5x Gratis in San Francisco

Redactie Lonely Planet

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van zo’n bekende en drukbezochte stad, is een goedgevulde portemonnee in San Francisco geen vereiste. Leer de stad kosteloos kennen met deze onmisbare gratis ervaringen.

Trekpleister
Het bekendste icoon van de stad is de Golden Gate Bridge, een bestemming die beslist op je lijstje moet staan. Er overheen wandelen is helemaal gratis! Zorg wel voor stevige schoenen – als je helemaal naar de andere kant van de brug loopt ben je zo’n 2,7 kilometer verder. Halverwege stoppen om van het uitzicht op de stad te genieten en dan weer terugkeren kan natuurlijk ook.

Cultuur
Midden in de wijk Haight-Ashbury, met een historie van muziek en vrije expressie, bevindt zich in een omgebouwde bowlingbaan de platenzaak Amoeba Music. Een walhalla voor muziekliefhebbers; duizenden artiesten, eeuwenoud of juist nieuw, vind je hier terug. Er worden regelmatig gratis optredens georganiseerd.

Uitzicht
Perfect gepositioneerd in het geografische centrum van San Francisco staan twee bijna 300 meter hoge pieken met geweldig uitzicht over de stad en de baai: de Twin Peaks, ideaal voor bezoekers met een auto. Geen rijbewijs? Maak dan de wandeling naar de top van Bernal Heights Hill, waar je haast geen toerist tegenkomt.

Foto: Lisa Blue/iStock

Museum
Al sinds het einde van de 19de eeuw vervoert de kenmerkende kabeltram (foto links) inwoners en reizigers door het heuvelachtige centrum van San Francisco – de oudste in het land die nog met de hand wordt bediend. In het San Francisco Cable Car Museum kun je gratis in de geschiedenis van dit unieke vervoersmiddel duiken.

Wildlife
Pier 39 is levendig en behoorlijk toeristisch, maar de hoofdact kun je niet weerstaan: een kolonie zeeleeuwen die net als de mensenfamilies aan de kade in groten getale samenkomen om zich te ontspannen. Je ziet ze hier tussen januari en juli knuffelen, blaffen en hun ruggen krabben, terwijl ze dobberen op pontons in de jachthaven.

Openingsbeeld: bluejayphoto/iStock