5 redenen om als vrouw alleen te reizen

Redactie Lonely Planet

Soloreizen: de één vindt het helemaal het einde, de ander vindt het helemaal niks. Vooral veel vrouwen vinden het toch best spannend om alleen op pad te gaan, maar dat is met de juiste voorzorgsmaatregelen helemaal nergens voor nodig. Soloreizen is voor iedereen leuk en heeft veel voordelen, maar voor vrouwen zijn er specifiek een paar enorme pluspunten.

1. Het geeft je een stoer gevoel

Je kunt geen magazine gericht op vrouwen openslaan of je leest wel dingen over empowerment en girlbossing. Of je nu iets hebt met deze termen of niet, soloreizen kan je een enorme zelfvertrouwenboost geven. Je bent op jezelf aangewezen, van navigeren in een vreemde stad tot al je bagage zelf sjouwen. Wat nou genderstereotypes? 

2. Jij bent de baas

Geen gezeik, jij kiest waar je heengaat en wat je elke dag gaat doen. Niemand die je verwijt dat "je de baas speelt", want op jouw soloreis ben jij de baas! Voor sommige assertieve types komt dit natuurlijk, maar als je normaliter meer een kat-uit-de-boom-kijk-type bent, kun je deze assertiviteit prima leren tijdens een reis. Je hoeft je voor niemand te schamen en met niemand rekening te houden, de baas, dat ben jij!

Lees ook: Zes bestemmingen voor solo-reizigers

3. Je bent nooit alleen

Soloreizen eenzaam? Nee joh, echt niet. Je kunt je heus weleens alleen voelen onderweg, en dat mag ook, maar vaak kom je zo veel mensen tegen dat je bijna nooit eenzaam bent. In hostels, tijdens een georganiseerde tour of zelfs in het OV, overal zul je gelijkgestemden tegenkomen. Andere vrouwelijke reizigers zullen sneller op je afstappen als vrouw alleen dan als je met een vriend of vriendin bent, en zo maak je dus sneller nieuwe vrienden.

4. Er zijn geen sociale verwachtingen

Wil jij elke avond om 22 uur naar bed? Prima! Feesten tot de zon opkomt? Kan gewoon! Je hoeft met niemand rekening te houden, dus wat jij doet tijdens jouw reis is helemaal je eigen pakkie-an. 

Lees ook: Top 3 bestemmingen voor solo reizende vrouwen

5. De Sisterhood

Ja, daar issie weer: zo'n modewoord. Maar het is echt waar, tijdens een soloreis voel je je verbonden met alle andere vrouwelijke soloreizigers. Of je nu een tijdje met elkaar optrekt of kort naar elkaar glimlacht in de trein, je hoort nu bij een groep gelijkgestemden voor het leven. Niet alleen dat, als vrouw kun je veel leren van andere culturen, juist als die anders is dan de jouwe. Helaas is het niet altijd makkelijk om als vrouw alleen te reizen, en een vrouw moet helaas net wat alerter zijn op veiligheid dan een man, maar je krijgt er enorm veel voor terug.

Openingsbeeld: mapodile/iStock