Best in Travel 2020: top 10 steden

Redactie Lonely Planet

Ontdek Lonely Planet’s top 10 steden om in 2020 te bezoeken, van Europese parels tot verrassende verre oorden! 

1. Salzburg, Oostenrijk

Tromgeroffel: het Salzburg Festival wordt dit jaar 100, en dat schreeuwt deze hartveroverende Alpenstad van de daken. Het festival is als een van ’s werelds beste vieringen van klassieke muziek altijd een wild evenement vol opera, orkesten en drama – en de editie in 2020 zal dit allemaal overtreffen. Salzburg haalt alles uit de kast voor dit jubileum, met speciale tentoonstellingen en evenementen kriskras door het historische centrum: concerten, toneelstukken, lezingen, Mozartmatinees, noem maar op. Bovenaan de affiche prijkt zoals altijd Jedermann van Hugo von Hofmannsthal. Dit stuk is gebaseerd op een middeleeuwse moraliteit en wordt in al zijn glorie opgevoerd op de Domplatz. Haal je dirndl of lederhosen van zolder, boek je tickets op tijd en maak je klaar om de zomer in te dansen als Amadeus (maar dan zonder de pruik).

Voel de beat van Salzburgs muzikale verleden.

Aan de oever van de Tidal Basin staat de Jefferson Memorial om de derde president te eren © SHARKSHOCK / SHUTTERSTOCK

2. Washington D.C., Verenigde Staten

Alle ogen zijn dit jaar op Washington D.C. gericht. De stad viert namelijk het 100-jarige jubileum van het 19de amendement van de grondwet, oftewel het vrouwenkiesrecht. Wereldberoemde musea als het National Portrait Gallery, National Museum of American History en National Museum of Women in the Arts openen allemaal speciale tentoonstellingen over deze grote mijlpaal in mensenrechten. Combineer dit met de spanning omtrent de presidentsverkiezingen eind dit jaar en je zult merken dat D.C. in 2020 een van de meest dynamische steden van Amerika is. Naast politiek heeft Washington nog veel meer te bieden: de kade is nieuw leven ingeblazen en er zijn talrijke nieuwe musea en een explosieve food scene. Groene daken, pas geplante bomen en een innovatief systeem van drijvende akkers zorgen ervoor dat de stad groener is dan ooit.

Een weekend in Washington: een gids voor een snelle excursie door de hoofdstad. 

De eeuwig mysterieuze Sfinx en Piramiden van Gizeh © ANTON BELO / SHUTTERSTOCK

3. Caïro, Egypte

In 2018 wuifde Egypte de schatten van Toetanchamon voor de laatste keer uit voor een wereldwijde tour. Nooit meer zullen de voorwerpen waarmee de farao begraven werd het Egyptische grondgebied verlaten. Wil je de rijkdommen van het oude Egypte in de toekomst bekijken? Dan zul je een bezoekje moeten brengen aan het Grand Egyptian Museum (GEM) in Caïro. Zoals het er nu voor staat, opent het hypermoderne museum in Gizeh in 2020 zijn deuren. Kom hier om je te verwonderen over de verbluffende collectie van ’s werelds grootste museum gewijd aan één beschaving. Dankzij het nieuwe Sphinx Airport bij Gizeh, speciaal voor binnenlandse vluchten, wordt het ook voor vakantiegangers aan de Rode Zee en in Luxor gemakkelijker om de piramides te bezoeken.

Breng 24 uur door in de hoofdstad van Egypte. 

Straatmuzikanten treden op in de straten van Galway © HELIOSCRIBE / SHUTTERSTOCK

4. Galway, Ierland

Muzikaal Galway is misschien wel Ierlands boeiendste stad. De felgekleurde pubs stromen over van de livemuziek, en in bijna ieder cafeetje zit je bij straatmuzikanten op de eerste rij. Komend jaar wordt deze uitzinnige creativiteit nog eens versterkt, aangezien Galway dan de Culturele Hoofdstad van Europa is. Daarom staat de agenda net zo bol van de activiteit als de bars op zaterdagavond. Verwacht spektakels op straat, live kunst en digitale kunst, maar ook muziek, theater en dans van wereldklasse. Slapen is geen prioriteit, in Galway gaan zelfs straatmuzikanten door tot in de vroege uurtjes. Levendig en kleurrijk, boordevol fantasie – in 2020 vieren ze in Galway een jaar lang feest. Ook jij bent uitgenodigd!

De oude en nieuwe torens van Bonn © TRAVELVIEW / SHUTTERSTOCK

5. Bonn, Duitsland

Hoewel het ooit de hoofdstad van West-Duitsland was, raakte Bonn in de vergetelheid toen Berlijn eenmaal de touwtjes weer in handen kreeg in 1990. Maar in 2020 staat Bonn weer in de schijnwerpers dankzij de 250ste verjaardag van Beethoven. Wat er staat te gebeuren? Verwacht het hele jaar door tal van concerten van wereldberoemde orkesten, solisten en dirigenten (waaronder Sir Simon Rattle en Daniel Barenboim). Theater Bonn voert Fidelio op, de enige opera van de beroemde componist. Daarnaast worden er ook wedstrijden georganiseerd toegespitst op het muzikale genie van Beethoven, picknickvoorstellingen en “thuisconcerten” waarbij lokale musici hun deuren openen voor het publiek.

Een vreugdevolle ode aan Bonn: Beethoven wordt 250. 

