Best in Travel 2022: Top 10 steden

Redactie Lonely Planet

Op zoek naar je volgende citytrip? Deze steden zijn een bezoek waard in 2022.

1. Auckland, Nieuw-Zeeland

Binnen de grenzen van deze kunstminnende stad vind je 53 vulkanen, meer dan 50 eilanden, drie wijnregio’s en meerdere stranden. Veel natuurschoon dus in de grootste en meest diverse stad van Nieuw-Zeeland, maar ook op cultureel gebied valt er veel te beleven: lokale creatievelingen worden hier opnieuw in de spotlight gezet.

De Tianyuan tempel in Taipei tijdens het kersenbloesemseizoen | Foto: Nicolashan/iStock

2. Taipei, Taiwan

Het moderne Taipei is levendig, maar ook relaxed. In deze stad leven oude religieuze tradities en een progressieve LGBTQIA+-cultuur in harmonie naast elkaar. Een bijzondere mix van verschillende inheemse, Aziatische en Westerse invloeden, micro-klimaten en hippe bars maakt het de moeite waard deze stad te verkennen.

De oude binnenstad van Freiburg in het Zwarte Woud | Foto: bluejayphoto/iStock

3. Freiburg, Duitsland

Achter de prachtige, historische façade van Freiburg met geplaveide steegjes en een eeuwenoude kathedraal gaat een van de meest jeugdige, ontspannen en duurzame steden van Duitsland schuil. Reizen met het openbaar vervoer wordt hier aangemoedigd en er zijn twee keer zoveel fietsen als auto’s.

De skyline van Atlanta | Foto: Sean Pavone/iStock

4. Atlanta, VS

Deze stad draagt de bijnaam Hotlanta, vanwege zijn zinderende zomers en eigentijdse energie. Atlanta bruist en is de culturele diamant van het zuiden van de VS. Passie en activisme zijn hier diep geworteld en de stad is enorm divers, niet alleen door bevolking, maar ook het uiterlijk van het stedelijk gebied: bijna 50% van het oppervlakte is bedekt met bomen.

Het is een drukte van jewelste op de straten van Lagos | Foto: Jaxons/iStock

5. Lagos, Nigeria

De geboorteplaats van Nollywood, de derde grootste filmindustrie ter wereld, is een avontuurlijke bestemming zonder te veel opsmuk. Lagos doet niet erg z’n best om toeristen te lokken, maar dat betekent zeker niet deze authentieke stad niet het ontdekken waard is.

Een moskee aan de Turkse kant van Nicosia/Lefkosia | Foto: peeterv/iStock

6. Nicosia/Lefkosia, Cyprus

Op het verdeelde Cyprus vindt je deze flamboyante stad waarin Griekse, Turkse, islamitische en christelijke invloeden samenkomen. In deze zonnige Europese stad in het Midden-Oosten ga je op reis door de tijd langs oude drinkfonteintjes uit het Ottomaanse Rijk en langs een wirwar van oude moskeeën en kerken.

Een van de vele bars in Dublin | Foto: Angelafoto/iStock

7. Dublin, Ierland

Dublin, een van de meest nuchtere en vriendelijke steden van Europa, is constant in beweging en de veranderingen in de Ierse hoofdstad worden geleid door zijn internationale mix van inwoners. Toch is het centrum nog steeds zo compact en overzichtelijk als honderd jaar geleden.

De kathedraal van Mérida | Foto: mehdi33300/iStock

8. Mérida, Mexico

Historie, cultuur en natuur komen tot leven in deze inspirerende stad die een goede uitvalsbasis is voor het ontdekken van eeuwenoude Maya-ruïnes, imposante koloniale gebouwen en mysterieuze cenotes. De ‘Witte Stad’ van Yucatán heeft cultuur al sinds jaar en dag hoog in het vaandel, dus hier vind je in het historische centrum volop kunstgaleries, musea en innovatieve restaurants.

De Santa Maria del Fiore in Florence | Foto: RossHelen/iStock

9. Florence, Italië

Florence is al jarenlang een populaire toeristische bestemming waar de sinds kort initiatieven ondernomen worden om het toerisme duurzamer te maken met activiteiten waar de locals meer van profiteren dan voorheen. Denk aan een stadswandeling langs alle bijzondere fonteinen, straatkunst en geheime plekken om sterren te kijken.

De Bulguksatempel in Gyeongju | Foto: Isarint Sangmanee/iStock

10. Gyeongju, Zuid-Korea

Dit vredige, sprookjesachtige “openluchtmuseum” staat in schril contrast met de drukke, overvolle Koreaanse metropolen. Hier hoef je niet op zoek naar overblijfselen van oude koninkrijken als paleizen, grafheuvel en boeddhistische relikwieën: de stad staat er vol van, naast een mix van nationale parken, bossen en lotusvijvers.

Lees ook: Top 10 Landen Best in Travel 2022

Lees ook: Top 10 Regio's Best in Travel 2022

Meer lezen over de Best in Travel 2022-bestemmingen? Ons decembernummer ligt vanaf 26 november in de winkels en staat volledig in het teken van Best in Travel.

Voor uitgebreide informatie over alle bestemmingen lees je Lonely Planets boek Best in Travel 2022 (Eng.). Bestel ‘m hier!

Openingsbeeld: huafires/iStock