5 x de allerleukste activiteiten in Zadar

Redactie Lonely Planet

Zadar is prachtig gelegen aan de Adriatische zee en heeft een knus oud stadscentrum met goudkleurige kerken en Romeinse ruïnes tegen een achtergrond van dramatische, uit kalksteen gehouwen bergen en verstrooide eilanden in de verte.

Het is hier minder toeristisch dan in Dubrovnik en Split, de andere hotspots aan de Dalmatische kust van Kroatië. Toch is Zadar een levendige stad met een bruisend nachtleven en een uitstekende culinaire scene. Vanuit de stad kun je ook gemakkelijk op excursies naar afgelegen eilanden en prachtige nationale parken.

Ervaar de betoverende geluiden van het Zeeorgel

Er is geen plek op aarde zoals het Zeeorgel van Zadar. Het orgel is een geïnspireerd werk van de hand van lokale architect Nikola Bašić. Het water van de Adriatische zee loopt door slim ontworpen onderaardse kanalen en zorgt ervoor dat lucht via de fluitgaten naar buiten wordt geduwd, wat een hypnotiserend muziekstuk produceert. Loop naar de punt van het schiereiland van Zadar, neem plaats op de stenen traptreden en luister. Het getij, de golven en de deining van het water creëren continu veranderende geluiden. Het doet denken aan het uitademen van een walvis, of een diepe zucht van Moeder Aarde. Draag zelf bij aan het muziekspel en spring in het water voor een helende duik.

Het Forum uit de Romeinse tijd | Foto: Inu / Shutterstock

Volg in de voetsporen van de Romeinen

In het Zadar in de Romeinse tijd, zo'n 2000 jaar geleden, was het Forum de belangrijkste ontmoetingsplek van de stad, en dat is het vandaag de dag nog steeds. Je kunt hier uitrusten in de schaduw van een Romeinse zuil, die in de Middeleeuwen een schandpaal was waar misdadigers aan werden geketend en publiekelijk vernederd. Of volg de omtrekken van het altaar, waar holtes in zaten die het bloed van de levende offers op moesten vangen. Even verderop staat het Museum of Ancient Glass, boordevol Romeinse urnen en amuletten, sieraden en potten. In het Archaeological Museum zijn een 2,5 meter hoog marmeren standbeeld van Augustus en een schaalmodel van het Forum te zien.

Verse Peka, een lokale specialiteit | Foto: nimu1956 / iStock

Krijg de smaak van de lokale keuken te pakken

Door terug te keren naar zijn wortels – verse vis en een nadruk op lokaal geproduceerde ingrediënten – heeft Zadar zich midden in de ontluikende culinaire scene van Kroatië geplant. In restaurants als Foša en Kaštel proef je van lokale ingrediënten als delicate truffels, die een intensiteit geven aan de romige pasta's. Of probeer een plankje met de pittige schapenkaas van het eiland Pag en flinterdunne plakjes pršut (Kroatische prosciutto). Als je jezelf echt onder wil dompelen in de eetcultuur van de regio volg je een tour of kookles van Wine & Food Hedonism.

Duik in het nachtleven van Zadar

Op een warme zomeravond zijn er weinig betere plekken om te zijn dan in een van de bars langs de straten van Zadar's oude centrum. Nip van een Kroatische wijn terwijl de Adriatische zeebries verkoeling brengt. De wijk Varoš, aan de zuidwestelijke rand van het oude centrum, is wat verfijnder. Hier zitten bars die populair zijn onder de creatievelingen, en vlakbij vind je La Bodega, een tempel voor Kroatische wijnen. Om de essentie van Zadar's coolheid echt te ervaren ga je naar Garden Lounge, bovenop de oude stadsmuur. Dit is een relaxte bar met uitzicht over het water, verscholen nisjes en de wind die zachtjes door het transparante textiel speelt, terwijl op de achtergrond downtempo Ibiza grooves te horen zijn.

De prachtige Kornaten | Foto mbbirdy / iStock.jpg

Neem een boottochtje naar de Kornaten

Het grimmige, ruige kalksteen dat zo kenmerkend is voor de Noord-Dalmatische kust, bereikt perfectie op de Kornaten. Kliffen en baaien, grotten en riffen: je ziet het allemaal tijdens een dagexcursie met de boot, die begint en eindigt in Zadar en daartussenin een andere wereld betreedt. De onbewoonde eilanden worden gevormd door grillige kliffen en onwaarschijnlijke formaties die eeuwig over de turquoise zee uitkijken. Onderweg kom je Telašćica Bay tegen, de Kornaten in het klein: spookachtig, intens en onmogelijk om je ogen vanaf te houden.

Openingsfoto: Neonshot / iStock