Bari 2.0: zo ontdek jij de geheimen van deze onderschatte havenstad

Redactie Lonely Planet

Hoewel het authentieke en gastvrije Bari voorheen werd gezien als een grimmige en volkse havenstad, heeft het dit vooroordeel af weten te schudden en heeft het nu een gezonde dosis nieuwe energie en levendigheid.

Het architectonische erfgoed van de Zuid-Italiaanse stad is nu toegankelijker dan ooit: belangrijke culturele bezienswaardigheden zijn gerenoveerd en heropend. Op culinair gebied zijn vooruitstrevende chefs de traditionele keuken van de omliggende regio, Puglia, opnieuw aan het uitvinden.

Dwaal door de smalle straatjes van Bari's oude binnenstad

Bari Vecchia, Oud Bari, is de laatste jaren door middel van investeringen nieuw leven ingeblazen. Deze historische wijk wordt omlijst door de uitgestrekte horizon van de Adriatische Zee en ten noorden en zuiden geflankeerd door brede lanen. De wirwar van smalle straatjes en elegante pleinen van de Oude Stad verhullen een verzameling spirituele architectuur die tot meer dan duizend jaar teruggaat. 

De Basilica di San Nicola werd in de 12e eeuw gebouwd om de overblijfselen van Sint-Nicolaas in te kunnen vereren en heeft een prachtig versierd, verguld houten plafond dat uit de 17e eeuw stamt. De andere belangrijke kerk van Bari Vecchia, de Kathedraal van Bari, herbergt een crypte die is gebouwd op Romeinse fundamenten en een oeroude christelijke basiliek. Bari's Byzantijnse erfenis is af te lezen aan de torens en grachten van het 12e-eeuwse Castello Svevo, waar regelmatig kunst- en culturele tentoonstellingen te zien zijn.

Ervaar de culturele wedergeboorte van de stad

De relatief jongere architectonische juweeltjes worden ook weer opnieuw ontdekt. Zoals bijvoorbeeld het aan de haven gelegen Teatro Margherita, dat in 1914 voor het eerst openging en een van Bari’s meest geliefde en iconische gebouwen is. Na 38 jaar in verval te hebben gelegen is het gerestaureerd en opnieuw geopend als een modern kunstencentrum. Nu worden er tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, zoals World Press Photo 2019.

Het Auditorium Nino Rota werd ook gerestaureerd en - na 26 jaar gesloten te zijn geweest - heropend als concertzaal. Het is vernoemd naar de Italiaanse componist van de soundtrack van The Godfather, die bijna 30 jaar in Bari woonde en lesgaf. Het rijkversierde interieur van Teatro Piccinni, dat dateert uit 1854, wordt ook gerenoveerd. Wanneer dit deze zomer opnieuw wordt opengesteld, is het trio van de culturele instellingen van Bari weer compleet.

Orecchiette in de maak | Foto: Sabinoparente / Getty Images

Geniet van de smaken van Puglia's cucina povera

Puglia's kenmerkende cucina povera (armeluiskeuken) is ontstaan vanuit de economische toestand die het voor mensen uitsluitend mogelijk maakte seizoensgebonden en lokale ingrediënten te gebruiken. Tegenwoordig wordt overal in Bari de cucina povera met trots geserveerd in familierestaurants. In deze regio wordt de pasta gemaakt zonder de toevoeging van eieren en tot orecchiette, kleine oortjes, gevormd. De pasta wordt geserveerd met een scala aan vernuftige sauzen, die vaak worden gemaakt van groenten zoals aubergine, tomaten en paddenstoelen en Puglia’s kenmerkende smaakvolle, vlezige olijven. 

Een andere specialiteit uit Bari is het bescheiden genaamde riso, patate e cozze: een heerlijke ovenschotel van gebakken rijst, aardappelen en mosselen. Een voortreffelijke versie hiervan kun je eten bij Terranima, aan de rand van de Oude Stad. Het lokale street food, zoals de robuuste panzerotti (gefrituurde deegwaren gevuld met kaas en tomaat), smaakt het best te midden van de bars en cafés van het Largo Albicocca-plein.
De inventieve chefs van Bari beginnen een moderne twist aan de traditionele gerechten van de regio te geven. In de open keuken van Botanical Bistrot, waar je omringd door plantjes onder het glas van een voormalige kas kan zitten, geniet je van verse tonijn en gevulde inktvis met een modern Italiaans tintje. Een andere handige lunchplek is Mastro Ciccio, die Puglia’s fantastische vis en andere zeevruchten op een interessante manier serveert. Probeer bijvoorbeeld de gegrilde octopus in een houtskoolbrioche.

Voor wie graag meer van de culinaire wereld van Bari wil ontdekken is er de zes uur durende Cook & Taste Tour, een veelomvattende combinatie van cultuur en cuisine georganiseerd door Velo Service.

Ontdek de Boheemse kant van Bari

Omdat Bari nuchter en energiek wordt gehouden door de lokale universiteit, is de stad de beste plek om de moderne en eigenzinnige urban culture van Puglia te ervaren. Ten westen van de Oude Stad, in de buurt van Piazza Garibaldi, bevindt zich het Officina degli Esordi: een multifunctioneel complex dat een spannende en veelzijdige toevoeging is aan het culturele landschap van Bari. Dit “stadslaboratorium”, zoals ze zichzelf noemen, telt meerdere ruimtes die worden gebruikt voor concerten, dj-sets, kunstworkshops, filmvertoningen en tentoonstellingen. Op het zuidoostelijke randje van de Oude Stad vinden we Prinz Zaum. Deze boekenwinkel en bar organiseert regelmatig evenementen, waaronder af en toe livemuziek, die de locals aanzet tot praten, denken en drinken.

Matera is een van de culturele hoofdsteden van Europa | Foto: Bluejayphoto / Getty Images

Reis naar nabijgelegen wonderen

Matera is in 2019 een van de culturele hoofdsteden van Europa en beleeft zodoende ook een renaissance. De stad ligt prachtig bovenop een heuvel, ongeveer een uur rijden ten zuiden van Bari in de ruige provincie Basilicata. Matera is bezaaid met eeuwenoude sassi (grotwoningen) die zijn omgebouwd tot cafés, accommodaties en verfijnde kunstruimtes. Voor het volledige kunst- en cultuurprogramma van de stad in 2019, zie Matera 2019.

Openingsbeeld: Jacek Sopotnicki / Getty Images