6 groene bestemmingen voor de milieubewuste reiziger

Redactie Lonely Planet

Duurzaam toerisme omarmen betekent niet per se dat je nooit meer in een vliegtuig mag stappen of drukbezochte plekken links moet laten liggen. Het kan ook betekenen dat je je reis zó invult dat je het milieu zo min mogelijk belast.

Op veel manieren is reizen juist een positieve kracht, dus maak je reis eco-friendly met een van deze bestemmingen die hun best doen voor duurzaamheid; van hotels die zo min mogelijk energie verbruiken tot tours die bedacht zijn om terug te geven aan de lokale gemeenschappen of de natuur te ondersteunen.

Arosa, Zwitserland

In Arosa staat Hotel Valsana, het eerste hotel in Zwitserland dat wordt verhit door een “ijsbatterij” – een systeem waarbij een teveel aan warmte-energie die anders zou zijn opgegaan in de omgeving wordt opgevangen en hergebruikt. Dit charmante Alpendorp helpt het milieu ook op andere manieren; een aantal hotels heeft laadpunten voor elektrische auto’s, en in het centrum van de stad staat er ook een, die gratis kan worden gebruikt.

Het gebied heeft de status “Alpine Pearl” gekregen, vanwege de milieubewuste gebruiken en groene mobiliteit. De gelijknamige, door de EU gesteunde organisatie is in het leven geroepen om gemeenschappen te belonen die extra moeite doen om duurzaam toerisme te bevorderen.

Het is goed en duurzaam toeven aan het Italiaanse Gardameer | Foto: EKH-Pictures / iStock

Gardameer, Italië

Het grootste meer van Italië heeft niet alleen een directe treinverbinding met Milaan, waardoor bezoekers hun auto’s thuis (of bij het verhuurbedrijf) kunnen laten staan – je vindt er ook de groenste hotels in het land.

Het prachtige Lefay Resort and Spa compenseert 100 procent van zijn CO2-uitstoot, en 60% van de gebruikte energie komt van hernieuwbare bronnen. Het ontwerp en de materialen zorgen voor minimale verspilling van warmte en energie, en het dak is bedekt met begroeiing om meer op te gaan in de omgeving én de plaatselijke flora en fauna te ondersteunen. Een schuldgevoel voor de vlucht naar Milaan die je hebt genomen laat je wegmasseren in de spa, de eerste in Italië met een Ecological Spa-certificaat.

Op de unieke Galapagoseilanden wordt veel gedaan om de natuurlijke uniciteit te behouden | Foto: DC_Colombia / iStock

Galapagoseilanden, Ecuador

Een bezoek aan de Galapagoseilanden staat hoog op menig bucketlist. Precies de afgelegenheid die de plek zo aantrekkelijk maakt, vereist helaas een hoop kerosine om er te komen. Het goede nieuws is dat er op de eilanden zelf een aantal plekken, zoals Pikaia Lodge, die hun uiterste best doen om de fragiele omgeving te beschermen en de uitstoot van de reis ernaartoe te compenseren.

Dit innovatie Co2-neutrale hotel is van staal gemaakt, omdat dat makkelijk gerecycled kan worden. Tevens heeft het hotel een eigen programma voor herbebossing (ze hebben inmiddels al 10.000 bomen geplant.

Ook veel toerorganisaties op de eilanden houden duurzaamheid hoog in het vaandel, maar denk eraan om goed onderzoek te doen voordat je boekt, en reis in kleine groepen, voor zo min mogelijk impact op de omgeving.

Zon, zee en duurzame hotels op de Caribische Bahama's | Foto: SHansche / iStock

De Bahama’s

Op de Bahama’s hebben ze een proactieve benadering voor milieubescherming. Bijvoorbeeld Kamalame Cay op het eiland Andros, waar gasten koraalduivel voorgeschoteld krijgen (een invasieve vissoort die zich met inheemse vissen voedt en het locale ecosysteem verstoord), of het hotel The Other Side, die compleet draait op zonne-energie.

Bij Tiamo Resort worden alle producten zorgvuldig gekozen voor een zo klein mogelijk voetafdruk, en zonnepanelen op het dak worden gebruikt om het water te verwarmen. En om de plaatselijke gemeenschap te ondersteunen werken er alleen mensen uit de Bahama’s.

Voormalige zoutmijn in Cardona, Catalonië | Foto: JackF / iStock

Catalonië, Spanje

Catalonië is de eerste complete regio die het Biosphere Responsible Tourism-certificaat heeft gekregen, een  dat wordt gesteund door UNESCO en de GTSC (Global Sustainable Tourism Council). Het is makkelijk om hier groen te reizen; zoek naar ondernemingen met een EU Ecolabel, een onderscheiding waarmee milieuvriendelijke diensten en producten in het zonnetje worden gezet.

Duurzame hoogtepunten in het gebied zijn de voormalige kool-, lood- en zoutmijnen, die zijn omgebouwd tot culturele en milieu-hotspots. Loop in de versteende voetsporen van dinosauriërs in de oude openluchtkoolmijnen van Fígols-Vallcebre Fumanya, nu een paleontologische site. Ook het Cardona Salt Mountain Cultural Park is een aanrader – nadat de mijn sloot in de jaren 90 werd het een plek om bezoekers te leren over de unieke natuurlijke geologie van de regio.

Costa Rica ambieert het eerste C02-neutrale land ter wereld te worden | Foto: Kevin Wells / iStock

Costa Rica

Costa Rica wil het eerste land in de wereld worden dat compleet Co2-neutraal is, en het ziet ernaar uit dat dat ze in 2021 lukt. Bijna alle elektriciteit komt van hernieuwbare bronnen, en de VN waren zo onder de indruk van de natuurbescherming in het land dat ze de voormalige president, Luis Guillermo Solís, een speciale ambassadeur van hun World Tourism Organisation maakten.

Zijn volgende project is een milieuvriendelijke make-over van koffie. Het is Costa Rica’s belangrijkste exportproduct, maar ook een van de grote CO2-boosdoeners. The Coffee Institute of Costa Rica heeft de handen ineen geslagen met het Ministerie voor Agricultuur om een proces te ontwikkelen waarbij de gassen die vrijkomen bij het rottende koffieafval wordt gevangen en gebruikt als brandstof in verbrandingsmotoren.

Openingsbeeld: makasana / iStock