5x waterpret in eigen land

Redactie Lonely Planet

Nederland is een echt waterland. Met 26 procent van ons land onder zeeniveau, meer dan 100 rivieren, talloze meren en zelfs land dat we van de zee hebben gewonnen, is waterpret nooit ver te zoeken.

Kanoën, Weerribben-Wieden

Niemand om je heen, het zachtjes klotsende water als achtergrondmuziek en fluitende vogels en groen zo ver je kunt zien; voor meerdaagse kano-avonturen hoef je niet naar de bossen van Zweden, maar reis je in eigen land naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. Echte die-hards nemen hun tent mee en kamperen onderweg, maar als je na een lange dag peddelen niets liever doet dan in een opgemaakt bed kruipen, zijn er ook talloze b&b’s en accommodaties waar je een nacht kunt blijven voordat je je avontuur voortzet. En wie weet, misschien spot je nog wel een otter!
Stel je eigen, meerdaagse arrangement samen of kies voor een dagtocht. Bij meerdaagse tochten wordt je bagage voor je van bestemming naar bestemming gebracht (arrangement inclusief overnachting vanaf €182,50; kanoparadijs.nl).

Schaatsen, Loodsdrechtse plassen

Elk jaar hopen schaatsfanaten weer op een strenge winter met dikke lagen natuurijs. Het heeft een nostalgisch gevoel: het weerklinkende geluid van de ijzers op het ijs, de mensen dik ingepakt in sjaals en mutsen en natuurlijk de koek en zopie onderweg. Mocht er weer ijs komen, reis dan af naar de Loodsdrechtse Plassen. De lokale ijsclub bemant daar vijf baanposten aan de oevers van de plas en zorgt voor een veilige schaatsroute.
Neem voldoende drinken, warme kleding en contant geld mee. Geslepen schaatsen zijn ook een must! (€3; ijlp.nl).

Slapen op cruiseschip, Rotterdam

Als je aan boord stapt van de SS Rotterdam ga je zo’n 6 jaar terug in de tijd, toen het schip in 1959 voor het eerst de overtocht naar New York maakte. De hotelkamers van het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn zijn ingericht met een jaren 50-decor, waarbij je kunt kiezen uit drie thema’s – ga all-out met het Bahama’s-thema, of kies toch voor de ingetogen Manhattanstijl. Naast het hotel zijn er twee restaurants, twee bars, een terras en een escaperoom op het schip te vinden. Terwijl je aan een martini nipt in de captain’s lounge vergeet je heel even dat je niet écht onderweg bent naar de VS.
Tweepersoonskamer vanaf €111,35; ssrotterdam.nl

Zwemmen, ’t Nije Hemelriek

Hagelwitte zandstranden en azuurblauwe wateren: dit beeld roep je niet bepaald op als je aan Drenthe denkt, een provincie die niet eens aan zee ligt. Toch vind je hier ’t Nije Hemelriek, een soort oase op de Hondsrug. Het zand is hier zo wit en het water zo helder, dat het meer doet denken aan tropische oorden dan aan ons koude kikkerland. Zomers is het hier druk met recreanten, maar ook buiten het hoogseizoen om is het een bezoek waard voor een wandeling of een picknick in het zand.
dehondsrug.nl

Varen, Kinderdijk

Veel Nederlanders leven strikt gezien onder zeeniveau, en al eeuwenlang worden molens ingezet om onze voeten droog te houden. De Kinderdijk is een van de installaties die ervoor zorgt dat grond- en regenwater vanuit de ingedijkte polder weer de zee in wordt gepompt. Een vernuftig stukje technologie! De 19 molens bij Kinderdijk zijn bekroond met de titel UNESCO Werelderfgoed en het best vanaf het water te bekijken. Het is een populaire attractie voor reizigers uit het buitenland, maar ook wij Nederlanders kunnen ons verwonderen over dit levende stuk geschiedenis.
Tickets zijn inclusief toegang tot de museummolens, een rondvaart, toegang tot het Wisboomgemaal en audiotours in de app (€17,50 voor volwassenen; kinderdijk.nl)

Openingsbeeld: Brzozowska / iStock