Alternatieve citytrip: Thessaloniki in Griekenland

Redactie Lonely Planet
Alternatieve citytrip: Thessaloniki in Griekenland

Sla onverwachte wegen in het minder bekende Thessaloniki. Een stad die een andere kant van Griekenland laat zien en liefhebbers van de Griekse keuken versteld doen staan. 

Waarom hierheen?

Ze noemen de stad wel de noordelijke tegenhanger van Athene. Thessaloniki laat een andere kant van Griekenland zien dan de overbekende gewitte huisjes en eilanduitzichten verder naar het zuiden. Zelfs na de recente economische crisis blijft de tweede stad van het land imponeren met nieuwe openingen en onvermoeibare vitaliteit. Het eten hier is ook een openbaring voor liefhebbers van de Griekse keuken en heeft veel Oosterse invloeden.

Wat is er te doen?

Wandel langs het Nea Paralia (Nieuwe Strand) dat afgebouwd is in 2013 en van de 16e-eeuwse Witte Toren tot de moderne Thessaloniki Concerthal loopt; de drie kilometer lange, boomrijke promenade herenigt de stad met zijn Egeïsche haven. Landinwaarts is het centrum van de stad herbouwd in geometrische lanen, na een grote brand in 1917. De heuvelwijk Ano Poli heeft nog haar oorspronkelijke kronkelweggetjes.

Wat mag ik absoluut niet missen?

Het toetje. Vele lange eeuwen onder Ottomaanse heerschappij hebben de stad een hang naar zoetigheid gegeven. Breng je bloedsuiker omhoog bij banketbakker Chatzis (chatzis.gr) met baklava, rijstpudding met kaneel en revani, een griesmeelcake met siroop. Drink in een van de cafés van de stad een frappé, een schuimige oploskoffie die hier in 1950 is uitgevonden en nu een standaard drankje is in Griekenland. 

Wat is er te eten en drinken?

Thessaloniki stroomt over van de fantastische, goedkope eettentjes, maar Mourgá is er eentje die je bij zal blijven. Tuinbonenpurée met kappertjesbladeren en fluweelzachte gebakken garnalen zijn twee van de hoogtepunten van dit kleine, ontspannen restaurantje (hoofdgerecht vanaf €5; Christopoulou 12). 

Waar zal ik slapen?

Op drie straten van de zeekant ligt Trilogy House met een geweldige uitstraling: allemaal strakke lijnen en functionele meubels met sjofele muren en exotische potplanten (vanaf €75; thetrilogyhouse.gr).

Openingsbeeld: PanosKarapanagiotis / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram