Best in Travel 2021: Winnaars Readers' Choice Awards

Redactie Lonely Planet

Eind vorig jaar vroegen we de Lonely Planet-community om bestemmingen te nomineren die toerisme en reizen gebruiken voor een goed doel op het vlak van duurzaamheid, gemeenschap en diversiteit. We werden niet teleurgesteld.

Dit zijn de winnaars van de Readers' Choice Awards voor Best in Travel 2021  – door jullie geselecteerd.

Winnaar in de categorie diversiteit: Toronto, Canada

Het staat gegraveerd in Toronto's wapen als een soort matrozentattoo: 'Diversity Our Strenth' (Diversiteit onze kracht). Hoewel veel motto's lastig zijn om naar te leven, doet Toronto dat wel met 250 etniciteiten die meer dan 170 talen spreken wat voor een energieke mix van wijken zorgt: er zijn hier twee Little Italy's, drie Chinatowns en talloze andere wijken die een geheel vormen van nieuwe creativiteit waar culturen en gewoonten samenkomen.

Van Polen tot India en van Malta tot Griekenland: als je het op de kaart aan kunt wijzen, vind je het ook in deze metaforische mezze van wereldwijde ervaringen. Je kunt je heupen wiegen tijdens een salsales, genieten van sarde e beccafico (gevulde sardines) gemaakt door een Siciliaanse chef-kok om vervolgens warme sake te drinken in een Japanse rockabilly-cocktailbar, voor niet meer dan een PRESTO-reispas voor de hele stad.

Onze lezers nomineerden Toronto voor zijn 'rijke inheemse erfenis'. We kregen lyrische e-mails over de 'prachtige mix van geschiedenis en mensen,' waarin de stad werd beschreven als 'inclusief en gastvrij'. De grootste stad van Canada is inderdaad een vooruitstrevende en vriendelijke plek, een plek die erkent gebouwd te zijn op de traditionele grondgebieden van de Anishnabeg, de Chippewa, de Haudenosaunee, de Mississaugas of the Credit en het Wendat-volk.

Met een groeiende populatie First Nations-, Inuit- en Métis-volkeren, is een toegewijde toeristenorganisatie opgericht om bezoekers te helpen authentieke interacties met inheemse culturen te ervaren zoals powwows, traditioneel visexcursies en culinaire hoogstandjes.

'Vanuit een LHBTQI+-perspectief is de stad een van de meest homovriendelijke en multicultureel diverse steden ter wereld', zegt lokale blogger Ryan Thomas Woods, de persoon achter Out With Ryan. 'Het is een stad waar je authentiek jezelf kunt zijn, elkaars hand kunt vasthouden en bijna overal op straat kunt kussen.'

NithidPhoto / iStock

Winnaar in de categorie duurzaamheid: Wakayama, Japan

De rijkdom aan natuurlijke schoonheid die in de prefectuur van Wakayama is vergaard – donderende zilveren watervallen, marmerwitte kalkstenen kusten, diepe oerbossen – voelt alsof het meer waard is voor het land dan de drie heilige schatten van de keizerlijke regalia.

Hier werkt de natuur als een heler: natuurlijke warmwaterbronnen weken zware schouders; langzame pelgrimsroutes doorkruisen zowel de geest als regenwouden en meditatieve wandelingen over de ongerepte bergen kalmeren de ziel. Geen wonder dat onze lezers deze plek nomineerden als hun favoriete duurzame bestemming.

In de kern is duurzaam een vorm van behoud: een manier om de ecologische, economische en sociaal-culturele druk te te verlichten op toeristische trekpleisters. Maar onze lezers zien Wakayama als meer dan dat: '[Het is een] plaats waar de geest wordt genezen,' schreef Matsuo Bashō poëtisch. 'De ervaring van terugkeren naar de natuur is niet te evenaren,' mailde een ander. Bijna alle nominaties die we ontvingen, spraken lovend over de toegang tot de natuur in Wakayama en zijn trots op het onderhoud ervan.

