Best in Europe 2016

Redactie Lonely Planet

De reisexperts van Lonely Planet hebben het hele continent uitgeplozen en het ultieme overzicht gemaakt van de must-see plekken van Europa in 2016.

Groenblauwe zee van Peloponnesos | Foto: bennymarty / iStock 

1. De Peloponnesos, Griekenland

De meeste reizigers die naar Griekenland gaan, bezoeken één van de duizenden eilanden die het land telt, of vergapen zich aan de Acropolis. ’s Lands meest gevarieerde en levendige regio wordt hierdoor vaak over het hoofd gezien: de Peloponnesos. Het is een betaalbare enclave met prachtige oude bezienswaardigheden, zoals Olympia, Mycene en Mystras, verspreid over een landschap vol stenen dorpjes, groenblauwe zeeën en besneeuwde bergtoppen.

Je kan in Peloponnesos prachtig wandelen dit jaar, over de nieuwe Menalon Trail, of dwaal af naar de wijnstreek van Nemea, die wereldwijd steeds prominenter wordt. Je kunt duiken naar wrakken bij de kust van Navarino, of een bezoekje brengen aan het ruige en afgelegen Mani, bekend van zijn eeuwenoude stenen torens waar je tegenwoordig een overnachting kan boeken. In het beeldschone Nauplion kun je ontspannen lunchen op een van de klassieke marktpleinen, omringd door een mengeling van moderne kunst en sfeervolle architectuur.

Meer dan ooit is Peloponnesos de ideale combinatie van het traditionele Griekse leven, onweerstaanbare geschiedenis en inspirerende landschappen. Download de gratis PDF-gids en ontdek Peloponnesos zelf.

Dokk1 in Aarhus | Foto: ricochet64 / iStock

2. Aarhus, Denemarken

Kopenhagen, maak plaats! Jij bent niet de enige Deense stad met hippe wijken, bijzondere architectuur en een magische keuken. Aarhus wordt steeds populairder en onderscheidt zich steeds meer. In 2017 is mag Aarhus zich niet alleen de Culturele hoofdstad van Europa noemen, maar ook European Region of Gastronomy. Ga er snel heen en wees de drukte voor.

In het havengebied is een prachtig nieuw gedeelte opgetrokken, met niet alleen Dokk1 (met daarin de grootste bibliotheek van Scandinavië), maar ook het adembenemende, fotogenieke appartementencomplex Iceberg. Vooraanstaande musea ARoS en het onlangs verhuisde Moesgaard stellen gewaagde kunst tentoon, plus gekkigheden als een regenboogkleurig wandelpad op het dak of een eeuwenoud veenlijk. Maandelijks zijn er verschillende events, van Vikingbijeenkomsten tot muziekfestivals, of een markt met lokale producten. Reserveer een tafeltje in een van de restaurants die in 2015 met een Michelinster bekroond zijn, toen deze bijbel voor voedselliefhebbers eindelijk eens buiten de Scandinavische hoofdsteden ging kijken. Het is een trend die zeker moeite waard is om in de gaten te houden.

Canal Grande in Venetië | Foto: mikolajn / iStock

3. Venetië, Italië

De 124 eilanden van Venetië liggen verspreid langs de kust van Noordoost-Italië als gebroken glasscherven. Met Rome als rivaal kon het oude Venetië zich vanuit deze hoek neerzetten als een machtig zeevarend rijk. Maar diep van binnen bleven het liefhebbers van het vasteland- ze hebben een van ’s werelds mooiste steden doen optrekken uit parelwit marmer.

Nu is het beste moment om je te laten onderdompelen in de geschiedenis van Venetië. In 2016 herdenkt de stad de 500-jarige geschiedenis van het Venetiaanse getto – een eiland in het midden van de stad. Net als Venetië heeft het getto zich sterk weten te maken binnen zijn beperkingen als eiland. In de wijk bloeiden Joodse cultuur en ideeën op. Vier zijn bijzondere bijdrage aan de geschiedenis bij de tentoonstelling in het Dogepaleis. Bezoek de gerestaureerde synagoge en het Joods Museum. En ga naar een uitvoering van Shakespeare’s “De Koopman van Venetië”, voor het eerst in het getto opgevoerd.

