5 tips om de goedkoopste vlucht te boeken

Redactie Lonely Planet

Met deze simpele regels maak je de meeste kans op een goedkoop vliegticket.

1 Boek op het juiste moment

Weten wanneer je erbij moet zijn is de sleutel tot het vinden van de beste deals. Volgens verschillende onderzoeken is dat 47 tot 60 dagen voor je vertrek. De tarieven fluctueren constant en je hoeft niet te wachten in de hoop dat de prijs nog verder omlaaggaat. Boek je vlucht in deze periode voor de beste deal.

2 Vlieg op dinsdag, woensdag of zaterdag

Vliegen op onpopulaire dagen is een van de makkelijkste manieren om geld te besparen. Iedereen wil vliegen op vrijdag of zondag en er zijn maar weinig mensen die hun weekend willen onderbreken met een vlucht op zaterdag. De luchtvaartmaatschappijen moeten de stoelen toch vullen en daar kun je je voordeel mee doen.

3 Sluit je aan bij een frequent flier-programma

Als je nog niet ingeschreven bent bij een frequent flier-programma, denk daar dan eens over na. Er zijn wereldwijd drie grote luchtvaartallianties: SkyTeam, Star Alliance en Oneworld, waarbij de meeste grote luchtvaartmaatschappijen zijn aangesloten. Binnen een luchtvaartalliantie kun je je gespaarde miles ook bij een andere luchtvaartmaatschappij die lid is van dezelfde alliantie inzetten. Vlieg je bijvoorbeeld met KLM (SkyTeam), dan kun je je miles ook gebruiken voor Delta, China Airlines, Garuda Indonesia en nog veel meer. Verspil nooit een kilometer, ook niet als je voor het eerst met een luchtvaartmaatschappij vliegt.

4 Schrijf je in voor prijsalarmen

Begin twee of drie maanden voor vertrek vluchten in de gaten te houden. Het optimale boekingsmoment is 47 tot 60 dagen voor vertrek, maar stel 90 dagen van tevoren al een prijsalarm in. Als de prijs van een ticket drastisch daalt, kunnen sites als Skyscanner (skyscanner.nl) en Kayak (kayak.nl) je daarvan per e-mail op de hoogte stellen.

5 Boek op prijs en niet op bestemming

Als je wilt reizen, maar het maakt je niet zo veel uit waarheen, zoek dan op de laagste prijs. Bij Skyscanner kun je per maand op “overal” zoeken en Kayak heeft een functie “explore”; je krijgt dan de laagste prijzen per regio. Als je bijvoorbeeld van plan bent om meerdere landen in Europa te bezoeken, dan hoef je niet naar een specifieke stad te vliegen, maar kun je gewoon landen waar dat het goedkoopst kan.

Openingsbeeld: guvendemir / istock