5x Emilia-Romagna

Redactie Lonely Planet

“Emilia-Romagna” bekt misschien niet zo lekker als “Toscane”, en de regio trekt ook niet zo veel bezoekers als zijn buur. Maar wie verder kijkt dan de populaire bestemmingen wordt doorgaans beloond met de prachtigste verrassingen.

Deze minder bekende regio is de bakermat van een aantal geliefde Italiaanse gerechten en je vindt er perfect bewaarde middeleeuwse en renaissancearchitectuur naast legendarische sportwagens.

Mozaïekkunst Basilica di Sant'Apollinare | Foto: Borisb17 / Getty Images

Laat je betoveren door de mozaïeken van Ravenna

Een eerste blik op de oogverblindende verzameling vroegchristelijke mozaïekkunst in Ravenna is werkelijk overdonderend. Als een van de prachtigste en indrukwekkendste voorbeelden van bijbelse kunst in Italië heeft het de status van UNESCO Werelderfgoed meer dan verdiend. Overal in de stad valt het adembenemende mozaïek te bewonderen, bijvoorbeeld in de Basilica di San Vitale, Basilica di Sant'Apollinare Nuovo, Mausoleo di Galla Placidia en Basilica di Sant'Apollinare in Classe. Bij het zien van het wonderbaarlijke groen, heldere goud en diepe blauw en paars vraag je je af of je het bekijkt door een soort 5de- en 6de-eeuws Instagramfilter. Maar het is allemaal echt. En daarom voelt het zo magisch.

 

Tagliatelle al ragù, Bologna's specialiteit | Foto: Matt Munro / Lonely Planet

Doe je tegoed aan cuisine en cultuur in Bologna

Bologna, de levendige en eigenzinnige hoofdstad van Emilia-Romagna, is een verplichte stop voor wie de Italiaanse keuken aanbidt. Deze stad zegende de wereld met gerechten als tagliatelle al ragù (ten onrechte bekend als spaghetti bolognese), tortellini in brodo (met varkensvlees gevulde pasta in bouillon), tortelloni burro e salvia (met ricotta gevulde pasta met boter en salie) en mortadella. Net buiten de stad ligt dan ook nog ‘s werelds grootste voedselpretpark, FICO Eataly World, een foodie-mekka dat 10 hectare beslaat. Maar de ziel kan zich op meerdere manieren laten verkwikken in Bologna. De stad staat ook bol van kunst en cultuur. Zo heeft Bologna bijvoorbeeld de oudste universiteit van Europa, bijna 40 kilometer aan prachtige zuilengangen, middeleeuwse torens, 11de-eeuwse kerken en een absoluut verbazingwekkend museum voor muziekinstrumenten: de Collezione Tagliavini in de kerk San Colombano. Met andere woorden, de stad biedt meer dan genoeg mogelijkheden om de calorieën er weer af te lopen! 

 

Bewonder Ferrari's in het museum in Maranello | Foto: Mark Thompson / Getty Images

Laat je hart sneller kloppen in Motor Valley

Op weinig andere plekken in de wereld kan de autofanaat zo zijn hart ophalen als in Motor Valley. Door deze vallei loopt de Via Emilia, een eeuwenoude Romeinse weg die Piacenza en Rimini verbindt. Hierlangs, met name in Modena en Bologna, zijn de grootste namen uit de auto-industrie geboren en getogen: Ducati, Lamborghini, Ferrari, Maserati, en Pagani om er maar een paar te noemen. Het is daarom niet zo gek dat de internationale hoofdkantoren van deze legendarische autoproducenten zich juist hier bevinden. Liefhebbers van deze ultieme racemachines kunnen in Motor Valley maar liefst drie fabrieken, negen museums en 21 private autocollecties bezoeken. Tel daarbij op het huis van Ferrari in Maranello, de Lamborghinifabriek in Sant'Agata en de showroom en fabriek van Maserati in Modena (sinds 2017 open voor bezoek) – de aandrang om zo'n prachtige bolide aan te schaffen wordt hierna moeilijk te beteugelen.

 

Twee van Parma's heerlijke specialiteiten | Foto: al62 / Getty Images

Verwen jezelf met parmigiano en prosciutto in Parma

Twee van de beroemdste culinaire bijdragen van Italië zijn afkomstig uit (de omgeving van) Parma: parmigiano reggiano, ofwel parmezaanse kaas, en prosciutto di Parma, bij ons beter bekend als Parmaham. Het valt bijna niet te overdrijven hoe trots Parma (en Italië in het algemeen) is op deze twee voedselfavorieten. Het is de reis naar Parma waard om ze te proeven van prachtige charcuterie- en kaasplanken die renaissanceschilderijen het nakijken geven. Natuurlijk kun je een bezoek aan de oogverblindende achthoekige doopkapel van roze marmer en de Romaanse Duomo uit 1106 niet overslaan, maar de musea, bezienswaardigheden en historische charmes van Parma zijn stiekem niets anders dan afleiding tussen de maaltijden door.

 

Het centrum van Ferrara | Foto: tverkhovinets / Getty Images

Geniet van architectuur en muziek in renaissancebolwerk Ferrara

Het relatief onbekende Ferrara barst uit zijn voegen van alle fascinerende architectuur en cultuur. Het dominante Castello Estense torent uit boven het historische centrum, dat door UNESCO beschermd is. Dat is niet verwonderlijk, want hier tref je nog buitengewoon goed bewaarde architectuur uit de Italiaanse renaissance. De prachtige, negen kilometer lange middeleeuwse muren om de stad kennen een bijzonder geheim: Jazz Club Ferrara, dat zich in een gerestaureerde verdedigingstoren uit 1493 heeft gevestigd. Het is ongetwijfeld een van de meest verbazingwekkende locaties voor livemuziek die je ooit tegen zult komen. Maar de innige relatie die Ferrara met de kunsten heeft gaat nog verder. Het 18de-eeuwse Teatro Communale is een van de belangrijkste operahuizen in Italië en had nauwe banden met 20ste-eeuwse meester-dirigent Claudio Abbado.

Openingsbeeld: ©bellena / Shutterstock