Kasteel van Castelnaud in Dordogne | Foto: MargaretClavell

4. De Dordogne, Frankrijk

De Franse 'art de vivre' (de kunst van het leven) in de Dordonge is met niets te vergelijken. Dit rustige Aardse Paradijs is een aaneensluiting van romantische kastelen, middeleeuwse dorpjes en walnootbomen, verfijnde dorpsbistro’s en zaterdagmarkten waar zoete aardbeien en zwarte truffels de gewoonste zaak zijn. Voor de toeristen die meegaan in de hype van “zelfgemaakte, lokale producten”, moet het aanlokkelijk zijn om deze voedselrijke regio te bezoeken: zonder de drukte van de Provence en 100% puur natuur.

De grotten in de vallei van Vézère staan bekend om de prehistorische muurschilderingen, gemaakt door de Cro-Magnonmensen. Grotte de Lascaux mag je niet missen, net als de augmented reality animatieshow in Le Thot en het nieuwe spiegeldoolhof met een prehistoriethema in Le Bugue sur Vézère. Dit zijn slechts voorbeelden van de hightech kunsten die in Lascaux 4 worden beloofd, die op 15 december 2016 wordt geopend.

Uitzicht over Lviv | Foto: Mordolff / iStock

5. Lviv, Oekraïne

Te midden van de roerige recente gebeurtenissen in Oekraïne realiseren velen zich niet dat het westen van het land relatief onaangetast is gebleven. Sommige plekken lijken zelfs welvarender dan voorheen. Een van die plekken is Lviv, een prachtig en open Centraal-Europese stad, met het beste wat de Oekraïne te bieden heeft. Het is de feestelijke hoofdstad van de regio, met dit jaar een recordaantal evenementen – de populairste zijn gewijd aan koffie, jazz en de Oekraïense onafhankelijkheid. Lviv staat bekend om zijn hoge concentratie architectonische schatten.

2016 is een goed jaar om hierheen te gaan. De bewoners zien buitenlandse reizigers graag en de wisselkoers is erg gunstig. Er worden vergelijkingen getrokken met Praag en Krakow, dus wees er op tijd bij, voordat iedereen dit juweeltje heeft ontdekt.

Warwickshire, de geboorteplaats van Shakespeare | Foto: martin_lovatt / iStock 

6. Warwickshire, Engeland

Het spreekt voor zich dat de golvende heuvels, prachtige kastelen, historische marktplaatsen en ontspannen ritme van dit Heart of England iedere reiziger zal verleiden. Maar het juweel van deze county - Stratford-upon-Avon, geboorteplaats van William Shakespeare – gaat in 2016 nog verder. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat deze wereldberoemde toneelschrijver is overleden en dat wordt uitgebreid herdacht.

Als je jezelf helemaal hebt vervuld van Shakespeareaans vertier, dan is een bezoekje aan de ruïnes van Kenilworth Castle zeker aan te raden (inclusief de kamers van Koningin Elizabeth I, na ruim driehonderd jaar sinds 2014 weer toegankelijk). Ze zien er op hun best uit tijdens zonsondergang, vooral bij een diner bij sterrestaurant The Cross, een van de beste gastropubs van het Verenigd Koninkrijk.

Dit jaar heeft Warwick Castle een trebuchet (of hevelblijde) van 22 ton, ’s werelds grootste belegeringswerktuig, gerestaureerd en weer tentoon gesteld. Plan je trip zodat je dit middeleeuwse artilleriewapen in actie kan zien, voordat je afdaalt naar Leamnington Spa, om de Regency-architectuur, de parken en de Royal Pump Rooms te bewonderen.

Cáceres in Extremadura | Foto: javarman3 / iStock

7. Extremadura, Spanje

Extremadura is altijd een van de onbekendste streken in een van Europa’s bekendste landen geweest. Maar er begint hier in het westen iets los te komen: Extremadura staat weer op de radar van veeleisende reizigers die graag het echte Spanje wil ontdekken, zonder te worden overladen met clichés.

