Best in Asia 2018

Redactie Lonely Planet

Overweeg je op verkenning te gaan in Azië? De reisexperts van Lonely Planet hebben de charmante badplaatsjes, torenhoge skylines en prehistorische tempelcomplexen van het dynamische continent voor je onderzocht en uitgekamd. Dit zijn de plekken die zij aanbevelen om in 2018 te bezoeken.

1. Busan, Zuid-Korea

In Busan, gelegen tussen bergen en zee, komen natuur, cultuur en cuisine prachtig samen. Al lange tijd wordt de stad lokaal aangeprezen als de beste plek in het land voor een strandvakantie, maar de op één na grootste stad van Zuid-Korea heeft met een eclectisch aanbod van activiteiten voor ieder soort reiziger wat te bieden. Wandel door de heuvels naar boeddhistische tempels, laat je spieren ontspannen in een van de dampende warmwaterbronnen en eet nog kronkelende octopusarmen op Jagalchi, de grootste vismarkt van het land.

Busan is uitgeroepen tot de Cultuurstad van Oost-Azië van 2018 en zal zich dit jaar van zijn levendigste kant laten zien. Je vindt er een medley van kleurrijke evenementen die het culturele erfgoed van het land vieren, van straatkunstfestivals tot traditionele dansshows. Voeg daar nog een prestigieus internationaal filmfestival aan toe en het lijkt erop dat Busan er klaar voor is om de show te stelen.

Ontdek 5 onmisbare ervaringen in Busan.

De historische schatten van Oezbekistan zijn nu bereikbaarder dan ooit | Foto: Andrii Lutsyk / Shutterstock

2. Oezbekistan

Oezbekistan spreekt sinds jaar en dag tot de verbeelding van veel reislustigen. Hoe kan het ook anders, als je denkt aan die prachtige met mozaïek beklede moskeeën en spannende verhalen over de Zijderoute. Maar het land is grotendeels afgesloten gebleven voor de rest van de wereld, vanwege de strikte controle waaronder het land na de Sovjets stond. Gelukkig lijkt er eindelijk verandering op komst te zijn.

Eind 2017 nam Oezbekistan een aantal flinke stappen vooruit. Het land stelde zich open voor toerisme, kondigde visumvrije en e-visumregelingen aan, evenals nieuwe luchtroutes en een uitbreiding van zijn flitsende hogesnelheidslijn. Het is nu makkelijker dan ooit om Oezbekistan's sierlijke architectuur en eeuwenoude steden te bezoeken. Het Centraal-Aziatische land loopt op verschillende manieren nog achter bij zijn buren, met name wat betreft mensenrechten. Toch is er een gevoel van hoop dat positieve verandering op til is, vooral nu Oezbekistan ervaart dat gastvrij zijn naar iedereen veel voordelen met zich meebrengt.

Lees meer over de indrukwekkende architectuur van Oezbekistan, zoals de statige Kalon Minaret

Deze flitsende superstad blijft onverminderd "on trend" | Foto:  © Dung Pham / 500px

3. Ho Chi Minhstad, Vietnam

Hoewel deze metropool in het zuiden van Vietnam al lang te boek staat als hip, lijkt Ho Chi Minhstad op de een of andere manier alleen maar hipper te worden. Verouderde flatgebouwen worden ingelijfd door winkels voor vintage kleding en onafhankelijke koffiebars. Innovatieve brouwerijen zoals Heart of Darkness en East West Brewing zetten het speciaalbier op de kaart in Zuidoost-Azië, en een keur aan muziekpodia bevordert het lokale muziekleven.

Naast deze recente ontwikkelingen biedt de stad ook enkele essentiële, gevestigde attracties. Zoals het War Remnants Museum, dat verslag doet van de recente geschiedenis van Ho Chi Minhstad middels onthullende displays. De vernieuwende streetfoodscene, accommodaties voor ieder budget en uitstekende luchtverbindingen mogen we ook niet vergeten. Alles bij elkaar opgeteld lijkt het dat deze bruisende wereldstad niet bang hoeft te zijn uit de mode te raken.

In de West-Ghats vind je zeldzame bloemen, stoomtreinen en opvallende bergdorpjes | Foto: Nate Hovee / Shutterstock

4. West-Ghats, India

Over de broeierige hooglanden in het zuiden van India wordt nooit zo veel geschreven als over de hill stations en de Himalaya in het noorden. Toch zijn de West-Ghats minstens zo sfeervol als Shimla en Darjeeling - maar dan mét jungle.

