada

Het één-na-grootste land van de wereld zal in zeer goede gezondheid zijn 150-jarige bestaan inluiden: Canada is gesterkt door de golf aan positiviteit die werd ontketend door zijn energieke, nieuwe leider Justin Trudeau. Veel van de dynamische steden die het land kent doen het enorm goed in verschillende leefbaarheidsindexen en het land staat te boek als inclusief en uitzonderlijk beleefd. Het verjaardagsfeest ter ere van het 150-jarige bestaan van Canada belooft erg joviaal en hartelijk te worden, waarbij internationale partycrashers welkom zijn. En met een zwakke Canadese dollar die de prijzen erg naar beneden drukt, zou de overzeese bezoeker meer dan genoeg zakgeld moeten hebben om uit te geven aan Canada’s spannende fusion keuken en overheerlijke wijn, die op de één of andere manier nog altijd onderschat wordt.

Colombia | Foto: DC_Columbia / iStock

2. Colombia

Tientallen jaren van burgeroorlog en geweldsmisdrijven betekenden ooit dat Colombiaanse stempels alleen in de paspoorten van hardcore reizigers voorkwamen. Spoel snel door naar het heden en deze verloren jaren lijken slechts een stofpluisje op de achteruitkijkspiegel van Colombia. Het land heeft geen wereldwonderen, maar de mix van een levendige cultuur, natuur en gastvrijheid is een rijk wandtapijt, geweven door gastvrije handen. Meer dan een decennium nadat de sfeer in het land flink veranderde, verwacht dit Zuid-Amerikaanse juweel zelfs een bezoek van de bekendste katholiek. Paus Franciscus komt in 2017 de Colombiaanse bodem kussen – het eerste pauselijke bezoek in 30 jaar.

Finland | Foto: Sitikka / iStock

3. Finland

Nadat Rusland en Zweden er 800 jaar voor hadden gevochten, werd Finland in 1917 eindelijk onafhankelijk. De Finnen zullen hun honderdjarig bestaan met verve vieren, in elke regio staan evenementen gepland. Je kunt van alles verwachten: van openluchtconcerten en gezamenlijke culinaire ervaringen tot sauna-avonden en tentoonstellingen met vintage reisposters. Er is zelfs een nieuw nationaal park dat 11.000 hectare grond omvat, gelegen in Hossa. Het park is bezaaid met dennenbossen en er lopen vele rivieren doorheen. Doordat het land dit jaar ook gastheer is van het WK kunstschaatsen en het WK Noords skiën, is er geen beter moment om de trotse en unieke cultuur en landschappen van Finland te ontdekken.

Dominica | Foto: gydyt0jas / iStock

4. Dominica

De lokale inwoners maken vaak de grap dat Dominica het enige eiland is dat Christoffel Columbus nog zou herkennen als hij opstond uit zijn graf en terug zou keren naar het Caribisch gebied. Een blik op van de prehistorische varens en verlaten kusten van het eiland en je begrijpt wat ze bedoelen. Decennialang heeft de afwezigheid van glanzende witte stranden de opkomst van resorts, die in andere delen van het Caribisch gebied wel plaatsvond, op afstand gehouden. Kokospalmen zijn de enige wolkenkrabbers die je hier ziet. Bezoek Dominica voordat het land zijn eerste grote resortketens krijgt in 2018. Het zal de weg vrijmaken voor een nieuw tijdperk van toerisme.

Nepal | Foto: Byelkova_Oksana / iStock

5. Nepal

Zelfs natuurrampen kunnen Nepal niet klein krijgen. In 2015 zorgden aardbevingen voor totale verwoesting, maar wat de reiziger het meest opvalt is niet de hoeveelheid die verloren is gegaan, maar hoe veel er bewaard is gebleven. Verschillende tempels zijn in elkaar gestort, maar andere kwamen er juist zonder kleerscheuren vanaf. Grote delen van het land zijn ontsnapt aan ernstige schade, waaronder de populairste wandelpaden. Nepal heeft wel de vaardigheden om monumenten en infrastructuur te repareren, maar het heeft geld nodig. Door Nepal nu te bezoeken en door de lokale cultuur en bevolking te ondersteunen, help je mee om het land weer op te bouwen en nog sterker terug te laten komen.

