6x prachtige bibliotheken in Europa

Redactie Lonely Planet

Er heerst altijd een bijzondere sfeer in bibliotheken, kalm en sereen. Ze kunnen historische artefacten zijn of strakke modernistische meesterwerken: dit zijn de mooiste bibliotheken van Europa.

De moderne Universitätsbibliothek der Wirtschaftsuniversität. Foto: MaxOzerov/iStock

Universitätsbibliothek der Wirtschaftsuniversität in Wenen

De meeste mensen weten de Nationale Bibliotheek van Wenen, met zijn schitterende barokke details en statige kamers, wel te vinden. Maar reizigers die we van een staaltje moderne architectuur houden, doen er goed aan om de Universitätsbibliothek der Wirtschaftsuniversität te bezoeken, onderdeel van de Universiteit voor Economie en Bedrijfskunde. De bibliotheek uit 1898 is na een brand in 2005 volledig gerenoveerd door architecten van Zaha Hadid. Het is de grootste bibliotheek in alle Duitssprekende landen!

De "zwarte diamant" aan de waterkant in Kopenhagen. Foto: alxpin/iStock

Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen

De Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen staat ook wel bekend als "de zwarte diamant", te danken aan de vierkante façade van glimmend zwart graniet. De in 1999 gebouwde appendix van de oude bibliotheek domineert tegenwoordig het stadsgezicht. Het interieur contrasteert met het brute uiterlijk: ronde vormen, wijde passages en glas domineren binnen.

Lees ook: 9x gratis activiteiten in Kopenhagen

De kleurrijke gevel van de universiteitsbibliotheek in Warschau. Foto: Sergio Delle Vedove/iStock

Universiteitsbibliotheek Warschau

De universiteitsbibliotheek in Warschau stamt uit 1816, maar kreeg in 1999 een nieuw gebouw. Het nieuwe gebouw is modern en kleurrijk, met een terras en maar liefst vier tuinen. De entree heeft teksten in allerlei talen, inclusief oud Pools en oud Grieks. De gehele buitenkant bestaat uit koper met vegetatie dat via de gevel naar het dakterras groeit.

De Marcianabibliohteek aan het San-Marcoplein. Foto: Dietmar Rauscher/iStock

Biblioteca Nazionale Marciana in Venetië

Een van de grootste en meest prestigieuze bibliotheken van Italië vind je in Venetië. De Marcianabibliohteek huisvest een belangrijke collectie Griekse, Latijnse en Aziatische manuscripten. Het gebouw staat vlak bij het San-Marcoplein en is in de late 16de eeuw gebouwd. Het pand is elegant en ietwat ongebruikelijk voor die periode, met werken van onder andere Titiaan en Tintoretto.

Lees ook: Minigids: Venetië op drie manieren

De leeszaal van de John Rylands Library is populair onder bezoekers. Foto: coward_lion/iStock

John Rylands Library in Manchester

De universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Manchester is het hart van de grootste universiteit van het Verenigd Koninkrijk. Het neogotische gebouw is in 1889 ontworpen en werd in 10 jaar gebouwd. Honderd jaar later komen er nog steeds meer dan drie miljoen studenten, onderzoekers en bezoekers per jaar. Vooral de leeszaal is erg populair onder bezoekers. 

Het golvende design van de Centrale Bibliotheek Oodi. Foto: Eloi_Omella/iStock

Centrale Bibliotheek Oodi in Helsinki

De gloednieuwe bibliotheek Oodi in Helsinki is geopend in 2018 en een van de maar liefst 37 filialen van de Bibliotheek van Helsinki. De futuristische architectuur laat het gebouw meer lijken dan een bibliotheek, zoals een schip of de golvende zee. Het hele gebouw is gemaakt van glas en hout, wat het niet alleen een sterk staaltje Fins ontwerp maakt, maar ook ecovriendelijk. 

Openingsbeeld: SilviaJansen/iStock