4x prachtige afgelegen bestemmingen in Europa

Redactie Lonely Planet

Kriebelt het om te reizen, maar heb je nog niet zo'n zin om je in een mensenmassa te storten? Snappen we! Of je nu op zoek bent naar een actieve week weg of eindelijk dat boek eens wil uitlezen: dit zijn vier prachtige bestemmingen waar je je bijna alleen op de wereld waant. 

1. Voor de klimmers: Hoy, Orkneyeilanden, Schotland

Voor een afgelegen bestemming met een adrenalinekick ga je naar Hoy, het één na grootste Orkneyeiland. Het eiland ligt uit de noordkust van Schotland en is door de Vikingen omgedoopt tot "hoog eiland" door al zijn heuvels. De beroemdste attractie is de Old Man of Hoy, een 137m hoge rots die uit de zee steekt, die in de zomermaanden beklommen kan worden. Even verderop vind je St John's Head, met 351 de hoogste verticale kliffen in Groot-Brittanië. De meeste van de 400 inwoners wonen in het zuiden, dus trek naar het noorden om er bijna van verzekerd te zijn niemand tegen te komen.

Lees ook: Roadtrip of niet: zo reis je het beste door Schotland

2. Voor de schrijvers: De Finse meren

Als je wat rust en stilte nodig hebt maar ook een schitterende omgeving, dan zijn de Finse meren voor jou. In de zomer zie je hier twee kleuren: groen en blauw. Er zijn ongeveer 188.000 meren in Finland, van Helsinki tot het Inarimeer in Fins Lapland. het Saimaameer is het grootst, en heeft meer dan 14.000 eilandjes. Er zijn zelfs zoveel eilanden, dat het bijna lijkt alsof het meerdere meren zijn. Huur een houten zomerhuisje op een van de eilanden en maak eindelijk dat boek af. Of lees een boek uit, dat kan natuurlijk ook.

Lees ook: De natuur in: wilde dieren in Finland

3. Voor de soloreizigers: Prangli, Estland

Wanneer je alleen op reis gaat en je niet wil vervelen, ga dan naar het Estse eiland Prangli. Het eiland is klein maar bewoond en heeft een fascinerende geschiedenis. Piraten, rovers, vissers en zeehondenjagers hebben hier allemaal hun stempel op het eiland gedrukt. Je ziet nog steeds sovjettrucks en -jeeps over het eiland hobbelen en de eilanders hebben hun eigen dialect. Het ligt slechts 30 kilometer bij Tallinn vandaan, maar is nog grotendeels onontdekt.

Lees ook: Nieuwe wandelroute: ontdek de wildernis van de Baltische staten

4. Voor de surfers: Unstad, Lofoten, Noorwegen

De zee roept! Surfers moeten echt een keer naar de Lofoten, ten noorden van Noorwegen. Het eiland Unsted is een van de beste plekken ter wereld om in koud water te surfen, met maximum temperaturen van 14 °C, dus kleed je goed aan. Door de koude temperaturen kan hier pas sinds de jaren 90 gesurfd worden, toen wetsuits goed genoeg werden om de kou te weerstaan. Het uitzicht is hier fantastisch, met bergen en fjorden volop. Je kunt hier praktisch iedere dag surfen, maar in de zomer is het heel speciaal om 's nachts te surfen, omdat de zon nooit ondergaat.

Openingsbeeld: nicky39/iStock