Australische bosbranden: wat moet je doen als je een reis hebt geboekt?

Redactie Lonely Planet

De verwoestende bosbranden die in een groot deel van Australië woeden zijn hartverscheurende herinneringen aan de kracht van de natuur en de impact van een veranderend klimaat op kwetsbare ecosystemen.

Als je een reis het geboekt, moet je deze dan wel laten doorgaan in de komende weken of maanden? Uiteindelijk zal je zelf de beslissing moeten maken. Er zijn delen van het land die zeker je toeristische dollars zullen verwelkomen, maar als je van was om alles ten zuidoosten van de lijn tussen Sydney en Melbourne te bezoeken, moet je waarschijnlijk ergens anders heen gaan: deze getroffen gebieden zijn op dit moment niet bereisbaar en er vinden evacuaties plaats.

Vraag het aan de mensen op je bestemming

Zoals bij de meeste informatie tijdens het reizen, zijn bewoners van een plaats vaak de beste informatiebron. Vraag bewoners, of personeel van je accommodatie om advies of je je reis moet voortzetten of niet. De meeste Australiërs die buiten grote steden wonen, en zelfs velen die in stedelijke gebieden wonen, hebben een bosbrand-overlevingsplan en de meeste toeristische accommodaties zouden die ook moeten hebben.

Neem contact op met je reisverzekering: deze dekt mogelijk geen bosbranden

Lees je polis zorgvuldig om te checken of natuurrampen worden gedekt. Deze moet sowieso zijn afgesloten voordat de ramp is begonnen. Bedenk ook of je medische aandoeningen hebt doorgegeven bij de verzekering. Als je bijvoorbeeld last krijgt van astma door de rook van de branden, maar je hebt dit niet aangegeven tijdens het afsluiten, kun je wellicht geen aanspraak maken op je verzekering.

Vraag om doktersadvies voordat je vertrekt

Als je je zorgen maakt over je gezondheid raadpleeg dan zeker je arts. Vooral als je dit jaar ademhalingsproblemen of een griepachtige ziekte hebt gehad. Overweeg om een filtermasker mee te nemen. De juiste worden N95 of P2 genoemd en zijn relatief goedkoop. 

Als je besluit om te gaan: wees voorbereid en blijf op de hoogte

Waar je ook reist in Australië, zorg ervoor dat je weet waar je de nieuwste informatie kunt vinden. Dit is absoluut een reis waarbij je er zeker van wilt zijn dat je bereikbaar blijft, dus neem een simkaart mee van de luchthaven of koop een eSIM als je telefoon deze ondersteunt.

Enigszins verwarrend voor bezoekers is het feit dat elke Australische staat en elk grondgebied zijn eigen informatiebronnen en afzonderlijke autoriteiten voor noodinformatie heef. Dit is vooral lastig als je van plan bent tussen Victoria en New South Wales te reizen. Er zijn speciale websites actief, maar je kunt ook de landelijke brandweer raadplegen, inclusief hun Twitter-accounts. Ook ABC local radio is een goede bron van informatie.

Als er risicovolle dagen worden voorspelt, vertrek dan voor die dagen beginnen of vroeg op de dag. Ga naar bebouwde gebieden in grotere steden, de meest veilige plaatsen om te zijn, en luister wanneer het veilig is om terug te keren. Wees verstandig en veilig als je binnenkort in Australië gaat reizen. 

Openingsbeeld: