4x Reizen in het laagseizoen

Redactie Lonely Planet

Omarm het laagseizoen. Als je de piekperiode vermijdt, zie je een heel andere, unieke kant van populaire bestemmingen als Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië of zelfs de noordpool.

Iedereen die wel eens heeft gereisd tijdens het hoogseizoen,
kent de nadelen maar al te goed: stervensdrukke vliegvelden en urenlange files, torenhoge vliegtarieven en exorbitante kamerprijzen, volgepakte stranden en overvolle steden, kolossale rijen voor musea en bezienswaardigheden. Het is ook geen geheim dat veel van ’s werelds mooiste bestemmingen het toerisme bijna niet meer aankunnen.

Maar dat is geen reden om thuis te blijven; je moet gewoon slim kiezen waar je heen gaat en wanneer. Een mogelijkheid is het omarmen van het laagseizoen. Naast de logische voordelen van goedkopere accommodaties en vluchten komen veel bestemmingen in het laag- en tussenseizoen goed tot hun recht, zonder zenuwslopende meutes die hun charme en authenticiteit in de weg zitten.

Als je goed onderzoek doet, kun je deze aanpak vrijwel overal toepassen. Parijs is ook prachtig in april. Bij de Taj Mahal is er veel minder drukte in september, aan het einde van de moesson en net voor het gekkenhuis van het hoogseizoen. De cultuurhoofdsteden van Italië (Rome, Venetië en Florence) zijn ’s zomers erg populair en heet, maar ze kunnen glorieus zijn op een koele dag in november. En dan zijn er nog de huwelijksreisfavorieten (de Caribische eilanden, de Malediven en Mauritius) waar het risico van hier en daar een buitje in het laagseizoen een klein offer is voor de redelijke prijzen en heerlijk lege stranden.

Ook in het laagseizoen is er in Kruger Park in Zuid-Afrika nog genoeg te zien | Foto: kavram / iStock

Ga op safari

Het is een mythe dat het hoogseizoen het beste moment is voor een wildsafari. Neem nou Zuid-Afrika. Het laagseizoen loopt van mei tot september, als het daar winter is, waardoor de prijzen kelderen. Maar dat is ook het droge seizoen in nationale parken als Kruger, waar je door minder begroeiing makkelijker de olifanten, nijlpaarden, leeuwen, neushoorns, zebra’s en luipaarden kunt zien.

  • Riksja Travel biedt een tour van 20 dagen inclusief vluchten (vanaf €2.075; zuidafrikaonline.nl). Kruger Mpumalanga International Airport (KMI) is de toegangspoort. Meer informatie over het park vind je op sanparks.org/parks/kruger.
In India gaat het leven tijdens de moesson gewoon door | Foto: Dhaval Dhairyawan 

Reis in de moesson

Plotselinge regenbuien verlenen een uitbundige schoonheid aan een groot deel van Zuid- en Zuidoost-Azië tijdens het regenseizoen, van ongeveer juni tot september. Moesson betekent niet dat het de hele dag door regent. Het is een komen en gaan van buien en de temperatuur blijft vaak hoog. De voordelen van reizen in deze periode zijn lagere kamerprijzen (soms maar de helft) en minder drukte bij grote bezienswaardigheden.

  • Je kunt geweldige deals krijgen voor landen als India en de Malediven tijdens de moesson (skyscanner.net).
In het laagseizoen heb je de stranden van Sicilië bijna voor jezelf | Foto: Freeartist / iStock

Naar het strand in Europa

Velen van ons zijn wel eens ’s zomers op een strand geweest met nauwelijks ruimte voor een handdoek, van Mallorca tot de Griekse eilanden. Italiaanse stranden zijn stikdruk in augustus, als het hele land massaal naar la spiaggia trekt. Ga in de lente of de herfst, als het net warm genoeg is om aan zee te liggen, en dan krijg je er seizoenskleuren als bonus bij. Maar ook ideale omstandigheden voor wandel- en fietstochten aan de kust én lagere prijzen.

  • Winterdip? Er zijn Europese eilanden waar het weer prima blijft tot diep in de donkere maanden – en niet alleen de Canarische eilanden. Probeer Malta, Madeira of Sicilië.
Het noorderlicht zien is een onmisbare ervaring in IJsland | Foto: tawatchaiprakobkit / iStock

Ervaar de poolnacht

Ja, het is donker, maar het noordpoolgebied is een magische en buitenaardse plek om in hartje winter te bezoeken, als de zon nooit boven de horizon komt en de lucht niet lichter wordt dan een diep “middernachtsblauw”. Ga erheen voor het noorderlicht, sleeën met husky’s en een spectaculair ijslandschap.

  • In het pre-winterseizoen, in november, ben je de drukte in IJsland voor. In Reykjavík, een goed startpunt, is het noorderlicht vaak te zien. Arctic Adventures biedt een vier uur durende Noorderlicht-tour van september tot april (vanaf €61; adventures.is).

Dit artikel komt uit het winternummer van Lonely Planet magazine. Bestel hem hier!

Openingsbeeld: tawatchaiprakobkit / iStock