'Alles is oprecht aan Wakayama,' zegt fotojournalist James Gabriel Martin die er in 2017 voor het laatst was. 'Met zulke ongerepte natuur is het op deze manier beheren van de prefectuur en het toerisme gewoon logisch.' 

Er zijn mogelijkheden voor reizigers om hier deel te nemen aan het Japanse plattelandsleven door van het land te leven via WWOOFing op boerderijen zoals Jugemu, of door duurzaam te eten in Villa AiDA, een restaurant dat alleen ingrediënten gebruikt die in de eigen tuin worden geteeld. Het idee is om mensen te leren hoe ze weer in contact kunnen komen met de natuur.

Natuurbehoud is hier een organische voortzetting uit iets wat al lang bestaat. Voordat georganiseerden religie bestond in Japan, aanbad de lokale bevolking de bossen en bergen. Het werd als een heilige daad beschouwd om tussen het hoge struikgewas van het schiereiland Kii te lopen. De Kumano Kodō-pelgrimsroutes, die door de prefectuur slingeren, zijn dezelfde oude paden die samoerai en keizers honderden jaren geleden hebben afgelegd.

Martin gelooft dat door bezoekers toe te staan bij boeddhistische monniken in Kōya-san te verblijven, waar je vroeg wakker wordt om te mediteren en lokaal, duurzaam vegetarisch voedsel eet, en door het duiken tussen het koraal van Kushimoto en Shirahama op een duurzame manier te beheren, Wakayama gebruik maakt van de wereld zoals hij is. 'Hier heeft het leven een ander ritme', zegt hij, 'en de schoonheid van de natuur regeert.'

4FR / iStock

Winnaar in de categorie community: Istrië, Kroatië

Er zijn maar weinig onontdekte geheimen langs de kust van Istrië, de westelijke landmassa die als een beschermend schild de Adriatische Zee in stort. Van pastelkleurige huizen met jaloersmakend uitzicht op zee in Rovinj tot een zorgvuldig bewaard gebleven Romeins amfitheater in Pula: de esthetische aantrekkingskracht van de regio zou de Instagram-feed weken kunnen voeden, maar veel van de ware geneugten van Istrië zijn van de gebaande paden te vinden.

De lezers die deze plek nomineerden maakten ons attent op de rijke ervaringen in het binnenland, met name de homestays op boerderijen en de relaxte sfeer van kleine heuveldorpjes. 'De mensen die hier wonen zijn oprecht en gastvrij', vertelde een lezer ons. 'Istrië biedt authentieke en onvergetelijke ervaringen ... die allemaal iets terugdoen voor de lokale gemeenschappen', legt een ander uit. We hadden ook een bericht van een lezer die niet kon stoppen met denken aan de kustplaats Novigrad, plus tal van anderen die zich tegoed deden aan de goede wijn, het hartige eten en een welkom gebrek aan drukte.

Proeverijen bij ambachtelijke producenten behoren tot de meest authentieke, lokale ervaringen die een reiziger hier kan opdoen: een klein aantal familieboerderijen heeft proeflokalen gebouwd zodat bezoekers zijdeachtige gouden olijfolie, scherpe truffels of knapperige bekroonde wijnen kunnen proberen.

'Istrië realiseerde zich vele jaren geleden op wat voor een goudmijn het zat, en ontwikkelde een uitstekende infrastructuur voor actieve en gastronomische vakanties', zegt reisschrijver Mary Novakovich. 'Over het hele schiereiland vind je wandel- en fietsroutes die langs de wijnmakerijen, de olijfolieproducenten en een aantal vriendelijke boerderijen van de regio leiden, ook wel agroturizam genoemd.'

Novakovich raadt reizigers aan om Motovun te bezoeken, waar een oude spoorlijn een panoramisch pad is geworden. "De kleine steden en dorpen hier in de buurt, waaronder de kunstenaarskolonie Grožnjan en Buzet, maken deel uit van een netwerk van agroturizam waar je lokale truffels, witte malvasija-wijn, rode teranwijn en de Kroatische versie van prosciutto, pršut kunt proberen," zegt ze. 

Openingsbeeld: FilippoBacci / iStock