7x aan de massa ontsnappen in Thailand

Redactie Lonely Planet

Thailand spoort zijn bezoekers aan om eens verder te kijken dan de gewoonlijke trekpleisters door een van deze upcoming bestemmingen op te zoeken.

Thailand verwacht volgend jaar zo'n 40 miljoen internationale bezoekers te verwelkomen. In een poging om duurzaam toerisme te promoten, stimuleert Toerisme Thailand reizigers om naar minder bezochte regio's af te reizen. Daarom is een campagne opgezet om 55 opkomende bestemmingen uit te lichten die iets speciaals of verrassends hebben te bieden, zonder de hordes mensen. Als je altijd al eens naar Thailand hebt willen gaan, maar liever de 'onontdekte' parels bekijkt, lees dan snel verder.

Wat Khiriwong in Nakhon Sawan | Foto: Casper1774Studio / iStock

1. De foodie-ervaring: Nakhon Sawan

Nakhon Sawan wordt vaak de poort naar het noorden van Thailand genoemd en wordt steeds populairder als bestemming voor heuse foodies. De rivier Ping stroomt er dwars door heen, dus verse vis is gegarandeerd. Restaurants troeven met lokale delicatessen als visballetjes gemaakt van geknede vis (vaak geserveerd met noedels in bouillon) en zoete 'sawan engelencake' (pui fai sawan). Het is ook een goede uitvalsbasis om de Wat Kiriwong-tempel en Mae Wong National Park te ontdekken.

Sukothai Historical Park | Foto: AkaratPhasura / iStock

2. Geschiedenis: Bang Khlang in Sukhothai Historical Park

De historische stad Sukhothai en zijn omgeving staan op de Unesco-werelderfgoedlijst. Vertaald als 'het begin van geluk', omvat de regio 117 vierkante kilometer. Deze regio is al populair onder reizigers, maar in Sukhothai zelf is een nieuwe plek te ontdekken: de verstopte, eeuwenoude stad Bang Khlang, die naar recente schatting nog ouder is dan het Sukhothai-keizerrijk. Ontdek de verstopte geschiedenis en eeuwenoude schatten.

De provincie Nan | Foto: Edenexposed / iStock

3. Koffie en het buitenleven: Nan

De provincie Nan is gehuld in mist en mysterie en een van de minst bezochte regio's van Thailand door buitenlandse reizigers. Toch is de regio rijk aan natuurlijke schoonheid met z'n vele nationale parken waar je geweldig kunt wandelen. Nan staat tevens bekend om zijn speciale koffie's en vele plantages, waar je het hele jaar rond in de boerderijen kunt verblijven. Bovenop de Bo Kleua-district ligt de Arabica-Cartimor koffieplantage die -tijdens de koudere maanden- bedekt ligt met dromerige mist, waardoor het een geweldige plek is om te kamperen.

Muurschildering in Roi Et | Foto: Akarat Phasura / iStock

4. Kunst en festivals: Roi Et

Roi Et, een ooit slaperig stadje in de Isan-regio, houdt wel van een beetje show. Iedere oktober wanneer de rivieren vol zijn, stappen locals in hun traditionele langstaartboten voor de ruwe "Suk Sai Nam"-race. Dan is er nog de Bun Bung Fai of het beroemde Rocket Festival, een rijstfestival en zelfs een jaarlijks festival met een kaarsjesoptocht (een viering van geloof en lokale ambachten). Roi Et is ook trots op de langste street-art van Isan, aan de Ku Mueang Road, met kunstwerken van 50 Thaise kunstenaars.

Satun Geopark | Foto: Ideation90 / iStock

5. Een prehistorische ervaring: Satun Geopark

In april 2018 kreeg Satun als eerste regio van Thailand de stempel Unesco Geopark. Je vindt hier fossielen, prehistorische kalksteengebergtes, mariene parken en een netwerk van prachtige, met palmen omzoomde eilanden van zo'n 550 miljoen jaar oud. Bezoekers kunnen meer ontdekken over het geologische erfgoed van de provincie in het nieuwe Satun Geopark Museum.

De witte tempel in Chiang Rai | Foto: Ton_797 / iStock

6. De nieuwe hotspot: Chiang Rai

Chiang Rai is de meestbezochte "nieuwe" bestemming, recentelijk populair geworden door de beroemde redding van het jonge voetbalteam dat vast kwam te zitten in Tham Luang. Bezoekersaantallen naar het gebied rond de grot en het park zijn gestegen sinds de heropening. Er wordt gewerkt aan een museum om de redding te gedenken.

Wat Uposatharam | Foto: Doraclub / iStock

7. Het drijvende dorp: Uthai Thani

In het drijvende dorp Uthai Thani rust ieder huis op een vlot in de rivier Sakrae Krang. Bezoekers kunnen genieten van riviercruises of raftingtochten om de unieke manier van leven in het dorp te observeren en een stop maken bij het oude Wat Uposatharam - al eeuwenlang het heilige zicht op de rivier en het spirituele centrum van het volk van de Uthai Thani. 

Openingsbeeld: Tanes Ngamsom / iStock