5 filmlocaties in Noorwegen die je gezien moet hebben

Redactie Lonely Planet

Dramatische fjorden, schitterende vergezichten: de natuurlijke schoonheid van Noorwegen trekt veel mensen aan. Deze natuurpracht ontgaat ook filmmakers niet; de volgende vijf films zijn opgenomen in Noorwegen. De locaties kun je zelf bezoeken!

1. Atlanterhavsvegen

In de nieuwste James Bond (No Time to Die) rijdt de spion over de slingerende Atlantic Road (Atlanterhavsvegen) in een zenuwslopende achtervolging. Iedereen kan in de voetsporen van 007 volgen en zelf over deze weg rijden. Het wordt overigens wel gewaardeerd als jij je wel aan de verkeersregels houdt en niet zo hard rijdt als Bond. 

Lees ook: 'No Time to Die': bestemmingen in 007-stijl

De Preikestolen. © Kotenko_A/iStock

2. Preikestolen

Als je de film Mission Impossible 6 hebt gezien weet je precies welke scène we bedoelen: Tom Cruise hangt aan een klif, niet in Noorwegen maar zogenaamd in India. De oplettende kijker weet echter beter: dit is de Preikestolen nabij Stavanger. In de aankomende Mission Impossible 7 doet Tom Cruise een stunt op de berg Helsetkopen ten zuiden van Ålesund.

Hjorundfjorden 
© Jay Maidment - Marvel Studios

3. Noorse Fjorden

In de Marvelfilm Black Widow reist Scarlett Johansson naar de Noorse Fjorden om als haar personage Natasha Romanoff onder te duiken. In de film zie je haar staan op een boot temidden van het prachtige natuurgeweld. Je kunt deze locatie bezoeken tijdens een van de fjordentours. 

Timothée Chalamet als Paul Atreides in Dune © Warner Bros and Legendary Pictures

4. Stadlandet

De Noorse kustlijn van Stadlandet met de prachtige zeekliffen en witte stranden diende als decor van de science-fictionfilm Dune. Timothée Chalamet liep hier over het strand, dat in de film is omgedoopt tot de planeet Caladan. Veel special effects waren niet nodig: het landschap heeft van zichzelf al iets buitenaards.

De Raumabanen in Noorwegen © Johnny Olestad

5. Raumabanen

De Raumabanen is een wereldberoemde trein tussen Bjorli en Åndalsnes. De route is gebruikt in Harry Potter en de Halfbloed Prins, waarin doodleuk wordt gedaan alsof de trein in Schotland rijdt in plaats van Noorwegen. Je kunt zelf een ticket boeken in de Raumabanen en het prachtige landschap zelf ervaren. 

Je kunt al deze filmlocaties en meer bezoeken tijdens een filmtour van Norway Adventures. 

Make it happen

Onder andere KLM vliegt rechtstreeks naar Stavanger, Bergen en Ålesund om het fjordengebied te verkennen. Je kunt ook de ferry van Groningen naar Kristiansand nemen en vanaf daar verder rijden.

Openingsbeeld: De Atlanterhavsvegen © mikolajn/iStock