Best in Travel 2020: top 10 regio’s 

Redactie Lonely Planet

Ontdek Lonely Planet’s top 10 regio's om in 2020 te bezoeken, van Europese parels tot verrassende verre oorden! 

1. Centraal-Aziatische Zijderoute

 De regio die ooit rijk werd door handel en reizigers staat wederom in het middelpunt van mondiale belangstelling. De eeuwenoude steden, bruisende bazaars en woeste landschappen van Centraal-Azië trekken steeds meer bezoekers die op zoek zijn naar avontuur langs een van de meest legendarische routes in de geschiedenis. Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan kun je tegenwoordig met de meeste paspoorten binnenkomen zonder visum of met een e-visum, en er wordt in de regio aan een verenigd ‘Zijderoute’-visum gewerkt. In de tussentijd maken grootse investeringen in transport en infrastructuur (veelal in het kader van China’s Nieuwe Zijderoute-initiatief) reizen langs de Zijderoute bereikbaarder dan ooit tevoren.

Maak kennis met de onontdekte parels van Centraal-Azië.

De prachtige 15de-eeuwse stad Urbino © Stefano_Valeri / Shutterstock

2. Le Marche, Italië

Het lijkt erop dat de understudy eindelijk het podium op mag. Hoofdrollen zijn meestal weggelegd voor de beroemde buur Toscane, maar Le Marche heeft een minstens zo breed repertoire. Je vindt er net zulke rommelige heuveldorpjes, smakelijke foodfestivals, schitterende renaissancepaleizen, uitgestrekte landschappen en uitnodigende stranden – maar dan veel minder drukbezocht. In 2020 schijnt de spotlight hier extra sterk: Urbino, de meest pittoreske stad van Le Marche, viert de 500ste sterfdag van Raphael, de grote renaissanceschilder die hier is geboren en getogen.

Lees hier welke topervaringen er zijn in Le Marche. 

Towada-ko is een groot kratermeer dat is ontstaan bij een vulkanische uitbarsting © Photos from Japan, Asia and othe of the world / Getty

3. Tōhoku, Japan

In 2020 reist de hele wereld af naar Japan voor de Olympische Zomerspelen in Tokyo, en Tōhoku laat de aandacht niet aan zich voorbijgaan. Na een periode van opkrabbelen na de verwoestende aardbeving en tsunami in 2011 werkt dit weinig bezochte stukje land hard aan het heropenen van transportverbindingen, het ontwikkelen van wandelroutes en het heropbouwen van toeristenfaciliteiten. In Japan is de regio al bekend om zijn indrukwekkende natuur, cultureel erfgoed, historische festivals, heerlijke eten en warme onthaal, maar ook voor de avontuurlijke reiziger die geen zin heeft in menigtes is Tōhoku een verademing; het ligt slechts een paar uur reizen met de ultrasnelle trein ten noordoosten van de hoofdstad.

Ontdek Japanse tradities in de "Deep North" regio van Tōhoku. 

Een vuurtoren bewaakt Bass Harbor in Arcadia National Park © AppalachianViews / Getty Images

4. Maine, VS

 De grootste staat in New England is altijd vol trots, maar dit jaar bereikt de liefde voor “Vacationland” zijn hoogtepunt als Maine een jubileum viert. Door de hele regio houden dorpen en steden speciale exposities, concerten en festivals om het 200-jarige bestaan van de staat te gedenken. Maar ook als Maine niet een gigantische mijlpaal zou vieren is 2020 een uitstekend moment om de staat te bezoeken. De culinaire wereld staat er de laatste jaren op z’n kop; je vindt er overal boer-tot-bordrestaurants, koffiebranderijen, ambachtelijke bakkers en speciaalbierbrouwers. En ondanks de groeiende populariteit van de regio is het eenvoudig om aan de menigtes te ontsnappen in de gigantische bossen of langs de uitgestrekte kustlijn.

Ontdek de hoge pieken van Maine.

Lord Howe’s bergen rijzen boven de lagune uit © Southern Lightscapes-Australia / Getty Images

5. Lord Howe Island, Australië

Omringd door eindeloze leegte, zo’n 600 kilometer voor de kust van Australië, ligt Lord Howe Island, een adembenemend eiland dat gelijk indruk maakt met zijn onvoorstelbare (UNESCO-genoteerde) schoonheid. Twee groene bergen kijken uit over een perfecte lagune en het meest zuidelijke koraalrif ter wereld; met perfecte sikkelvormige stranden en wandelroutes door het dichte bos valt er buiten genoeg te doen. Dit vulkaaneiland is zo afgelegen dat er vele inheemse soorten gedijen, met vooral vogels in overvloed. Het eiland is een goed voorbeeld van duurzaam toerisme: er zijn maximaal 400 reizigers tegelijkertijd toegestaan, die worden aangemoedigd bij te dragen aan allerhande ecologische projecten. Afgelegen en compact: Lord Howe is een idyllisch toevluchtsoord.

Lord Howe eiland: een duurzaam paradijs. 

