Avontuur, cultuur en wildlife in augustus: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

Augustus, een prachtige zomermaand. Op welke plekken kun je het hoogseizoen vermijden? Wij gingen voor je op zoek en vonden de beste locaties voor avontuur, cultuur en wildlife ontmoetingen.

Het nevelwoud Mindo in Ecuador | Foto: BeNicoMa / iStock

Avontuur

Vulkanen beklimen, regenwouden doorkruisen en marktjes afstruinen in Ecuador!

Ecuador heeft het beste van wat Zuid-Amerika te bieden heeft op een kleine oppervlakte. In Quito en Quenca vind je koloniale architectuur, voor Incaruïnes trek je naar Ingapirca en in Otavalo,  Saquisilí en Zumbahua struin je gezellig op de lokale marktjes. Verder vind je er ook de prachtige “Avenues of the Volcanoes”, met als hoogtepunt de fotogenieke Cotopaxi (openingsbeeld). Voor wilde dieren kun je naar het Amazonewoud, de Galapagoseilanden of de prachtige nevelwouden in het noorden van het land.

Zowel het hoogland als het regenwoud zijn in augustus het droogst, het ideale moment dus om de culturele hoogtepunten van het land onder de loep te nemen én op de actieve toer te gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van raften? Of de beklimming van een van de vele vulkanen? Het kan allemaal in Ecuador, en dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Er is een ruim aanbod aan accommodatie die absoluut waar voor je geld is.

Reisplan: Rijd vanuit Quito in noordelijke richting, naar het nevelwoud Mindo om er kolibries te spotten en naar de levendige markt in Otavalo (onderweg steek je de evenaar over!). Ga dan terug naar het zuiden voor een hike op de Cotopaxi of Chimborazo, of neem een duik in de geothermische wateren in Baños. Ontdek overblijfselen van de Inca’s bij Ingapirca en bewonder zeker ook het historische Cuenca. Het is zeker de moeite waard om tijd en geld te voorzien om tot diep in het Amazonegebied te trekken, naar de rivier de Napor. Je kunt er verblijven in een van de mooie eco-lodges, die door plaatselijke bewoners worden gerund.

Belangrijk om te weten: Door de ruige zee en de bewolking in augustus is een cruise naar de Galapagoseilanden minder aan te raden. 

Andere maanden: Januari-mei is het fris en vochtig in de hooglanden en het Amazonegebied; juni-september zijn de droogste maanden in zowel de hooglanden als de Amazone; oktober-december is het nat in de Amazone, droog in het hoogland.

Alexander Nevski-kathedraal | Foto: Kisa_Markiza / iStock

Cultuur

Ronddwalen tussen Romeinse ruïnes en hiken in de heuvels van Sofia, Bulgarije

Constantijn de Grote hield erg veel van de stad Sofia (toen nog Ulpia Serdica), en noemde het ‘Mijn Rome’. En tot de dag van vandaag is het een zeer sympathieke stad, met een intrigerende mix van Romeinse basilieken, Ottomaanse moskeeën, kerken met uivormige koepels, art-nouveaulandhuizen en monolieten uit de Sovjettijd.

Sofia is ook een kosmopolitische plek met een levendige eetcultuur. Bezoek de stad in augustus om er ten volle te genieten van de terrasjes met zicht op de berg Vitosha (de buitenspeelplaats van de stad). Turkse, Griekse en Balkan-invloeden smelten er samen, wat Sofia een unieke, levendige sfeer geeft. De stad is in een sneltreinvaart aan het moderniseren, maar biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Vooral wat het eten betreft: van hartige banitsa (kaasgebakjes) tot verfijnde traditionele gerechten. En dan is er nog de Bulgaarse rode wijn mavrud, van het gelijknamige Bulgaarse druivenras. 

Reisplan: Sofia Airport ligt in het zuidoosten van de stad. De metrolijn van Terminal 2 is de snelste weg naar het centrum, waar erg veel logiesmogelijkheden zijn. Nadat je de stad hebt ontdekt, kun je een minibus nemen naar Boyana om er de 13de-eeuwse muurschilderingen te bewonderen in de kerk. Ga verder naar Aleko voor een wandeltocht op de berg Vitosha.

Belangrijk om te weten: Voor je eigen veiligheid en de vastgestelde prijzen, is het aangeraden om enkel gebruik te maken van officiële en gerenommeerde taxibedrijven. OK-Supertrans is een grote, betrouwbare firma.

Andere maanden: November-februari is het echt winter, met in december kerstmarkten; maart-mei is het fris en goedkoper; juni-augustus wordt het warm en druk; september-oktober is het weer frisser en staat de stad bol van de mooie herfstkleuren.

Een heuse gnoe-file in Masai Mara, Kenia | Foto: WLDavies / iStock

Wildlife

Seizoenstrek van de gnoes in de Masai Mara, Kenia

Als honderdduizenden gnoes bij een rivier komen aandraven, krijg je een enorme flessenhals… de gnoe-file der gnoe-files. En als ze zich in groten getale door het water begeven, spartelend en de hongerige krokodillen ontwijkend, dan wordt het een dramatisch schouwspel. De cirkelmigratie van ongeveer 1,5 miljoen blauwe gnoes, en een aantal zebra’s en Thomsongazelles daarbij, bereikt gewoonlijk rond augustus de rivier de Mara (hoewel dit jaar sommige dieren in juli al de rivier bereikten), die door de Masai Mara National Reserve stroomt. De uitgelezen periode dus om de grote oversteek van dichtbij mee te maken!

Vakantieplan: De meeste safarireizigers vliegen naar een van de landingsbanen in de Mara, maar een rit vanuit Nairobi is eenvoudiger. De lodges en kampen in het westen en noordwesten van het reservaat, vlakbij de samenvloeiing van de Mara en de Talek, zijn erg geschikt om de oversteek van dichtbij te zien.

Belangrijk om te weten: Als je verblijft in een privévertrek in het noorden of oosten van de Mara, heb je mogelijk nog meer kans om wildlife te spotten. Een alternatief is om te verblijven in de noorderlijke Serengeti in Tanzania, vlakbij de rivier de Grumeti, die meestal wordt overgestoken in juni. Maar let wel op: het exacte moment van de oversteek is niet te voorspellen.

Andere maanden: juli-september verplaatsen de gnoes zich in de Masai Mara; in oktober grazen ze in de Mara; van november-maart keren de gnoes terug om te grazen en zich voort te planten in de zuidelijke Serengeti; in april-juni migreren ze naar het noordwesten.

Openingsbeeld: PatricioHidalgoP / iStock