De vele bezienswaardigheden van Extremadura zijn tijdloos. De beste Romeinse ruïnes van Spanje zijn te vinden in het stadje Mérida; middeleeuwse juweeltjes als Trujillo en Cáceres lijken net Toscaanse heuvels, maar dan zonder de drukte. Parque Nacional de Monfragüe is een heus walhalla voor de natuur- en vogelliefhebber. Dit is ook de streek waar de typische Spaanse kazen en jamón geproduceerd wordt. Bovendien heeft Extremadura oude paleizen en kastelen opgeknapt en opengesteld voor publiek. In 2015 was Cáceres benoemd tot culinaire hoofdstad van Spanje, wat voor veel nieuwe restaurants en tapasbars heeft gezorgd. De regionale overheid werkt aan het verzorgen van vluchten naar Badajoz, met als doel Extremadura toegankelijker te maken.

Oostkust van Tenerife | Foto: large_santirf / iStock

8. Oostkust van Tenerife

Tenerife is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je de woorden “verborgen juweeltje” hoort. Maar als je de drukte van de all-inclusive resorts de rug toekeert, zal je versteld staan van de pracht die het eiland te bieden heeft, zoals de vulkaanlandschappen, eenvoudige vissersdorpjes en dramatische kliffen. Dan is er nog het milde klimaat, waardoor het een ideale optie is om te gaan overwinteren.

Vaak wordt de oostkust van Tenerife over het hoofd gezien, maar de ongekende schoonheden als Abades – een rustig vissersdorpje waar een bijzondere, verlaten leprakolonie over uitkijkt – en El Medano. Hier is het mooiste natuurstrand van het eiland te vinden, in tweeën gesplitst door een vulkanische heuvel. Wil je echt even weg van alles, dan is het gebergte van Anaga aan te raden. Hier word je als buitenlandse reiziger nog aangestaard en moet je Spaans kunnen praten om een biertje te bestellen.

Vuurtoren Eierland op Texel | Foto: sara_winter / iStock

9. Texel, Nederland

Texel is de grootste van de eilanden in de Waddenzee. Ondanks dat het erg geliefd is bij zowel Nederlandse als Duitse toeristen, is het over het algemeen nog redelijk onbekend. Het ligt slechts 3km ten noorden van de Noord-Hollandse kust en is eenvoudig te bereiken met een overtocht vanuit Den Helder. Texel is 25 km lang en 9 km breed, de onaangetaste duinen zijn onderdeel van Nationaal Park ‘Duinen van Texel’, net als de wildreservaten, prachtige uitgestrekte witte stranden en dennenbossen.

Een echte aanrader voor 2016 zijn de tientallen festivals die het eiland rijk is, net als de spectaculaire catamaranrace om het eiland, De Ronde om Texel. Het eiland biedt een keur aan activiteiten, van bootreisjes tot paardrijden en parachutespringen, maar ook talrijke lokale producten (Texel heeft een eigen wijnmakerij, een bierbrouwer en meerdere zuivelproducten) en unieke overnachtingsmogelijkheden zoals Camp Silver’s Airstream, caravans van Nederlandse bodem. Dus zorg dat je snel nog eens gaat, voordat de rest van Europa er lucht van krijgt.

Ruige landschap van Noord-Dalmatië | Foto: goranstimac / iStock

10. Noord-Dalmatië, Kroatië

Ruig en wild: Noord-Dalmatië biedt alle culturele hoogtepunten van een reisje langs de Adriatische zee, plus geweldig mooie natuur zoals je die alleen in Europa vindt. De streek is omringd door het imposante Velebitgebergte, een Unesco Biosfeerreservaat en de basis van een Europees initiatief om meer wilde dieren te herintroduceren (rewilding), wat het een van de meest veelbelovende, verstopte plekken van Europa maakt, zeker voor natuurliefhebbers.

De bekendere, zuidelijker gelegen plaatsen Split en Dubrovnik overschaduwen vaak Zadar, het kloppend hart van Noord-Dalmatië en sterk groeiend in populariteit onder reizigers die uit zijn op het ontdekken van nog onbekend Kroatië. Zadar is een intrigerend en levendig verkeersknooppunt, met een prachtig uitzicht op zee. De stad combineert zijn rijke geschiedenis met een vooruitstrevende houding. Dit maakt Noord-Dalmatië, samen met de kalkstenen bergen, de filmische watervallen en het helderblauwe water een ware must see in 2016. 

Beeld: f8graoher / iStock