5x weetjes over Weense koffiehuizen

Redactie Lonely Planet

De lange traditie van koffiehuizen in Wenen past mooi in de geest van Gemütlichkeit, een echt Oostenrijkse eigenschap van gezelligheid en loom genieten. Cafeïne is bij de Kaffeehaus-ervaring een bijkomstigheid. Het is slechts een toegangskaartje tot een wereld van vrienden ontmoeten, kranten lezen, spelletjes spelen, reflecteren en uren blijven hangen. Veel Weners worden sentimenteel als je ze vraagt naar hun favoriete Kaffeehaus, die ze liefkozend de 'openbare woonkamers van de stad' noemen.

1. Volgens de verhalen lieten de Ottomaanse indringers zakken koffiebonen achter tijdens de Slag om Wenen in 1683, toen ze zich haastig terugtrokken. Men vroeg zich af wat deze bonen waren; de meeste mensen gokten kamelenvoer of- poep.

2. Militair officier Jerzy Franciszek Kulczycki was koffie tegengekomen toen hij gevangen zat in Turkije. Hij paste het wat aan op de Weense smaak (melk en suiker) en opende al snel het eerste koffiehuis van Wenen, het Hof uur Blauen Flasche. 

3. Overal in Wenen staken Kaffeehäuser de kop op. Aan het einde van de 18de eeuw gebruikten Mozart en Beethoven ze voor openbare optredens en rond de eeuwwisseling ontmoetten kunstenaars, schrijvers en radicale denkers elkaar daar.

4. In 2011 werden de koffiehuizen door UNESCO tot Immaterieel Cultureel Erfgoed benoemd, als 'plekken waar tijd en ruimte worden geconsumeerd, maar alleen de koffie op de rekening staat'. 

5. De Weense klassier is de 'Melange': half koffie, half melk met daarop melkschuim of slagroom. Weense obers kunnen wat nors zijn, maar een beleefd 'grüss Gott' ('goeiedag') en een worden Duits kunnen helpen. 

Openingsbeeld: _nf / iStock