Australiërs adopteren gestrande backpackers tijdens lockdown

Redactie Lonely Planet

Door COVID-19 pandemie zijn heel wat backpackers in Australië gestrand. Op sociale media worden Australiërs daarom aangemoedigd om 'een backpacker te adopteren', waardoor reizigers kunnen worden gekoppeld aan logeerkamers, ruimtes voor kamperen of werk op een boerderij.

Door geannuleerde vluchten en stijgende ticketprijzen zitten veel backpackers vast in Australië, met weinig kans op een baantje. Miguel Enrique Fuentes, een Filipijnse verpleegster uit Perth en Nikki de Weerd, een Nederlandse backpacker, richtten eind maart “Adopt a Backpacker WA” op toen een goede vriend zijn baan verloor en vanwege COVID-19 gedwongen werd Australië te verlaten. ‘We hebben besloten “Adopteer een Backpacker WA “ te starten in de hoop worstelende en eenzame backpackers te helpen’, leggen Miguel en Nikki uit. Een maand later heeft de oorspronkelijke Facebook-groep uit West-Australië 5500 leden, met voor elke staat een eigen speciale Adopt a Backpacker Facebook-groep die gastheren en reizigers met elkaar verbindt. Gastheren bieden hun huis aan in ruil voor hulp of werk, maar sommige backpackers vinden ook betaalde banen. ‘We hebben hele gemeenschappen van Australiërs die ons initiatief steunen, met hun achtertuinen, logeerkamers, parkeerplaatsen, garages, boerderijen, leegstaande panden, hele vakantiehuizen en de meest extravagante, strandresorts die gratis aan backpackers worden aangeboden’ , zeggen Nikki en Miguel. 

Backpackers op Working Holiday Visa vormen de ruggengraat van het Australische landbouwpersoneel en toen bosbranden Australië begin 2020 teisterden, werd backpackers gevraagd om te helpen bij de wederopbouw van verwoeste gebieden. Toen COVID-19 echter toesloeg, verzocht de premier backpackers naar huis te gaan en velen zijn daarna niet goed opgevangen door de gemeenschap waar ze werkten. 

Helen Hale, een verpleegster uit Perth, was een van de eerste bewoners die backpackers adopteerde via de online groepen. 'Ik kon het niet aanzien dat al deze lieve reizigers aan de kant van de weg kampeerden zonder toegang tot water, stroom en sanitair', zegt ze. Helen heeft drie backpackers bij haar thuis uitgenodigd. ‘Lucile, Pierre en Adrien hebben een auto met een daktent en er staat nog een tent op ons terrein. Ze doen wat werk op ons terrein in ruil voor water en stroom, maar ze doen ook andere taken waarvoor we ze betalen '.

Debbie Noonan zag hoe backpackers zich onwelkom voelden in Margaret River, een populaire toeristenbestemming en wijnbouwregio in West-Australië waar backpackers werken. Debbie nodigt daarom backpackers uit om gratis te logeren in haar guesthouse, dat vanwege COVID-19 moest sluiten. ‘Na het zien van zoveel ontheemde en gestrande jongeren in onze regio was het een kans om iets terug te geven en iemand in nood te helpen’, zegt ze.

Amerikaanse backpackers Mark Stansbury en Brianne Bowman blijven ondanks de lockdown een authentieke Aussie-ervaring beleven. ‘We hadden het geluk om geadopteerd te worden door een dierenopvang in Henley Brook, West-Australië, in ruil voor wat klusjes op de boerderij en het verzorgen van kangoeroes. We houden van de kangoeroes, het was een absoluut levensveranderende ervaring om elke dag met ze samen te werken ‘. Brie Healy adopteert backpackers die vastzitten in het afgelegen stadje Tom Price. Ze heeft goede hoop dat de backpackers die zijn gebleven, hun reis kunnen voortzetten nadat de afsluiting is beëindigd.

‘Australiërs hebben altijd al backpackers geadopteerd en zullen dat blijven doen’, zegt Brie. ‘Ik hoop dat de regering hierna visa zal verstrekken, zodat deze reizigers hun droomreis kunnen afmaken en ze een bijdrage kunnen leveren aan onze economie en opnieuw kunnen worden verwelkomd".

Meer informatie vind je hier.

Openingsbeeld: lovleah / iStock