5 redenen voor een bezoek aan Piëmont

Redactie Lonely Planet

De Italiaanse regio Piëmont is van alle markten thuis. Met zijn fantastische wijnen, truffels, rundvlees en chocolade biedt Piëmont een overvloed aan stimulerende smaakervaringen, de paleizen en postindustriële pakhuizen van hoofdstad Turijn bieden onderdak aan edgy moderne kunst en DJ's van topniveau en op een uurtje rijden vind je dan weer skigebieden en vredige wandelpaden. 

Wandel door de wijngaarden van de Langhe

Wandelen is een van de beste manieren om de sublieme mooie landschappen en begeerde wijnen van de pastorale regio van de Langhe te ontdekken. Of dit nou een ontspannen ochtendwandeling langs de met Nebbiolodruiven bezaaide heuvels rondom Barbaresco is, of een intensieve vierdaagse tocht waarbij je Alba, Barolo en dorpjes daartussenin aandoet. Meerdaagse routes voeren ook door hazelnootgaarden en de wildere, beboste uitlopers van de Alpen. De accommodaties variëren van een simpele boerderij en B&Bs in dorpjes tot grootse palazzo's of moderne luxueuze mini-resorts als het Arborina Relais. Routekaarten zijn verkrijgbaar bij het tourist office in Alba, evenals bij de Enoteca Regionale (wijncoöperaties) in elk dorp.

 

Het wegen van een witte truffel tijdens Alba's truffelfestival | Foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock

Geef je over aan truffelkoorts in Alba 

Doorgaans is Alba een relaxte (zij het eeuwig door eten geobsedeerde) stad. Echter, in de weekenden van oktober wordt Alba overspoelt door beroemde chef-koks, vrolijke fijnproevers, blitse restauranthouders en truffelminnende locals. Allemaal komen ze af op de Fiera Internazionale di Tartufo Bianco d’Alba. Van heinde en verre komen welgestelden om op de wekelijkse veilingen de grootste en beste exemplaren van de aromatische witte zwammetjes te bemachtigen. De talrijke alimentari van de stad zijn gevuld met de kleinere, meer betaalbare truffels en truffelolie, -honing, -pasta en -sauzen. Truffelgerechten zijn ook alomtegenwoordig in de restaurants. Een immer betrouwbare optie is het stijlvolle en vriendelijke La Piola, gelegen aan het met kinderkopjes geplaveide plein van de Duomo. Tijdens het truffelseizoen serveren zij hun beroemde tajarin-pasta met slechts een likje boter. De ober komt met de truffel naar je tafel toe om hem te schaven. De prijs gaat per gewicht - aan jou de taak om je truffellust te bedwingen.

Ontdek Rivoli's eersteklas collectie van moderne kunst

Op een heuveltop in Rivoli ligt het Castello di Rivoli, een vesting die ooit aan het Huis Savoye toebehoorde. De metershoge, met fresco's versierde ontvangstruimtes van het kasteel vormen een unieke en adembenemende achtergrond voor een verzameling kunstwerken die curators in Milaan, Rome en Venetië jaloers zullen maken. Hier zijn enkele uitzonderlijke voorbeelden te zien van de Italiaanse stroming Arte Povera, evenals stukken uit de gewaagdere 20ste-eeuwse bewegingen als de Transavanguardia (de Italiaanse versie van het Neo-expressionisme). Lokale eigentijdse bad boys Maurizio Cattelan en Francesco Vezzoli krijgen een ereplaatsje, terwijl tijdelijke exposities te zien zijn in een wat tradionelere kubusvormige uitbouw. Rivoli's nieuwste aanwinst is de haast mythische Cerruti-verzameling, waarvan sommige stukken in het kasteel zullen worden getoond. Andere werken zullen hun plekje in de nabijgelegen villa van de teruggetrokken verzamelaar behouden. De werken omvatten een duizelingwekkend aantal di Chiricos, veel werken van andere 20ste-eeuwse Italiaanse kunstenaars zoals Boccioni, Balla en Fontana, evenals belangrijke schilderijen van Renoir, Modigliani en Kandinsky, om er maar een paar te noemen.

 

Winterwonderland Via Lattea | Foto: VvoeVale / iStock

Race van de poederachtige hellingen van Via Lattea

Via Lattea, de "Melkweg", is een vriendelijk winterwonderland op iets meer dan een uur rijden van Turijn. Hier delen zeven resorts zo'n 400 kilometer aan pistes. Sauze d'Oulx mag dan al lang een geliefde bestemming zijn voor après ski-minnende Britten; Turijnse families en serieuze skiërs – met name gevorderden met wat kilometers op hun naam – geven de voorkeur aan Sestrière en Mota. Deze staan bekend om hun goede rode en zwarte pistes, terwijl men naar de Susavallei gaat voor heliskiën en begeleide off-pistetochten. Snowboarders kunnen ook naar Sestrière, maar er zijn betere faciliteiten in Bardonecchia. Het dalstadje Susa is vaak slechts een bevoorradingsstop voor skiërs onderweg naar de resorts, maar deze eens belangrijke Romeinse stad is een extra omweg waard. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de mooie poort niet ver van het stadscentrum, die uit de eerste eeuw voor Christus stamt. Je kan ook even de grens over wippen naar Frankrijk. De gezinsvriendelijke pistes van Montgenèvre, populair vanwege de betrouwbare sneeuwval, vallen ook onder de Via Lattea-pas. 

Bewandel het ruige terrein van de Zee-Alpen

Wanneer je door de majestueuze pieken en dalen van de Zee-Alpen reist, die op de grens van Italië en Frankrijk liggen, doe je er goed aan je voor te bereiden op een gevoel van totaal isolement. Oude ezelspaadjes, militaire wegen en speciale wandelpaden doorkruisen ravijnen van kalksteen, grasvlaktes, hooggelegen meren en eeuwige sneeuwvelden. Het Parco Naturale Alpi Marittime heeft een verbazingwekkende verscheidenheid aan flora, en je hebt er de mogelijkheid om steenbokken, gemzen, wilde schapen, verschillende soorten adelaars en andere roofvogels te spotten. Veel van de dorpjes in de vallei, gebouwd uit grijze stenen en donker hout, zijn sinds de jaren 60 ontvolkt geraakt, maar het historische Aisone heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als een langlaufcentrum en bewaarder van de lokale Occitaanse muziektradities.

Piëmont is de nummer 1 regio in onze Best in Travel-lijst voor 2019! Ontdek hier meer prachtige bestemmingen om volgend jaar te bezoeken. 

Openingsfoto: de wijngaarden van Langhe, Daniele Codegone / iStock