Berlijnse club Berghain verwelkomt bezoekers met een tentoonstelling van geluid

Redactie Lonely Planet

De beruchte en exclusieve Berlijnse nachtclub Berghain is vorige week heropend met een bijzondere kunstgeluidsinstallatie om bezoekers terug te lokken.

De meeste nachtclubs in Berlijn zijn gesloten vanwege coronamaatregelen, maar de beruchte Berghain heeft de deuren heropend met een nieuwe tentoonstelling. eleven songs - halle am berghain is een soundscape met zachte stadsgeluiden en duister gefluister. Het project is afkomstig van het kunstenaarsduo Sam Auinger en Hannes Strobl en is speciaal ontworpen voor de Kessel Hall, waar de solide betonnen architectuur en de enorme grootte van de voormalige stookruimte het geluid, de stemmingen en het ritme van de ervaring naar een hoger niveau tillen. De zaal is volgens organisatoren in wezen een instrument.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Go Easy Berlin (@goeasyberlin) op

'Je luistert, je ervaart, je kunt je ogen sluiten of open laten en het geluid door de ruimte volgen', zegt Carsten Seiffarth, curator en directeur van de Singuhr, de galerie voor geluidskunst die de tentoonstelling promoot. 'Het gaat er ook om dat je een ervaring hebt met deze ruimte en emoties voelt die verder gaan dan alleen maar luisteren.'

Bezoekersaantallen zijn beperkt tot 50 en iedereen die binnenkomt, moet een gezichtsmasker dragen en de richtlijnen voor sociale afstand respecteren. Gelukkig zorgt de enorme omvang van de hal voor voldoende ademruimte en de grote open ramen zorgen ervoor dat de frisse lucht door de ruimte circuleert.

De nachtclubs in Berlijn zijn zwaar getroffen door de pandemie. Terwijl restaurants, winkels en bars zijn heropend, blijven nachtclubs gesloten uit vrees dat een grote menigte kan leiden tot een toename van het aantal besmettingen. Om sommige van deze locaties buiten kantooruren weer wat leven in te blazen, pleiten de gemeentelijke autoriteiten ervoor dat grote buitenruimten zoals parken, straten en pleinen worden omgevormd tot geïmproviseerde openluchtnachtclubs en zomerse biertuinen.

eleven songs - halle am berghain is te zien van woensdagen tot en met zondagen tussen 14.00 en 20.00 uur. De toegangsprijs is €8. Berghain Garden, een buitenruimte, is sinds 1 augustus heropend met een muziekprogramma overdag en ’s nachts. 

Openingsbeeld: Valery Ambartsumian / iStock