België geeft inwoners gratis treinreizen en culturele vouchers om binnenlandse reizen te stimuleren

Redactie Lonely Planet

België geeft alle inwoners gratis treinreizen en culturele vouchers in een poging het binnenlands toerisme te stimuleren nu de lockdown voorbij is. 

De Belgische regering kondigde vorige week aan dat het alle inwoners een gratis treinpas voor 10 ritten zou geven, nu het land na de lockdown weer op gang komt. De treinpas is geldig van juli tot eind december en kan overal in het land worden gebruikt en maakt deel uit van een pakket maatregelen om het binnenlands toerisme en de economie te stimuleren. Andere stappen zijn onder meer een voucher van € 300 die inwoners kunnen gebruiken in restaurants, musea en theaters, evenals verlenging van ouderschapsverlof, volgens de Brussels Times.

België is hard getroffen door het coronavirus, maar de afgelopen weken zijn de infectiepercentages lager geworden en de regering blijft de lockdown-maatregelen herzien naarmate het land weer in beweging komt.

Fase drie ging van start op 8 juni, waarbij de meeste bedrijven hun activiteiten hervatten, inclusief cafés, restaurants en bars met de 1,5 meter regels. Toeristische boten zijn teruggekeerd naar de grachten van Brugge, hotels zijn begonnen met het accepteren van boekingen en vanaf 15 juni zijn de beperkingen voor reizen binnen de Europese Unie en vanuit het VK, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein opgeheven.

Het Belgische pakket om binnenlands toerisme aan te moedigen is vergelijkbaar met de stimulans die in andere landen worden ingevoerd. Japan overweegt bijvoorbeeld om binnenlandse reizen gedeeltelijk te financieren via zijn Go To Travel-campagne en Nieuw-Zeeland heeft een vierdaagse werkweek voorgesteld om bewoners extra vakantietijd te geven. Zwitserland heeft ook voorgesteld om inwoners vouchers te verstrekken om te besteden in de toerisme- en horecasector.

Openingsbeeld: olrat / iStock