Alles wat je moet weten over nieuwe gedragsregels in Rome

Redactie Lonely Planet

Rome heeft een aantal nieuwe regels en voorschriften geïntroduceerd om de stad en cultuur op verschillende manieren te beschermen. 

De nieuwe regels van Rome maken deel uit van een landelijke maatregel om de invloed van toeristen op steden te handhaven en anti-sociaal gedrag in het algemeen tegen te gaan. Nu het zomerse reisseizoen in volle gang is, heeft de gemeenteraad van Rome de bestaande wetgeving uit 1946 bijgewerkt met als doel het stadsleven te verbeteren voor inwoners en toeristen.

En de lijst met regels is behoorlijk lang: Zo komen er nu boetes voor mensen die in waterfonteinen springen, het is verboden voor mannen om in de stad te lopen met ontbloot bovenlijf en ook het bevestigen van “liefdesslotjes" aan bruggen kan een boete opleveren. Extreem knoeien tijdens het eten bij een historisch monument is ook verboden - dat wordt dus oppassen met een lekkend ijsje op de Spaanse trappen. Toeristen moeten ook goed opletten hoe ze water drinken uit openbare drinkfonteinen. Volgens de autoriteiten mag je niet met je mond de metalen kraan te raken en moet je met je handen een kommetje maken, of je vingers onder de stroom houden zodat het water in een boog naar je mond gaat (zoals de Romeinen doen).

Illegale straathandel en ticketverkoop buiten toeristische plekken zijn ook verboden, net als de eeuwenoude gewoonte om wasgoed te laten drogen op kledinglijnen tussen aangrenzende gebouwen. Ook mogen er geen georganiseerde kroegentochten en “skip-the-line” tours meer plaatsvinden. Kinderwagens of koffers met wielen mogen voortaan niet meer historische trappen op worden gesleept.

Het is nog steeds onduidelijk hoe deze nieuwe regels zullen worden opgelegd of hoe hoog de boetes zullen zijn. Wel is aangekondigd dat de politie op historische locaties patrouilleert en dat toeristen die zich slecht gedragen een tijdelijk verbod kunnen krijgen om terug te keren naar het gebied waar ze een overtreding hebben veroorzaakt. 

Openingsbeeld: hocus-focus / iStock