Best in Travel 2020: top 10 landen

Redactie Lonely Planet

Ontdek Lonely Planet’s top 10 landen om in 2020 te bezoeken, van Europese parels tot verrassende verre oorden! 

1. Bhutan

Een dozijn landen strijden om de titel van het echte Shangri-La, maar de claim van Bhutan heeft een streepje voor op de meeste. Dit kleine stukje Himalayaparadijs hanteert een strikt toeristisch beleid van “hoge waarde, lage impact”, waardoor reizigers worden gedwongen een hoge dagelijkse vergoeding te betalen om alleen al voet te mogen zetten op de naar pijnbomen ruikende, met kloosters gekroonde heuvels. De beloning voor bezoekers is een kans om te wandelen over bergpaden zonder afval, in het gezelschap van mensen wiens boeddhistische overtuigingen ervoor zorgen dat ze op één lijn zitten met hun omgeving. Bhutan steekt met kop en schouders boven andere landen uit uit als het gaat om duurzaamheid. Het is al het enige CO2-negatieve land ter wereld en het koninkrijk zal tegen 2020 de eerste volledig biologisch-organische natie worden, dus het wordt alleen maar beter. En dankzij de dagelijkse kosten wordt het er niet drukker. 

Ontdek 10 prachtige plekken in West-Bhutan.

Durdle Door, een steenformatie aan Engelands Jurassic Coast © Willow Dempsey / Shutterstock

2. Engeland

Ooit was het de eerste verdedigingslinie tegen indringers, nu is de Engelse kustlijn een vredige plek waar locals en bezoekers kunnen genieten van rustgevendere bezigheden. Een verkwikkende wandeling maken over een winderige pier, heerlijke fish hand chips eten, op zoek gaan naar zeeleven in rotspoelen, fossielen vinden in eeuwenoude kliffen, zandkastelen bouwen en dolfijnen spotten op pittoreske stranden… het zijn slechts enkele van de activiteiten waarvoor je aan de Engelse kust terecht kunt. In 2020 wordt het nog veel makkelijker om van deze activiteiten te genieten, omdat steeds meer nieuwe stukken van het England Coast Path worden geopend. Wanneer compleet zal het pad, met bijna 5.000 kilometer, het langste ononderbroken pad in zijn soort ter wereld worden. Het zal voor het eerst toegang bieden tot de gehele kustlijn van het land. 

Inspiratie nodig? Ontdek de highlights op het England Coast Path

De kerk Sveti Jovan kijkt uit over het Meer van Ohrid. 

3. Noord-Macedonië

“Best of”-reislijsten lopen vaak over van de jubilea en vliegveld-openingen. Zeldzaam is de gelegenheid om de rebranding van een volledig land te vieren. Dat is wel het geval voor Noord-Macedonië – een land dat de meeste mensen eenvoudigweg als Macedonië kennen – dat na tientallen jaren politiek debat met het aangrenzende Griekenland een nieuwe naam aannam. De overeenkomst, ondertekend in 2018, creëerde een vernieuwd internationaal imago voor de kleine natie in het hart van de Balkan. Het land stond al bekend om zijn gastronomie, oude tradities en natuur, maar cultuurjunkies en avonturiers zullen in 2020 nieuwe redenen vinden om Noord-Macedonië te bezoeken, met nieuwe vliegroutes naar het door UNESCO beschermde Meer van Ohrid en de onlangs gelanceerde High Scardus Trail, een tocht van 495 kilometer langs de meest dramatische pieken van de regio.

Lees meer: opmerkelijke bezienswaardigheden in Skopje.  

Aruba’s dividivibomen waaien krom door de passaatwinden © Steve Photography / Shutterstock

4. Aruba

In het zuiden van Aruba geniet het culturele centrum van Sint Nicolaas, ook wel Sunrise City genoemd, van een kleurrijke en creatieve opleving, met internationale en lokale kunstenaars die straatmuren versieren en pop-up carnavalsvieringen die de blije sfeer uitbreiden tot voorbij de jaarlijkse festiviteiten. Even belangrijk en het vieren waard zijn Aruba's ambitieuze inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Zo is het land hard bezig met het implementeren van een volledig verbod op wegwerpplastic en op zonnebrand dat schadelijk is voor de riffen. Met een golf van nieuwe homestays en evenementen, ligt een authentiek, betaalbaarder en duurzamer Aruba – omringd door palmbomen en ongerepte stranden – op je te wachten.

Aruba op jouw manier: tips voor foodies, avonturiers en mensen die willen ontspannen. 

Zebra’s hebben alle ruimte in Mlilwande Wildlife Sanctuary © Max_on_air/ Getty Images

5. eSwatini

Klein, fijn en boordevol cultuur, avontuur en legendarische wilde dieren: het recentelijk hernoemde Koninkrijk eSwatini (voormalig Swaziland) is een van de meest onderschatte (en minst bezochte) bestemmingen van het zuiden van Afrika. Een nieuw internationaal vliegveld en verbeterd wegennetwerk vanaf het vliegveld naar de beschermde natuurgebieden en de hoofdstad, zijn gericht op het verhogen van het bezoekersaantal van de komende jaren. Ga in 2020 om er als eerste bij te zijn! De gevarieerde landschappen in de parken en reservaten bieden de ene spannende onthulling na de andere, of het nu gaat om tokkelen, hiken, raften of verbluffende ontmoetingen met neushoorns. Combineer dit met een alles doordringend gevoel van rust en boeiende culturele festiviteiten en je reis naar eSwatini kan niet meer stuk. 

eSwatini: een koninkrijk vol wilde reismogelijkheden. 

