Best in Travel 2022: Top 10 landen

Redactie Lonely Planet

Europese landen die je met de trein kunt bezoeken en afgelegen archipels: deze landen staan op Lonely Planets radar voor 2022. 

1. Cookeilanden

De Cookeilanden zijn de perfecte tropische droombestemming. Gevarieerde landschappen in de verste uithoeken van ’s werelds grootste oceaan beloven actieve avonturen, culturele interactie en culinaire hoogtepunten.

Zicht op de stad Bergen in Noorwegen | Foto: VYCHEGZHANINA/iStock

2. Noorwegen

Het is bijna oneerlijk hoe gezegend Noorwegen is qua natuurlijke schoonheid: van epische wildernis tot prachtige fjorden. Autoriteiten hebben hun eigen Sustainable Destination Standard geïmplementeerd, die wordt uitgereikt aan gebieden die zich inzetten voor het milieu, de gemeenschap, cultureel erfgoed en een duurzame economie.

Een helderblauwe zee met op de achtergrond Le Morne op Mauritius | Foto: Nuture/iStock

3. Mauritius

Uit het kraakheldere water van de Indische Oceaan verrijst een woest landschap omgeven door koraal; Mauritius, een Afrikaanse archipel die een fascinerende culturele mix en intrigerende natuurlijke setting combineert.

Altun Ha, een oude Mayastad in Belize | Foto: Mlenny

4. Belize

Het wordt vaak gezien als een soort Mexico of Costa Rica, maar Belize staat in werkelijkheid helemaal op zichzelf. In dit Midden-Amerikaanse land komen jungle-avonturen en een ontspannen “eilandritme” samen.

Het beroemde Meer van Bled in Slovenië | Foto: Mlenny/iStock

5. Slovenië

Tweederde van dit Centraal-Europese land is bedekt met bos, en groen is hier ook echt groen: hun duurzaamheidskeurmerk “Slovenia Green” is misschien wel de strengste van het continent. Hier vind je heerlijke wijn en culinaire verfijning in steden en dorpen die langs de vele wandel- en fietsroutes liggen.

De rotsachtige kust van Anguilla | Foto: noblige/iStock

6. Anguilla

Dit eiland is niet het stereotype Caribische bestemming vol palmbomen en megaresorts. De palmbomen zijn er natuurlijk nog steeds, maar op dit eiland draait het om ontspannen en eco-vriendelijke avonturen.

De Grote Muskee in Masqat, Oman | Foto: Gopal Sutar/iStock

7. Oman

Dit Midden-Oosterse land combineert een woeste, uitgestrekte woestijn, indrukwekkende bergketens, een schitterende kustlijn en levendige steden. Oman is de plek waar al het mooie van Arabië op spectaculaire wijze tot leven komt.

De grillige piek van Ama Dablam in Nepal | Foto: DanielPrudek/iStock

8. Nepal

Genesteld tussen India en China ligt de poort naar ’s werelds hoogste bergtoppen. Voorbij de chaotische charme van Kathmandu is Nepal een gigantische speeltuin voor wandelaars, klimmers en avonturiers.

Mount Mulanje met op de voorgrond goudgroene theeplantages in Malawi | Foto: Madelein_Wolf/iStock

9. Malawi

Door de inspanningen van NGO’s is het “warme hart van Afrika”, zoals Malawi vaak wordt genoemd, de laatste jaren uitgegroeid tot een van de beste wildlifebestemmingen van het continent.

Twee moskeeën in Caïro | Foto: Lenoid Andronov

10. Egypte

In Egypte is in 2022 veel te vieren: het is dan 100 jaar geleden dat het graf van Toetanchamon werd ontdekt, wiens schatten nog altijd een van de grootste publiekstrekkers van het land zijn. Ook is het 200 jaar geleden dat de Franse hiërogliefen-expert Champollion de Rosetta Stone vertaalde.

Lees ook: Top 10 Regio's Best in Travel 2022

Lees ook: Top 10 Steden Best in Travel 2022

Meer lezen over de Best in Travel 2022-bestemmingen? Ons decembernummer ligt vanaf 26 november in de winkels en staat volledig in het teken van Best in Travel.

Voor uitgebreide informatie over alle bestemmingen lees je Lonely Planets boek Best in Travel 2022 (Eng.). Bestel ‘m hier!

Openingsbeeld: Mlenny/iStock