Best in Travel 2021 Community: dit zijn de winnaars

Redactie Lonely Planet

Wie weet het beste welke vorm van reizen een bestemming ten goede komt? De mensen die er wonen en werken natuurlijk! Zij bieden authentieke en onvergetelijke ervaringen, waarmee ze teruggeven aan de lokale gemeenschap. 

Daklozen worden gids in Verenigd Koninkrijk | Foto: Courtesy of Invisible Cities

Community tour: Invisible Cities, Verenigd Koninkrijk

Invisible Cities, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, biedt mensen die dakloos zijn de mogelijkheid om gids in hun eigen stad te worden, wat leidt tot boeiende en alternatieve wandelingen voor zowel reizigers als de lokale bevolking.

Almaty, de grootste stad van Kazakhstan | Foto: Aureliy/Shutterstock 

Sociaal verblijf: Kazachstan

Onder leiding van de Kazakhstan Tourism Association worden dorpelingen op het platteland getraind in gastvrijheid, om homestays voor toeristen te bieden en tegelijk nieuwe economische kansen voor zichzelf creëren.

De Faeröer nodigt vrijwilligers elk jaar uit voor natuurbehoud | Foto: Eric Stoen

Gemeenschapsgevoel: Faeröer

Het is niet het natuurschoon – gigantische basaltkliffen, enorme watervallen, weides die glinsteren als groene edelstenen – maar de hechte gemeenschap die de Faeröer zo’n innemende bestemming maken.

Medellíns kabelbaan | Foto: Sergio Lubezky/500px

Gemeenschapsvernieuwing: Medellín, Colombia

Van de gevaarlijkste stad ter wereld naar de innovatiefste: Medellín doorbreekt alle stereotypes in een heropleving die door de samenleving is teweeggebracht.

Fasil Ghebbi in Gondar | Foto: Csilla Zelko/500px

Sociale trektochten: Tesfa Tours, Ethiopië

De wandelingen van Tesfa Tours door de buitengewone landschappen van Ethiopië worden begeleid door locals en veranderen je perspectief op het land. Onderweg verblijven reizigers bij dorpsbewoners, waardoor de gemeenschap rechtstreeks gesteund wordt.

Duizenden koala's zijn 80% van hun leefgebied kwijt | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Gemeenschapsrestauratie: Australië

Na een van de ergste bosbranden in de geschiedenis, herrijzen de regenwouden, de Sapphire Coast en de inheemse flora en fauna van Australië langzaam uit de as, dankzij de herstellende inspanningen van de lokale gemeenschap.

Hesham leidt mensen rond in Berlijn voor Refugee Voices Tours |  Foto: Hesham Moadamani

Community Storyteller: Hesham Moadamani, Berlijn

Hesham Moadamani gebruikt zijn persoonlijke ervaring als vluchteling in de Syrische burgeroorlog om mensen rond te leiden in Berlijn voor Refugee Voices Tours. Hij legt verbanden tussen het huidige conflict in Syrië en de geschiedenis van migratie in Duitsland.

Footprint Café in Siem Reap | Foto: Footprint Café

Lokale onderneming: Footprint Café in Siem Reap, Cambodja

Met zijn mix van heerlijke Khmer-cuisine en een unieke kijk op samenwerken, brengt deze sociale onderneming in Siem Reap locals dichter bij het verwezenlijken van hun ondernemingen.

Hiken in de Burren | Foto: Burren Eco Tourism

Sociaal toerismeproject: Burren EcoTourism Network, Ierland

Het Burren EcoTourism Network heeft meer dan 70 lokale ondernemers samengebracht om het Burren and Cliffs of Moher Geopark in Ierland om te toveren tot ‘s wereld meest toonaangevende plek voor duurzaam toerisme.

Georgette Jupe beheert de blog Girl in Florence | Foto: Georgette Jupe

Kijkje in de gemeenschap: Girl in Florence

Georgette Jupe’s blog Girl in Florence geeft reizigers een kijkje in de cultuurrijkste stad van Italië door de lens van lokale kunstenaars, ambachtsmensen, onafhankelijke boetiekjes en expats.

Openingsbeeld: Edgar9 / Shutterstock