Aruba op jouw manier: tips voor foodies, avonturiers en mensen die willen ontspannen

Redactie Lonely Planet

Van de witte zandstranden en de turquoise golven die langs de kust lopen, tot het ruige, dorre terrein rond het Arikok National Park, is Aruba, net als haar bewoners, een mix van cultuur en landschappen.

Zesennegentig nationaliteiten noemen het One Happy Island hun thuis, en rond 12-jarige leeftijd kunnen velen van hen vier talen spreken: Nederlands, Spaans, Engels en de moedertaal Papiaments. Het eiland zelf is net zo divers. Het is een land waar zowel cactussen als palmbomen gedijen. Deze caleidoscoop van mensen en biodiversiteit betekent dat er geen tekort is aan dingen om te doen op het 32 kilometer lange eiland.

Divi divi tree, Aruba | Foto: Steve Photography/Shutterstock

Voor foodies

 De mix van Nederlandse, Spaanse, Engelse en Amerikaanse invloeden kan leiden tot een wilde infusie van gerechten. Voor iets unieks Arubaans is er Zeerovers. Het restaurant ligt letterlijk boven het water en is met verschillende kleine boten vastgelegd aan het dok. Het menu is goed, zonder al te veel poespas. Verse vis uit de haven, hartige garnalen (met kop en al), bakbananen en patat. Het is een koel-drankje-eet-met-je-handen soort restaurant.

Witte stoffen gedrapeerd over tafels en stoelen vormen het decor voor een elegante ervaring in Papiamento Restaurant. De 100 jaar oude cunucu (boerderij) is omgeven door hoge bomen, weelderig groen, met in het midden een betegeld zwembad waarvan het water 's nachts schittert. Er wordt gezegd dat gasten welkom zijn om een duik te nemen, hoewel het misschien het beste is om dat eerst even te vragen. Het menu is uitgebreid, met alles van op steen gegrilde lamskoteletjes tot een ovenschotel met champagne en zeevruchten. Yeshi Yena, een kaaszware traditionele Arubaanse rollade, is een echte publiekstrekker.

The Local Store is een plek waar twee werelden botsen. Het menu, gevuld met hamburgers, kippenvleugeltjes en patat zal heel Amerikaans aanvoelen, maar de grote selectie van lokale ambachtelijke bieren voegt een mooi vleugje Aruba toe.

Hooiberg | Foto: argalis/ iStock

Voor avonturiers

 Er gaat niets boven het uit je stoel vliegen in een gedeukte Subaru terwijl je chauffeur draait en (opzettelijk) wild door de zandheuvels langs de noordkust van Aruba navigeert. Adrenalinejunkies van alle niveaus kunnen ervoor kiezen om een chauffeur in te huren of zelf het stuur van een ATV te hanteren om rond het eiland te rijden en een aantal van de meest iconische locaties te bezoeken.

 Aruba is een overwegend vlak eiland, maar voor diegenen die te voet op zoek zijn naar een beetje verticale opwinding is er de Hooiberg. Deze vulkanische formatie ligt 165 meter boven zeeniveau en beslaat 587 stappen om bezoekers naar de top te brengen. Halverwege bevindt zich een klein prieel. Het is het beste om 's morgens te gaan wanneer het nog koel is en vergeet niet om voldoende water mee te nemen.

Eagle Beach | Foto: fmbackx/ iStock

Voor hen die willen relaxen

Soms is helemaal niets doen het enige op de agenda. Er is geen tekort aan prachtige stranden op Aruba, maar voor het klassieke ansichtkaart uitzicht is Eagle Beach de plek. Het zand is wit, het water kristalhelder en de branding rustig en kalm.

Om weg te zijn van de menigte, ga dan naar Arashi Beach - geweldig om te snorkelen - aan de noordwestkust. Probeer Black Stone Beach in Arikok National Park voor een uniek strandbezoek. Het ruige water is niet geschikt om te zwemmen, maar leg een deken neer en geniet van de dag.

Voor een ontspannen dagje uit op de Caribische Zee, boek dan een boottocht bij een van de operators die aangemeerd liggen in Renaissance Marina in Oranjestad. Een veel voorkomend aanbod bestaat uit eten, drinken en snorkelen. En als je echt geluk hebt, zal er een bemanningslid met vier poten zijn dat alle entertainment biedt die je je maar kunt wensen.

Aruba staat op nummer 4 van de Best in Travel top 10 Landen. Bekijk hier de volledige lijst. 

 Openingsbeeld: VanWyckExpress / iStock