All grown up: gezinsreizen voor volwassenen

Redactie Lonely Planet

Gezinsreizen zijn volwassen geworden. Verban die herinneringen aan autoritten waarbij je als sardientjes in een blik gevangen zat op de achterbank en het gekibbel op het strand om “het beste plekje in de zon”. Maak kennis met de gezinsvakantie 2.0: heerlijke reizen voor volwassen kinderen en hun ouders. 

Familiereizen worden groot 

Dit is de uitgelezen kans voor jou en je ouders om je slechte vakantieherinneringen voorgoed te vergeten. Weet je nog… het verplichte zwijgen in musea, zand in je broodje op het strand, ontbrekende letters van je reis-Scrabble, of wat je je dan ook nog kan herinneren van vroegere reizen met het hele gezin. Vergeet alles en stap mee in een nieuw tijdperk van familievakanties.

Meestal is er wel een specifieke reden waarom de familie, als iedereen volwassen is, nog eens samen op het vliegtuig stapt: een bezoekje aan een familielid dat nu aan de andere kant van de wereld woont of een trouwfeest van een neef of nicht in een of ander exotisch oord. Voor andere families is het eerder een praktische aangelegenheid: als je ver van elkaar af woont en iedereen het druk heeft kan een reis soms de enige manier zijn om wat quality time met elkaar door te brengen. Wat de reden ook mag zijn: samen met je ouders op reis gaan, zou je weleens zeer aangenaam kunnen verrassen. 

Een familie van drie generaties wandelt over het strand © Jack Hollingsworth / Getty Images

Omarm het onverwachte

Reizen is onvoorspelbaar en je weet niet wie of wat je pad kan kruisen, waardoor je je ouders op een heel andere manier kunt leert kennen. Sinds wanneer rookt je vader shisha en spreekt je moeder een paar zinnen Russisch? Op reis heb je alle tijd om het hele verhaal te ontdekken, want voor gesprekken die zich normaal gezien beperken tot het tijdsbestek van een telefoontje, is nu alle tijd tijdens een treinrit of tijdens lange lunchpauzes die overgaan in gezellige diners. 

Als mensen uit hun dagdagelijkse routine worden gehaald, krijgen ze de kans om hun normale rol van zich af te schudden en nieuwe kanten van zichzelf en de ander te ontdekken. Misschien houdt jullie familie wel van wat competitie en kunnen jullie je allemaal volledig laten gaan ergens op een zwarte piste in een ski-resort in de Rockies? Wie weet ontdek je in het Musée d’Orsay in Parijs wel een gedeelde passie voor beeldhouwkunst? En waar komt die vreemde wil om gefrituurde schorpioen te eten vandaan… zit die in de genen? Je ontdekt het misschien wel in Bangkok. 

Genieten van het uitzicht © Corey Rich / Getty Images

Deel wel & wee 

Ook de nieuwkomers binnen de familie kunnen veel hebben aan een gezamenlijke reis. Je moeder en je verloofde komen in Milaan misschien wel achter een gedeelde liefde voor Aperol Spritz. Of je man en je broer verafschuwen allebei de instantkoffie die ze geserveerd krijgen op de Nijl. Het is ook een goede test: als je nieuw partner een week met de ouders overleeft, is het vast een blijvertje. 

Zoals elke reiziger wel weet, kan het uitdagend zijn om op een nieuwe, vreemde plaats te zijn. De meeste reizen gaan daarom gepaard met ontgoocheling, frustraties en uitdagingen… maar deze kunnen de familiebanden juist versterken! En als er af en toe iets mis gaat, kan je daar tenminste nog grappen over tijdens de volgende familiebijeenkomst. Wie zei nu ook al weer dat zijn Frans goed genoeg was en slaagde er enkel in om een salade en zes oesters te bestellen? Hmm? Kortom: na enkele succesvolle multigeneratie-reisjes zal elke negatieve associatie die je had met “reizen met de familie” hopelijk verdwijnen als sneeuw voor de zon.  

Tien plekken voor een gezinsreis voor volwassenen 

Boedapest, Hongarije. Leuke, laagdrempelige activiteiten voor iedereen, zoals de Castle Hill Funicular of de thermale baden. 

De Nijl, Egypte. Je moeder heeft waarschijnlijk nog steeds haar schoolproject over de farao’s, waarom zou je de piramides niet eens zelf gaan bekijken? 

Oaxaca, Mexico. Dwaal samen rond in deze fantastisch kleurrijke stad, terwijl je je tegoed doet aan het heerlijk pittige streetfood.

Napa Valley, V.S.. Nu iedereen oud genoeg is kun je tijdens een wijntour samen genieten van een flesje Chardonnay of fruitige Cabernet Sauvignon.

Great Ocean Road, Australië. Wissel het rijden af tijdens een spectaculaire roadtrip langs de kust.

Kerala, India. Je kan niet anders dan ontspannen wanneer je over de Alappuzha vaart. 

Tirol, Oostenrijk. Zowel geoefende skiërs als beginners komen in Tirol aan hun trekken. En er is altijd nog de après-ski, waar twintigers zij aan zij dansen met zestigers. 

Peking, China. Wandel samen over de Chinese Muur.  

Kenia. Een safari… daar zul je jaren later nog over praten! 

Napels, Italië. Als je even klaar bent met bijpraten, geniet je samen rustig van een pizza. 

Lees ook: Op deze 10 plekken waan jij je op een onbewoond eiland.

Openingsbeeld: © Chakarin Wattanamongkol / Getty Images