De eeuwenoude stad Zhenyuan aan de oever van de rivier de Wuyang © 4045 / SHUTTERSTOCK 

6. Provincie Guizhou, China

In de provincie Guizhou gaat het gebeuren. De hoofdstad Guiyang heeft meer dan vier miljoen inwoners (meer dan LA, Rome en Berlijn). Straten staan ’s avonds vol streetfoodstalletjes waar een kom pittige rijstnoedels een paar dubbeltjes kost, en in achterafstraatjes openen massaal ambachtelijke zaakjes, cafés en speciaalbierbrouwerijen. Op het platteland staan al eeuwen dezelfde wankele houten dorpjes, die hier en daar voorzieningen voor reizigers ontwikkelen. Alles is binnen handbereik dankzij de nieuwe hogesnelheidstrein; je zoeft in een paar uur van Guiyang naar Chongging of Kunming. En door de vele bouwinspanningen in China zijn er nu glimmende nieuwe snelwegen en bruggen die de mysterieuze bergen van Guizhou nóg bereikbaarder maken.

Lees: de hoogtepunten van Guizhou, de verborgen zuidwestelijke provincie van China. 

De Cathedral de Cádiz steekt uit boven de daken van de stad ©  KAVALENKAVA / SHUTTERSTOCK 

7. Provincie Cádiz, Spanje

De Spaanse provincie Cádiz wandelt de spotlight in met een reeks gastronomische overwinningen. Jerez de la Frontera, heerser van de Sherry-driehoek, heeft sinds 2018 een Michelinster dankzij Juan Luis Fernández’ restaurant LÚ, Cocina y Alma, en de typische 20ste-eeuwse tabancos zijn van de ondergang gered door innovatieve nieuwe eigenaren. Sherry is zelfs weer hip! In El Puerto de Santa María is Aponiente (van Ángel León) een van de slechts twee driesterrenrestaurants in Andalusië. Op de hielen zit Leóns Alevante, met één ster, in Sancti Petri. Vejer de la Frontera heeft zichzelf omgetoverd tot centrum van gastronomie en boetiekhotels, en de ultrahippe cafés, restaurants en accommodaties blazen nieuw leven in het van oorsprong Fenicische Cádiz. 

Proef het beste van Cádiz: visgerechten, sherry en de Zuid-Spaanse keuken. 

Het denderende spektakel van de Watervallen van de Iguaçu, de grootste watervallen ter wereld © ALEX BERGER / VIRTUALWAYFARER.COM / GETTY IMAGES

8. Noordoost-Argentinië

De mooiste watervallen van Zuid-Amerika, een rijke regionale geschiedenis en ongekende wildlife om te spotten: Noordoost-Argentinië zou hoog op ieders lijst moeten staan. Je hebt er de beroemde Watervallen van de Iguaçu, een van de zeven natuurlijke wereldwonderen, maar de rest van deze ruwe en gematigde regio leidt je ver van het gebaande pad. Het gloednieuwe Nationaal Park Iberá is hard op weg om de grootste trekpleister van Argentinië te worden. Het is een inspirerend succesverhaal over hoe het heropbouwen van wildernis een positief effect kan hebben op de omliggende gemeenschappen. Door herintroductie komen inheemse diersoorten langzaam terug, van de groenvleugelara tot pampaherten en jaguars. Bovendien is reizen hier nog altijd niet duur.

Bezoek de wonderlijke Watervallen van de Iguaçu.

De stenen huisjes van Volosko rijzen op uit de haven in een wirwar aan steegjes © PANTHER MEDIA GMBH / ALAMY STOCK PHOTO

9. De Kvarnergolf, Kroatië

Genesteld tussen de toeristische trekpleisters van Dalmatië en Istrië ligt dit minder bekende stukje Kroatische kust, dat de laatste tien jaar stilletjes een reputatie heeft opgebouwd in de culinaire en milieubeschermende sferen. De Kvarnergolf is nu helemaal klaar voor zijn close-up, met op de voorgrond de ruige havenstad Rijeka, de grootste plaats van de regio en Culturele Hoofdstad van Europa in 2020. Je vindt er glimmende omgebouwde ruimtes die nu voor musea en culturele centra worden gebruikt. De golfeilandjes stelen de show met hun bijrol, met hun tijdloze schoonheid, historische ommuurde stadjes vol architectonische parels uit de Venetiaanse tijd, ontelbare stranden en bakken charisma. 

Ontdek Cres, een afgelegen eiland in de Kvarnergolf. 

Mist boven de rivier de Amazone in de vroege ochtend © BRASIL2 / GETTY IMAGES

10. Braziliaanse Amazone 

De Braziliaanse Amazone is Moeder Natuur op haar puurst – een eeuwenoude plek die met zijn veelkleurige fauna en chaotische, verwikkelde plantenpracht haast hallucinogeen lijkt. De mistige jungle huist enkele van de zeldzaamste planten en dieren ter wereld, naast gemeenschappen die eeuwenlang het grote groene gebied hebben beheerd. Met het veranderende klimaat is het behoud van de Amazone onze grootste prioriteit. In 2020 helpen respectvolle en goed uitgedachte reizen naar het belangrijkste bos ter wereld de duurzame inspanningen in de omgeving, waarbij ook lokale gemeenschappen en de nationale economie worden gesteund. Zo wordt de culturele en financiële waarde van preserveren onderstreept.  

Amazing Amazone: rivier en regenwoud van Brazilië. 

Bekijk ook de top 10 landen en top 10 steden van Best in Travel 2020!

Openingsbeeld: Samarkand in Oezbekistan kent een schitterende verzameling architectonische parels © efesenko/Getty Images