Calle Jaén is de best bewaarde koloniale straat van La Paz © JESS KRAFT / SHUTTERSTOCK

6. La Paz, Bolivia

Misschien is ’s werelds grootste kabelbaan, waarbij een soort van futuristische capsules over La Paz glijden, wel het beste voorbeeld van hoe ambitieus de stad geworden is. Terwijl er in 2014 nog maar drie lijnen waren, zijn dat er in 2020 maar liefst 11. Eronder raast de ooit sombere stad richting een kleurrijke en inspirerende toekomst. Iedereen, van een flamboyante, autodidactische architect tot pas afgestudeerde chef-koks in de dop, bloeit hier op. Niet omdat ze meegaan met trends of ideeën na-apen, maar omdat ze weer trots zijn op hun eigen inheemse afkomst. Het is dan ook goed te begrijpen waarom meer en meer toeristen een tijdje blijven plakken in La Paz voordat ze verder het land in reizen.

Beleef avonturen op grote hoogte in La Paz.

Een klassiek Kathakali-optreden © SMARTA / SHUTTERSTOCK

7. Kochi, India

Deze ontspannen stad in het zuiden van India heeft het licht gezien. Kochi ligt aan de tropische kust van Malabar in Kerala en is in de laatste jaren het schoolvoorbeeld van duurzame energie geworden. Zo opende hier de eerste volledig op zonne-energie werkende luchthaven ter wereld, die de UN Champions of the Earth-prijs won. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Met zijn bohocafés, intieme homestays verstopt in luie koloniale straatjes en een reeks vooruitstrevende galerijen en erkent de stad zijn culturele erfgoed terwijl het zijn nieuwgevonden coolheid omarmt. In 2020 staat straatkunst op nummer één tijdens de Kochi-Muziris Biënnale, waardoor India zich eens en voor altijd op de hedendaagse kunstfestivalkaart zet.

Beleef een perfect weekend in Kochi. 

De overweldigende bossen in Vancouvers achtertuin © MICHAEL WU / EYEEM / GETTY IMAGES

8. Vancouver, Canada

Deze natuurlijke speeltuin ligt tussen het blauwe water van de Grote Oceaan en de beboste bergtoppen van de noordkust gepropt. Als de geboorteplaats van Greenpeace is het niet vreemd dat Vancouver de wereldleider is in stedelijke duurzaamheid. En jij als bezoeker geniet mee van de milieuvoordelen van het langlopende Greenest City 2020-actieplan, wat je bezoek alleen maar zal verrijken. Doe sportief en verken het onlangs flink uitgebreide fiets- en wandelpadennetwerk, waaronder een onvergetelijk, 28 kilometer lang pad langs de kust, of maak gebruik van het geheel vernieuwde openbaar vervoer om de trekpleisters van de stad te verkennen. Ben je er op een warme dag? Geniet dan van de schaduw die de 102.000 bomen bieden die er sinds 2010 zijn geplant.

Reis in een glazen trein door de Canadese Rockies. 

Naast Burj Khalifa valt de rest van Dubai in het niet © ILONA IGNATOVA / SHUTTERSTOCK

9. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

In Dubai is de toekomst nu. De uitbundige emiraat lanceert namelijk meerdere baanbrekende overkoepelende projecten in 2020. Bovenaan staat, natuurlijk, de zes maanden lange World Expo 2020, waar 190 naties alles uit de kast trekken om hun visie op duurzaamheid en mobiliteit (denk aan vliegende auto’s) te laten zien in de architectonisch adembenemende paviljoens. Naar verwachting opent ook het Museum of the Future, een kabinet vol wonderen van de volgende generatie in een oogvormig gebouw, versierd met kalligrafie. Ondertussen maakt The World, een fantasieresort op een kunstmatige archipel met een Europees thema, zich op voor de eerste gasten. Je kunt er onder andere verblijven in onderwaterslaapkamers en het hele jaar door sneeuw zien.

Modern, groot, indrukwekkend: een citytrip naar Dubai. 

De Rocky Mountains werpen een schaduw over de skyline van Denver © ERKAN GUNES | EYEEM | GETTY IMAGES

10. Denver, Verenigde Staten

Denvers positie als een van de charmantste boomtowns van de VS heeft nieuwe hoogten bereikt nu de Mile High City zijn laatste fase van groei, creatieve energie en bijzonder goed eten ingaat. Bouwkranen staan verspreid over de met bergen bezaaide horizon en het lijkt net alsof lege kavels in één nacht transformeren tot hippe hotels. Nieuwe foodhallen zoals Milk Market stillen de honger met een eclectische mix van boer tot bord en internationale gerechten. De geestverruimende kunstervaring Meow Wolf uit Santa Fe maakte in Elitch Gardens Theme and Water Park een psychedelische attractie die dient als voorloper van een permanente installatie (van $50 miljoen) die er in 2021 wordt gebouwd. Intussen is het fascinerende Kirkland Museum of Fine & Decorative Art is verhuisd naar een aantrekkelijk gebouw ontworpen door Olson Kundig in het Golden Triangle Creative District.

Creatief Denver: kunst en muziek in The Mile High City. 

Bekijk ook de top 10 landen en top 10 regio's van Best in Travel 2019!

Openingsbeeld: Het majestueuze Festung Hohensalzburg kijkt uit over de stad | © JAKOBRADLGRUBER / GETTY IMAGES