De bergketen van de West-Ghats doorkruist de deelstaten Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Goa en Maharashtra; goed voor een totale lengte van 1600 kilometer. De ruige heuvels zijn UNESCO Werelderfgoed, vanwege hun bovengemiddeld hoge biodiversiteit. Alles is beschermd: van de wilde olifanten en tijgers tot de neelakurinji-bloesem. Deze bloeit maar eens in de 12 jaar en zal de heuvels in 2018 van augustus tot oktober verschillende tinten paars kleuren. Bezoek de West-Ghats nu en je zult er koffie-, thee- en specerijenplantages vinden, charmante koloniale buitenposten en donderende watervallen. Je kunt zelfs tochtje door de bergen maken met een stoomtrein. Wat je er niet zult vinden: de drommen toeristen die de noordelijke hooglanden overspoelen.

Nagasaki's identiteit wordt niet door één gewelddadige daad bepaald | Foto: SeanPavonePhoto / Getty Images 

5. Nagasaki, Japan

Wanneer je het over Nagasaki hebt, zullen de meeste internationale reizigers meteen denken aan de verwoestende atoombom die er in augustus 1945 op viel. Opmerkelijk genoeg heeft de stad die catastrofe om weten te zetten in een gezamenlijke oproep tot vrede. Voorbeelden zijn het rustgevende Park van de Vrede, waar een eenvoudig standbeeld het hypocentrum van de explosie markeert, en het Atomic Bomb Museum, waar verhalen van overlevenden (hibakusha) een aangrijpend pleidooi voor nucleaire ontwapening vormen.

Maar Nagasaki's identiteit overstijgt deze ene gewelddadige daad. Eeuwenlang ging het internationale handelsverkeer in Japan voornamelijk via de oude haven van Nagasaki, waardoor de stad zijn karakteristieke ‘East-meets-West'-atmosfeer kreeg. Op deze wijze kwam tevens het Christendom naar de stad. Over de invloed hiervan kun je leren in een nieuw museum dat is gehuisvest in de oudste kerk van Japan. Wat toegankelijker geneugten vindt de reiziger er ook genoeg, van de prachtig groene haven tot de wandelroutes die zich door de omliggende vulkanische heuvels kronkelen.

In historisch Chiang Mai heerst een nieuwe energie, die zich uit in de innovatieve plaatselijke keuken | Foto: Kseniia Ivanova / EyeEm / Getty Images 

6. Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai was in vervlogen tijden de hoofdstad van het koninkrijk Lanna, en die geschiedenis kun je er nog altijd voelen. Binnen de stad, met zijn overvloed aan tempels en zijn magnifieke verweerde stadsmuren, snuffelen bezoekers tussen kraampjes met antieke sieraden, terwijl de vertrouwde geur van tilapia gegrild in bananenblad de lucht vult.

En toch, ondanks deze historische sfeer, heeft zich jong en creatief volk in de Thaise stad gevestigd en de eeuwenoude steegjes met een vrolijke dynamiek gevuld. Nu tref je er caféetjes die bekendstaan om hun latte-kunst en staan experimentele fusionrestaurants zij-aan-zij met de majestueuze goudgeverfde chedi's (gebedstempels). Het onlangs geopende, bekroonde MAIIAM Contemporary Art Museum oogst lof voor zijn meesterlijke fusie van traditionele en moderne invloeden. Precies zoals Chiang Mai dat ook doet.

Ontdek de unieke Thaise keuken in Chiang Mai.

Er hangt verandering in de lucht in Lumbini | Foto: AlexFox / Getty Images

7. Lumbini, Nepal

Lumbini was decennialang een plaats waar reizigers op weg van India naar Nepal doorheen spurtten, vaak onbewust dat ze zich op enkele meters bevonden van de plek waar de historische Boeddha geboren was. Dankzij de inspanningen van de internationale boeddhistische gemeenschap staat Lumbini tegenwoordig wat steviger op de kaart. Maar ondanks zijn erfgoed blijft deze heilige plaats slechts een aarzelende afwijking van de backpackersroute. 