Bermuda | Foto: wwing / iStock

6. Bermuda

Het Britse grondgebied Bermuda wordt vaak verward met een Caribisch eiland. Degenen die op de hoogte zijn van de misvatting zullen deze niet snel corrigeren, zodat ze de plek nog wat langer voor zichzelf kunnen houden. Het eiland, zo’n 1050 km voor de kust van North Carolina, is in ongeveer twee uur te bereiken vanuit de meeste grote steden aan de oostkust van de Verenigde Staten. Je vindt er een beetje van Groot-Brittannië gecombineerd met een eilandsfeer. In juni zal Bermuda de gastheer zijn van de America’s Cup, waar de VS zijn titel zal verdedigen. Een gematigd klimaat en een gunstige wind maken Bermuda de perfecte locatie voor deze historische zeilrace – en voor jouw volgende reis.

Mongolië | Foto: rawpixel / iStock

7. Mongolië

In 2017 wordt Mongolië een stuk toegankelijker met een gloednieuwe luchthaven in de hoofdstad, een state-of-the-art voorziening die de snelle modernisering van het land symboliseert. Ulaanbaatar profiteert het meest van de economische vooruitgang- de getransformeerde skyline staat volt glazen en stalen torens. In het centrum van deze ontwikkeling staat het Shangri-Lacomplex, van zo’n 500 miljoen Amerikaanse Dollar, dat in 2017 af zal zijn. Het hotel heeft 290 kamers, een IMAX-bioscoop en een Hard Rock Café. Voorbij de hoofdstad ligt het prachtige landschap van Mongolië, met als hoogtepunt het meer Khövsgöl, de blauwe parel van Azië. In 2015 werd het meer verbonden met Ulaanbaatar door een verharde weg, wat de reistijd met 10 uur heeft verkort.

Oman | Foto: FrankvandenBergh / iStock

8. Oman

Oman is al enige tijd een van de populairste bestemmingen in het Arabisch Schiereiland. Maar met meer vluchten dan ooit en luxe hotels die uit de grond worden gestampt, lijkt het sultanaat nog populairder te willen worden. Luxe accommodaties, zoals Six Senses op het schiereiland Musandam en Alila in het Hajargebergte, hebben hier al langer voet aan de grond, maar opzichtige gebouwen van Anantara, Kempinski en andere hoogwaardige namen, openen ook binnenkort hun deuren. Deze uitbarsting van bouwplannen is zeker nog niet alles – in 2017 staat de opening gepland van Majarat Oman, een futuristisch pretpark voor gezinnen, dat 120 miljoen Amerikaanse Dollar kostte.

Myanmar | Foto: uschools / iStock

9. Myanmar

Het heeft even geduurd voordat er veranderingen plaatvonden in het land dat ook wel bekend staat als Birma, maar de verkiezing van de eerste burgerregering in vijftig jaar heeft ervoor gezorgd dat alle ogen op de toekomst zijn gericht. Niemand beweert dat alle problemen van Myanmar zijn verdwenen, maar het land zet stappen in de goede richting: het meest gesloten land van Zuidoost-Azië is klaar om een stroom van reizigers te ontvangen. Een bezoek aan Myanmar kent vele uitdagingen, maar de beloning is een blik op een Azië dat steeds meer lijkt te verdwijnen- waar moeilijkheden van de reis juist aantrekkelijk zijn en het leven in het teken staat van het ritme van de zingende monniken en de kloosterklokken.

Ethiopië | Foto: mattwicks / iStock

10. Ethiopië

Met een eigen kalender (waar anders krijg je 13 maanden lang zonneschijn?), tijdsindeling, schrift, taal, keuken, kerk en koffie is Ethiopië zo exotisch als het maar kan. En of je nu een wandeltocht maakt door het Simiengebergte om fauna te bewonderen dat nergens anders op aarde te vinden is, je naar een kerk klimt die uit een afgelegen rotswand in Tigray is gehouwen of vaart over het rustige water van het Tanameer om een eeuwenoud klooster te bezoeken- je wordt overweldigd door de schoonheid van het landschap. In 2017 zullen nieuwe banden met luchtvaartmaatschappijen het land toegankelijker maken dan ooit, dus wees een van de eersten die aan boord springt.

Foto openingsbeeld: fabio_lamanna / iStock