Best in Travel 2022: Top 10 regio's

Redactie Lonely Planet

Ontdek Lonely Planet’s top 10 regio's om in 2022 te bezoeken, van een uitgestrekte woestijn in Chili tot een onontdekt eiland in Japan. 

1. Westfjorden, IJsland

Volg kronkelende kustwegen en verken schattige dorpjes, spectaculaire landschappen, epische IJslandse geschiedenis en heel veel wilde dieren in de IJslandse Westfjorden, waar duurzaam toerisme hoog in het vaandel staat.

Een brug over New River Gorge in West-Virginia | Foto: Sean Pavone/iStock

2. West-Virginia, Verenigde Staten

Ontdek West Virginia, een nog rustige Amerikaanse regio waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Het indrukwekkende berglandschap van de Appalachen en het unieke erfgoed maken deze staat zo bijzonder.

Een Boeddhistische tempel in Xishuangbanna | Foto: gyn9038/iStock

3. Xishuangbanna, China

Xishuangbanna staat cultureel gezien dichter bij Bangkok dan Beijing, aangezien het al jarenlang bekendstaat als ultieme backpackbestemming. Inmiddels is het een populaire hub van binnenlands toerisme in China en groeit het uit tot een topbestemming voor de hele wereld.

Huisjes van de kustwacht met op de achtergrond de Seven Sisters | Foto: waynehowes/iStock

4. De Heritage Coast van Kent, Verenigd Koninkrijk

De Heritage Coast van Kent heeft al het label Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) verdiend, maar de Engelse regio maakt in 2022 ook nog eens kans om UNESCO Werelderfgoed te worden.

San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico | Foto: SeanPavonePhoto/iStock

5. Puerto Rico

Puerto Rico is de ideale plek om uit je sleur te komen. De zon schijnt er het hele jaar en de tropische bossen en schitterende stranden trekken al jaar en dag bezoekers. Achter die aantrekkelijke façade schuilt ook een weerbarstig eiland met een sterke gemeenschap die haar omgeving na iedere (natuur)ramp weer op weet te bouwen.

Mount Ischizuchi is de hoogste berg van Shikoku | Foto: paprikaworks/iStock

6. Shikoku, Japan

Op Shikoku word je volkomen ondergedompeld in de community. Het kleine plaatsje Kamikatsu ligt verstopt in de bergen van Oost-Shikoku en is hard op weg om Japans eerste “zero-waste” stad te worden.

Een weg door de Atacamawoestijn in Chili | Foto: jimfeng/iStock

7. Atacamawoestijn, Chili

Altijd al eens door een Marslandschap willen lopen? De Atacamawoestijn komt het dichtst bij een buitenaards landschap op Aarde. Het is tevens een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken én een voorloper op het vlak van duurzaam toerisme in Chili.

Een plankenroute door Nationaal Park Lamington, onderdeel van de Scenic Rim | Foto: dagut/iStock

8. Scenic Rim, Australië

Deze onontdekte Australische regio legt de focus op duurzaamheid en wil een van de grootste spelers in low-impact tourisme van het land worden. Daarnaast zet men zich hard in om de natuur te beschermen, in samenwerking met Ecotourism Australia en WWF Australia.

Een stuk van de kustlijn van Vancouver Island | Foto: rgbspace/iStock

9. Vancouver Island, Canada

Ooit werd Vancouver Island een beetje afgeschreven als een plek waar mensen naartoe verhuisden als ze met pensioen gingen, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een hippe plek met surfstranden, kleine wijngaarden en restaurants waar lokale ingrediënten voorop staan.

Wijngaarden in Bourgondië | MediaProduction/iStock

10. Bourgondië, Frankrijk

2022 wordt hét jaar voor Bourgondië! Dijon is omgedoopt tot La Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin (CIGV) en viert dit met een immens complex waar je kooklessen kunt volgen en alles over wijn leert. De regio staat volledig in het teken van gastronomie en wijn met een focus op een duurzame wijncultuur.

Lees ook: Top 10 Landen Best in Travel 2022

Lees ook: Top 10 Steden Best in Travel 2022

Meer lezen over de Best in Travel 2022-bestemmingen? Ons decembernummer ligt vanaf 26 november in de winkels en staat volledig in het teken van Best in Travel.

Voor uitgebreide informatie over alle bestemmingen lees je Lonely Planets boek Best in Travel 2022 (Eng.). Bestel ‘m hier!

Openingsbeeld: oneillbro/iStock