Een trektocht door de dichte jungle bij Queopos © Kathrin Ziegler / Getty Images

6. Costa Rica

Costa Rica neemt het voortouw in duurzaam toerisme. De enorme biodiversiteit van dit kleine land trekt bezoekers op zoek naar slaperige luiaards in bomen, kikkers met rode ogen die hun roofdieren verlammen en walvissen in de Stille Oceaan. Costa Ricanen begrijpen het belang van het behoud van hun stukje tropisch paradijs en hebben een manier gevonden om bezoekers te verwelkomen en tegelijkertijd in harmonie met hun buren te leven – van bladmieren tot jaguars. Negentig procent van de energie van het land wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen, en het zou in 2020 een van de eerste CO2-neutrale landen kunnen worden. Liefhebbers van avontuur kunnen er op vulkanen wandelen of tokkelen, terwijl zij die op zoek zijn naar wat “me-time” kunnen genieten van yoga-retraites en spa-ervaringen. De slogan pura vida (puur leven) is hier meer dan een gezegde, het is een manier van leven.

Bezoek een van de nationale parken van Costa Rica. 

Historische schepen liggen in de Hoge der A in Groningen © Marc Venema / Shutterstock

7. Nederland

In het jaar dat voor Nederland 75 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog markeert, is ons land klaar om feest te vieren met evenementen in het hele land. Amsterdam is altijd een bezoek waard, maar ook de de rest van het land zit nog vol verrassingen. Dus stap in de trein en ontdek de vele gezellige plekken die ons land rijk is. April en mei zijn dit jaar feestelijker dan ooit, want naast Koningsdag en Bevrijdingsdag vindt in 2020 het Eurovisie Songfestival plaats in Rotterdam. Aan de drukte ontsnappen? Zet dan koers richting de Waddeneilanden. 

Lekker uitwaaien op de Friese Waddeneilanden.

Zonsondergang boven Liberia’s beschermde regenwoud © Fabian Plock / Eyeem / Getty Images

8. Liberia

Voor de meeste buitenstaanders is Liberia een beetje een mysterie. Maar degenen die er bekend zijn, zijn lyrisch over het optimisme van de mensen en de natuurlijke wonderen van het land. Er zijn idyllische stranden, waar enkele van de beste golven van West-Afrika aanspoelen in rustige resorts als Robertsport. Ook vind je er Sapo National Park, het op een na grootste gebied met primair regenwoud in West-Afrika. In deze dichte bossen kun je Liberia’s chimpansees, bosolifanten en de beroemde pygmee-nijlpaarden – niet groter dan een Shetland-pony – tegen het lijf lopen. Het beste van dit alles? Een baanbrekend ontwikkelingsakkoord met Noorwegen om alle ontbossing tegen 2020 te stoppen, draagt eraan bij om deze natuurlijke schat generaties lang veilig te houden.

Reis mee door Liberia, de minst ontdekte staat van West-Afrika. 

Djemaa El Fna in Marrakesh komt aan het eind van de dag tot leven © Matej Kastelic / Shutterstock

9. Marokko

Marokko beleeft momentum: aloude attracties worden aangevuld met duurzame maar stijlvolle accommodaties, restaurants die seizoensproducten serveren en wellness-retraites langs de kust die yoga en surfen combineren. En dankzij de verbeterde infrastructuur is het gemakkelijker om over de weg te reizen, terwijl de eerste hogesnelheidstrein van Afrika betekent dat je in slechts twee uur van Casablanca naar Tanger kunt zoeven. Oude medina's krijgen een make-over in Fez, Essaouira, Meknes, Tetouan en Marrakech; die laatste wordt in 2020 de eerste Culturele Hoofdstad van Afrika gekroond ter ere van het rijke erfgoed. En je kunt nog steeds ontsnappen aan de drukte in Berber-bergdorpen, op verlaten Atlantische stranden en bij verafgelegen woestijnposten.

Dans mee op het ritme van Djemaa al-Fna in Marrakesh. 

De boulevard van Piriápolis, aan de kust van Rocha © Elojotorpe /Getty Images

10. Uruguay

Als Uruguay niet al op je Zuid-Amerikaanse bucketlist stond, dan is 2020 het beste jaar om het land toe te voegen. Met 660 kilometer aan Río de la Plata en Atlantische kustlijn, een bloeiende wijnindustrie, borrelende warmwaterbronnen en eindeloos glooiende landschappen die de grandeur van Zuid-Amerika haast tastbaar maken, heeft Uruguay voor ieder wat wils. Het land steunt de laatste jaren met trots een progressieve sociale agenda – van de legalisatie van marihuana en rechten voor lhbt’ers tot de bevordering van duurzaam toerisme. Maar wat bezoekers het meest bijblijft zijn de ontspannen, hartelijke en nuchtere inwoners en de onmetelijke schoonheid van het landschap – van de lange, ongetemde Atlantische kustlijn tot de eindeloze vlaktes van de pampa’s. 

Een roadtrippers' gids voor het beste van Uruguay

Openingsbeeld: Een tempel in Punakha Dzong is versierd met sierlijke graveringen © Narvikk / Getty Images 

Bekijk ook de top 10 steden en top 10 regio's van Best in Travel 2020!