Dit zal echter snel veranderen: er wordt een nieuw internationaal vliegveld gebouwd dat een nieuwe, veiliger route richting Nepal zal gaan bieden. Bijgevolg schieten er steeds meer indrukwekkende tempels uit de grond. Deze ontwikkelingen zorgen er hopelijk voor dat Lumbini eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Desalniettemin blijft de belangrijkste aantrekkingskracht van de stad zijn rustgevendheid, belichaamd door de zeldzame saruskraanvogels die in het drasland rondom de World Peace Pagoda kuieren.

In ontspannen Arugam Bay kan je op elk niveau surfen | Foto: Shanti Hesse / Shutterstock

8. Arugam Bay, Sri Lanka

Hoewel Sri Lanka in opkomst is als een van de hotste nieuwe bestemmingen, heeft Arugam Bay op wonderbaarlijke wijze het hoofd koel weten te houden. In de rest van het land zwermen vakantiegangers over de historische burchten en overspoelen hikers de hill stations. Maar niet in deze surfplaats aan de oostkust. Hier vind je surfers op blote voeten, relaxend bij de vegan cafés, en briefjes op hoteldeuren waarop te lezen valt: “uit surfen, straks weer terug”.

Arugam Bay staat sinds mensenheugenis bekend als een surfwalhalla, omdat de golven er voor ieder niveau wat te bieden hebben. En dankzij het aanbod van surfscholen heeft iedereen de Hang Ten binnen de kortste keren onder de knie. Als de turquoise wateren niet genoeg voor je zijn, biedt Arugam ook een toenemend aantal attracties aan op het droge. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer authentieke strandbarretjes en geïmproviseerde muziekfestivals. En het nabijgelegen Kumana National Park, waar luipaarden, olifanten en krokodillen te zien zijn, mag je tijdens je bezoek ook zeker niet overslaan.

Sìchuān is China in het klein, met een keur van historische en moderne bezienswaardigheden | Foto: akedesign / Shutterstock

9. Sichuan, China

Afgelegen dorpjes, torenhoge skylines, grote panda's en een pittige keuken; de provincie Sichuan is het moderne China in miniatuur. En 2018 staat bol van redenen om er een bezoek aan te brengen.

Het kosmopolitische Chengdu is langzaamaan een van China's design- en tech-hubs geworden, wat gepaard gaat met een wildgroei aan verleidelijke brewpubs en boetiekhotels. Vanaf 2018 kunnen reizigers naar het westen reizen over het eerste deel van de Sichuan-Tibet Railway (die uiteindelijk Chengdu zal gaan verbinden met Lhasa, op maar 15 uur reizen). Hier is het mogelijk om Tibetaanse dorpjes te bezoeken die in de tijd bevroren lijken te zijn, ogenschijnlijk piepklein naast het indrukwekkende berglandschap. In het noorden is het Jiuzhaigou National Park na de aardbeving in 2017 weer beperkt geopend voor bezoekers. Ga naar het zuiden als je een spirituele ervaring wilt hebben: laat de Grote Boeddha van Leshan alles voor je in perspectief zetten, of beklim de Emei Shān om vrede en verlichting te vinden.

Een komodoveraan spotten is een hoogtepunt, maar in Komodo vind je ook vele andere wilde dieren | Foto: Anna Kucherova / Shutterstock 

10. Nationaal Park Komodo, Indonesië

Voor de natuurliefhebber is Nationaal Park Komodo een waar nirvana. Hier kunnen bezoekers uiteraard de illustere en ontzagwekkende komodovaraan komen bekijken, maar dat is slechts één van de hoogtepunten in deze Indonesische archipel. In de azuurblauwe wateren van de Kleine Soenda-eilanden ligt ook Padar, waar je naar de gelauwerde uitkijkpunten kunt wandelen om het uitzicht in je op te nemen. Op Kanawa proef je van het ontspannen strandleven en op Komodo kun je tijdens het duiken kennismaken met het uitbundige onderwaterleven.

Dankzij nieuwe luchtverbindingen en liveaboards naar Labuanbajo is het park nu toegankelijker dan ooit. Dit heeft de lokale autoriteiten ertoe gezet om manieren te vinden om het wildlife van Komodo te beschermen, wat het waarschijnlijk maakt dat er in 2018 bezoekerslimieten en tariefverhogingen zullen plaatsvinden. Bezoekers kunnen zelf een steentje aan de conservatie bijdragen door kleine, verantwoordelijke boottochten te boeken en zo het park en de gidsen te ontzien.

Ontmoet de indrukwekkende inwoners van Komodo National Park.

Openingsbeeld: JS`s favorite things / Getty Images