6 reisalternatieven wanneer je het huis niet uit kunt 

Redactie Lonely Planet

Als je van reizen houdt, is er niets erger dan thuis moeten zitten, laat staan om gezondheidsredenen. Toch is er bemoedigend nieuws wat je helpt om eventuele reisgerelateerde beperkingen te accepteren: 'we reizen met onze geest, niet met ons lichaam’ aldus Nobelprijswinnend psycholoog Daniel Kahneman. 

In feite heeft ons ‘herinnerende zelf’ een veel grotere impact op wie we zijn dan ons ‘ervarende zelf’, het deel van ons brein dat avontuur beleeft zonder het ooit opnieuw te bezoeken. Daardoor zijn we afhankelijk van ons ‘onthoudende zelf’, zegt Kahneman. Wanneer we dat accepteren, gaat er een wereld van mogelijkheden open waarbij we net zoveel kunnen reizen met onze gedachten als met ons lichaam. Overweeg daarom eens één van deze reisalternatieven.

Update je bucketlist

Als je dingen wil zien en bezoeken dan is het maken van een bucketlist een goed idee. Doordat onze interesses in de loop der jaren veranderen door leeftijd en ervaringen, moeten we vaak prioriteiten stellen, dingen toevoegen en eventueel dingen van onze bucketlist afhalen. Heb jij veel van jouw bucketlist kunnen afstrepen of kan jouw bucketlist wel een update gebruiken? Maak dan een nieuwe lijst of begin met een als je deze nog nooit eerder hebt gemaakt.  

Plan je volgende reis

Anticiperen op een avontuur kan volgens de wetenschap net zo krachtig zijn als het daadwerkelijk bezoeken van een plaats. Je kunt niet ergens naar uitkijken als je geen plannen maakt, dus een nieuw avontuur plannen is in deze tijd een goede mogelijkheid.  Ondanks dat je op dit moment geen daadwerkelijke data kunt selecteren om op reis te gaan kun je wel beginnen met het maken van jouw ideale reisschema met dingen die je op bepaalde locaties wilt zien en doen. Gebruik satelliet weergaves en maak gebruik van (online) reisgidsen om invulling te geven aan jouw ideale reisschema. 

Leef plaatsvervangend

Als je reist met je gedachtegang, kun je deze op verschillende manieren voor de gek houden. Denk aan avonturenboeken, reisgidsen, buitenlandse films of internationale televisie en muziek. Je kunt ook een goed bereisde vriend of familielid vragen om hun meest bijzondere ervaringen en verhalen te delen. Daarnaast kun je kunt ook een culinaire reis door de wereld maken vanuit je eigen keuken, door thuis buitenlandse gerechten te koken. Mentale roadtrips kunnen misschien wel net zo lonend zijn als fysieke. 

Desoriënteer jezelf

Iets zien of doen wat je nog nooit eerder hebt gezien of gedaan, is de gemakkelijkste manier om je perspectief te veranderen. Daarom is reizen vaak zo populair. Dat betekent niet dat je jouw directe omgeving hoeft te verlaten om dit te bereiken. Je kunt een wandeling gaan maken of een tripje plannen naar een minder bekende kant van de stad of het dorp waar je woont. Afhankelijk van de huidige beperkingen en situatie zal de toegankelijkheid naar bepaalde gebieden per stad of dorp verschillen. 

Een nieuwe vaardigheid leren

Er bestaat geen twijfel over: het bezoeken van andere landen verandert onze blik op de wereld sneller dan andere activiteiten. Toch zijn er vergelijkbare manieren om dit vanuit huis te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe taal gaan leren die tegelijkertijd bruikbaar is voor de volgende reis die op je bucketlist staat. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om je in te schrijven voor een online les om iets anders nieuws te leren. Neem bijvoorbeeld kunst. Net zoals ‘plaatsvervangend leven’ en ‘jezelf desoriënteren’, zorgt het creëren van kunst ervoor dat je de wereld vanuit een ander perspectief gaat bekijken. En dat is nou precies wat het effect van reizen ook op je heeft.   

Ga offline

Wat je op dit moment ook maar aan het doen ben, overweeg af en toe een pauze te nemen van digitaal nieuws en sociale media. Vaak kan een simpele wandeling door de buurt of de zon op je gezicht laten schijnen zorgen voor verlichting, geruststelling en letterlijke frisse lucht. Er is namelijk genoeg frisse lucht, je moet alleen wel zelf naar buiten gaan om het te halen. Dit is niet de tijd om last te krijgen van FOMO (Fear OF Missing Out), dus een pauze van social media kan juist wat rust brengen. 

Niets kan fysiek reizen helemaal vervangen, maar ons brein is een sterk middel wat ons kan helpen om in deze tijd eventjes te ontsnappen aan alle gebeurtenissen. 

Momenteel hebben alle landen in de wereld code oranje: alleen noodzakelijke reizen. 

Openingsbeeld: Rawpixel / iStock