5x zomerse ervaringen in Italië

Redactie Lonely Planet

Van de Alpentoppen tot de Adriatische kust: dit zijn onze suggesties voor de beste ervaringen onder de Italiaanse zon.

1. Wandel door Zuid-Tirol

De Dolomieten bestaan misschien niet uit de hoogste toppen van de Alpen, maar ze zijn ongetwijfeld het imposantst. Enorme kalksteenbrokken zijn geërodeerd tot verticale rotswanden die steil omhoog uit de grond schieten. Begin je wandeltocht in de beboste dalen en ontdek een uniek stukje Italië: alpenweiden vol wilde bloemen en grazend vee, wursten, sterke bieren en Duitssprekende dorpen. Het doet meer denken aan Beieren dan Bologna. Om de streek op zijn mooist te zien, volg je de paden van Val di Funes, waar de Odle-bergen dreigend neerkijken op het kleine kerkje van Santa Maddelena. Rijd daarna zuidwaarts langs kronkelende bergpassen naar Val Gardena. Om het nog wat verwarrender te maken spreken ze hier weer een andere taal: het Ladinisch, een oude Romaanse taal met slechts 20.000 sprekers die al eeuwenlang bewaard wordt door de steile omliggende bergen. 

Een bijzondere route langs de kust van Amalfi | Foto: marabelo / iStock

2. Rijd langs de kust van Amalfi

Italië heeft de reputatie dat mensen zelfs op de B-wegen scheuren alsof ze op het circuit in Zandvoort zijn. Dit vooroordeel zorgt ervoor dat velen de auto thuis laten bij een reis naar Italië. Erg jammer, want op het Italiaanse asfalt kun je prachtige roadtrips maken. Bijvoorbeeld over de Strada Statale 163, ook wel bekend als de kustweg van Amalfi. Een sublieme 55 kilometer lange route langs de kust van het schiereiland Sorrento, met haarspeldbochten en angstaanjagende afgronden die in iedere bestuurder de innerlijke Formule 1-coureur naar boven brengt. Je rijdt langs groene heuvels die oprijzen uit de zilte zee, vissersdorpen op hellingen van 45 graden en eeuwenoude kloosters hoog op de rotsen. Begin je reis in Salerno en breng een bezoekje aan de prachtige, 11de-eeuwse kathedraal (misschien om alvast een schietgebedje te doen voor een veilige reis). Vertrek vervolgens naar het westen richting Amalfi, een klein stadje dat ooit het thuis was van een middeleeuws zeevaartimperium. Vervolg je trip de heuvel op naar Ravello, waar Wagner ooit de inspiratie vond voor zijn pure, nobele ridder Parsifal, zijn laatste opera. D.H. Lawrence verbleef er ook en vond inspiratie voor zijn iets minder kuise roman over Lady Chatterley. Een sensationeel stuk van de weg kronkelt langs olijfboomgaarden en kleine baaitjes naar Positano en voer dan verder over het schiereiland naar Sorrento.

Wijngaarden rondom La Morra, vlak bij Barolo | Foto: Matt Munro / Lonely Planet

3. Geniet van overheerlijk eten in Piedmont

Eten is een serieuze zaak in Italië en al helemaal in de Langhe-vallei. Misschien wel door de rivaliteit met de Franse koks over de grens, of misschien door de weergaloze rijkdommen waar het land elk jaar weer mee gezegend wordt. In de herfst worden er truffels verzameld in de eikenbossen; in de lente ontwaken slakken uit hun winterslaap op een bord; in de zomer is er een overvloed aan fruit en groente. Dan is de regio tevens op zijn mooist. De heuveldorpjes rijzen fotogeniek op uit een zee van bloeiende wijngaarden. Een van deze heuveldorpjes is Barolo, een uitgangspunt voor wijngaardrondleidingen. De Barolo-wijn is de zogenoemde “koning van de Italiaanse rode wijnen”. Rijd voor culinaire hoogstandjes naar de mooie terracottastad Alba: het thuis van een kleine constellatie Michelinsterren. Ga voor heerlijk zomers Piedmontees eten naar La Piola in het centrum. De lunch bestaat uit carpaccio, gevulde groentes en lokale wijnen. Die dienen gedronken te worden op een ongehaast, Italiaans tempo.

In het helderblauwe bij Cala Mariolu kan je geweldig snorkelen | Foto: Gabriele Maltinti / iStock

4. Vind een geheim, Sardisch strand

Tijdens het grootste gedeelte van het jaar zijn de Sardische stranden vrij rustig. Elke zomer ondergaan ze echter een ware transformatie tot het grootste zonnebaadoord van Italië. Een invasie van D-Day-proporties van parasollen, handdoeken en zwetende toeristen die naar Sardinië reizen vanaf het vasteland. Maar om de een of andere wonderbaarlijke reden heerst er op de mooiste stranden nog diepe rust. Om aan de massa te ontsnappen kun je naar Golfo di Orosei gaan, halverwege de oostkust. Indrukwekkende rotsmuren rijzen daar op uit de zeeën, waartussen heerlijk rustige stranden liggen. De meesten zijn alleen toegankelijk per boot. Vanuit het dorp Cala Gonone pruttelen bootjes zuidwaarts langs de Grotto del Bue Marino, een stalactietrijke grot die erg geliefd is bij zeehonden. Verder naar het zuiden komen de prachtigste stranden tevoorschijn: Cala Sisine is een lange strook wit zand, geflankeerd door kalkheuvels. Bij Cala Mariolu kabbelen helderblauwe golfjes over het kiezelstrand. Nuovo Consorzio Trasporti Marittimi biedt retourtochtjes naar alle eilanden langs de kust. Let wel op, als je de boot mist, kun je zomaar
eens achterblijven op een onbewoond eiland. Maar of dat nou zo’n straf is...

Vieste is de belangrijkste plaats van Gargano en kijkt vanaf de kliffen uit op de Adriatische Zee | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

5. Zeil langs de grillige kust van Apulië

De Promontorio del Gargano is een kleinere, warmere versie van de krijtrotsen van Dover. De steile rotswanden rijzen op boven de Adriatische Zee. Deze landmassa was ooit verbonden met wat nu Kroatië is. Vele miljoenen jaren geleden scheurde de kust los en is nu al eeuwen bezegeld met de havenstad Vieste: een verzameling witte huisjes, kronkelende steegjes en een grote vuurtoren die uitkijkt over de haven. De stranden zijn erg druk in de zomer, maar de kustlijn eromheen (ten noorden en zuiden van de stad) blijft op tjirpende krekels en het geluid van de branding na stil. Om er te komen begeef je je naar de haven. Centro Ormeggi e Sub verhuurt boten in allerlei vormen en maten, per uur of per dag. Zet koers naar het zuiden en in een paar minuten vaar je langs de kust van het Parco Nazionale Del Gargano, een reservaat waar de bossen rondzwervende herten en wilde katten herbergen en waar de aleppodennen- en eikenbossen tot de kustbaaien rijken. Keer in de namiddag terug naar Vieste en word verwelkomd door de witte kliffen die zich uit de zee verheffen.

Openingsbeeld: Matt Munro / Lonely Planet