5x Oud en Nieuw wereldwijd

Redactie Lonely Planet

Zelden wordt het overgaan van de ene dag in de andere zo uitbundig gevierd als aan het einde van ons kalenderjaar. De champagne wordt ontkurkt, kleurrijk vuurwerk vult de koude nacht en overal wordt (voor zover mogelijk…) uitbundig gefeest.

Maar waar wij ons tegoed doen aan knapperig-vette oliebollen, gooien ze in Denemarken borden kapot. We vieren het allemaal, maar hoe ziet de laatste feestdag van het jaar er over de wereld uit? Tijd voor een kijkje over de grens.

Duitsland en Oostenrijk

In Duitstalige landen wordt Silvester gevierd met een traditioneel “loodgieten”. Het metaal wordt gesmolten en in koud water gegoten – in de gestolde vorm kan de toekomst worden gelezen. Sinds 2018 is het gieten met lood wegens gezondheidsredenen verboden, maar men gebruikt ook tin of kaarsvet.

Spanje

Met het inluiden van het nieuwe jaar eet men in Spanje met elke klokslag een druif, twaalf in totaal. Als het je lukt de druiven razendsnel op te eten en door te slikken, dan heb je geluk in het nieuwe jaar. Om klokslag 12 uur hangt er dus een geconcentreerde stilte… zolang het duurt. Slappe lach met volle mond gegarandeerd.

Denemarken

In Denemarken geldt: hoe meer kapot servies, hoe beter. Met de jaarwisseling gaan de Denen langs bij hun vrienden om borden en kopjes kapot te slaan tegen hun voordeur (of, minder schadelijk: scherven voor de deur te leggen). Hoe groter de berg, des te meer vrienden en geluk je zult hebben in het komende jaar.

Het overvolle strand van Copacabana in Rio de Janeiro, Brazilië | Foto: wenht / iStock

Brazilië

In veel Zuid-Amerikaanse landen bepaalt de kleur van je ondergoed op wat voor manier je geluk zult hebben in het nieuwe jaar. In de liefde (roze), gezondheid (groen) of financieel (geel)… Waar mogelijk trekken Brazilianen voor de jaarwisseling vervolgens naar het strand. Als de klok 12 uur slaat moet je door zeven golven springen, met je gezicht zeewaarts. Bij elke golf mag je een wens doen.

VS

Alle ogen zijn gericht op Times Square in New York, waar om 23:59 een gigantische lichtgevende bal een minuut lang mechanisch naar beneden zakt. De traditie begon aan het begin van de 20ste eeuw en overal in het land staat het laten zakken van iets – een bal, een perzik (Atlanta), een esdoornblad (Maine) – gelijk aan het inluiden van het nieuwe jaar.

Andere tijden

De aarde draait, dus hoe collectief het vieren van de jaarwisseling ook voelt, er zijn altijd plekken die voor- of achterlopen. De verschillende tijdzones zorgen soms voor vreemde situaties. Zo is de Oceanische archipel Samoa een van de eerste plekken om het nieuwe jaar in te luiden, maar slechts een klein stukje verderop, in Amerikaans Samoa, moeten ze dan nog een halve dag wachten – zij zijn als allerlaatste aan de beurt.

In Thailand vieren ze de jaarwisseling tijdens Songkran, door elkaar onder te spetteren | Foto: hwannaa / iStock

Het hele jaar feest

Bijna elke cultuur viert het nieuwe jaar op een ander moment, dus er is voor reizigers die dol zijn op jaarwisselingen genoeg te beleven. Feest je een jaar lang een weg door de wereld.

Januari – Westerse landen, Japan
Februari – China, Korea, Vietnam (datum wisselt, kan ook in januari vallen)
Maart – Iran (Nowruz), Bali (Nyepi)
April – Thailand (Songkran), Zuidoost-Aziatische landen
Juni – volken in Nigeria, Senegal en Gambia
Augustus – Islamitisch Nieuwjaar
September – Ethiopië (Enkutatash), Joods Nieuwjaar
December – Inuit (Quviasukvik)

Openingsbeeld: oversnap/iStock