Alleen in Tokio: Drink bier en krijg een massage

Redactie Lonely Planet

In Tokio geldt: als je het kunt bedenken, kun je het er waarschijnlijk ook doen. Ga mee op zoek naar de meest bizarre dingen in de Japanse hoofdstad.

Als je vermoeid raakt door de typerende intensiteit van Tokio’s centrum, kun je tot rust komen in de wijk Yanaka. Hier wordt rustig gefietst, luieren katten voor deuren en staan allemaal lage gebouwen met kunstgalerieën, kantoorwinkels en tempels. Aan een zijstraat van een zijstraat ligt Uenosakuragi-atari, een cluster van houten gebouwen uit 1938, gerestaureerd in 2015 en nu beschermd erfgoed. In het complex zitten een olijfoliewinkel, een bloemist, een bakkerij en een bierhal aan een binnenplaats voor de maximale zen-ervaring. 

Kom tot rust met een lekker biertje | Foto: Jonathan Stokes

In Yanaka Beer Hall zitten klanten glazen speciaalbier te drinken, boeken te lezen en te luisteren naar de jazzmuziek op de achtergrond. Eigenaar Hitomi Yoshida brengt een tree met zelf gebrouwen bier langs, gemaakt met water van de Fuji. ‘Deze plek is in traditioneel Japanse stijl, erg ontspannend,’ zegt ze, ‘maar we serveren modern bier.’ Ze wijst op haar favoriet, de Yanaka Beer Hall Original Lager, die een lekker moutige smaak heeft en alleen hier verkrijgbaar is. ‘Speciaalbier wordt steeds populairder in Tokio. Mensen houden ervan bier te drinken waar het gemaakt is.’ Als je licht aangeschoten bent, kun je naar boven vertrekken en je neervlijen in een hangmat, waar reflexologist Futoshi Kikukawa klaarstaat om je een hoofdmassage te geven. Misschien is het tijd voor een dutje.

Tree bier €12; facebook.com/yanakabeerhall

Openingsbeeld: Jonathan Stokes