4 bijzondere plekken waar je nooit aan hebt gedacht

Redactie Lonely Planet

Schrijvers, redactieleden en andere breinen achter Lonely Planet delen hun favoriete plekje dat volgens hen nog op te weinig bucketlists staat, van Zuid-Afrika tot China. 

Hemel-en-Aarde Vallei, Zuid-Afrika

Lucy Corne, guidebook author, Zuid-Afrika

Hermanus staat bekend om de walvissen. Tijdens het kalverseizoen zwemmen zuidkapers en bultruggen vaak zo dicht langs de kust dat je ze kunt bewonderen vanaf de ontbijttafel. Maar wat als je er bent als de walvissen er niet zijn? Of als je genoeg hebt van de verdwijnende staarten onder het Atlantische oppervlak? Het dorp heeft leuke kustpaden en fijne cafés, maar als ik in de “walvishoofdstad” van het land ben, ontsnap ik graag aan de populaire kuststrook. Liever volg ik een van de minder gevolgde wijnroutes van Zuid-Afrika. De wijnmakerijen van Hemel-en-Aarde liggen verspreid langs zo’n tien kilometer in een mooie omgeving ten westen van Hermanus. De oude kiezelweg is vervangen door asfalt, maar de proeverijen hier zijn beduidend minder druk dan hun tegenhangers in Stellenbosch en Franschhoek. Er heerst een koel klimaat dat bekend staat om als perfect voor pittige pinot noirs. De beste plek om te beginnen is de met riet bedekte proeverij Bouchard Finlayson (onder), beroemd om haar pinot. Verderop in de vallei vind je een flinke scheut karakter in de proeverij La Vierge en bij Creation Wines kun je wijn met eten combineren: kies voor brunch, tapas of chocola, allemaal van lokale producten.

- hermanuswineroute.com

Bereik afgelegen baaien op Mallorca met de fiets | Foto: pixelliebe / iStock

Fietsen op Mallorca

Robin Barton, associate publisher, Trade & Reference

De eerste keer dat ik op Mallorca kwam was in de maand februari; de amandelbomen stonden in bloei. Ik fietste door de uitlopers van de Serra de Tramuntan, waar witte bloesem van de boomgaarden over lage stenen muurtjes dwarrelde. De bergketen loopt langs de noordwestkust van Mallorca en is populair onder professionele fietsteams, die er in de winter trainen. Je hoeft je gelukkig niet verplicht in een lycra fietsbroekje te hijsen om te kunnen genieten van dit compacte fietseiland. Buiten de Tramuntana is het land redelijk vlak, van de centrale vlaktes van Es Pla tot de oostelijke baaien. In de periode tussen september en mei beloont Mallorca fietsers met aangezichten van wijngaarden (tijdens de oogst in september kun je de geur van geplette druiven volgen naar kleine wijnmakerijen), kloosters, restaurants, kunstgalerieën en kilometers rustige paden met bewegwijzerde routes. In het noorden cruisete ik door de vogelrijke watergebieden van het Parc Natural de S’Albufera en reed vervolgens door naar Petra, de geboorteplaats van Junípero Serra, aanstichter van de eerste katholieke missies in Californië. Mallorca is een perfecte bestemming voor een fietsvakantie. Je huurt gemakkelijk een fiets op het eiland en kunt in kleine boetiekhotels verblijven.

- infomallorca.net

De eeuwenoude ruïnes van Jiaohe, China

Wendy Hu, editorial director, Lonely Planet Traveller China

De meeste buitenlandse bezoekers houden het bij Oost-China, maar in de westelijke regio Xinjiang liggen vele historische plaatsen aan de Zijderoute die erg de moeite waard zijn. Je vindt er een fascinerende mix van Oost-, West- en Centraal-Aziatische beschavingen: eeuwenoude pagodes en Boeddhistische tempels, maar ook moskeeën en dorpen waar het leven nog steeds draait om de bazaar. Twee millennia geleden werd aan de rand van de Taklamakan (een woestijn die zo groot is dat haar naam betekent “je kunt er wel in, maar nooit weer uit”) de stad Jiaohe gesticht. Er heerste welvaart dankzij de handel aan de Zijderoute en een ingenieus systeem van ondergrondse kanalen, karez, die water aanvoerden uit de besneeuwde bergen honderden kilometers verderop. Ooit woonden er 6.500 mensen, maar Jiaohe werd eeuwen geleden verlaten. De lemen gebouwen zijn dankzij het droge klimaat goed bewaard gebleven. Tussen deze mysterieuze ruïnes is het gemakkelijk je voor te stellen hoe de mensen hier ooit leefden. Verbazingwekkend genoeg worden de karez nog steeds gebruikt om de stad Turpan van water te voorzien. Ondanks de verschroeiende woestijnhitte biedt deze stadse oase de broodnodige schaduw en produceert zij enkele van de lekkerste druiven van China.

Met goed geluk kom je een witte Kermodebeer tegen | Foto: KenCanning / iStock

Cariboo Chilcotin Coast, Canada

Alexander Howard, destination editor, Canada & VS

Ten noorden van het toeristische centrum Whistler in British Columbia ligt Cariboo Chilcotin Coast; een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar wat meer eenzaamheid en avontuur. Woeste, glooiende landschappen lopen van de kust van de Grote Oceaan naar de Cariboo-bergen, rond historische gemeenschappen waar je verhalen kunt horen over goudzoekers en legendes van de First Nations (inheemse volkeren). Er zijn gebieden waar meer beren wonen dan mensen. De beroemde Gold Rush Trail loopt langs de weg die duizenden fortuinhongerige ontdekkers namen op zoek naar het edelmetaal. In delen van Cariboo Chilcotin Coast komen minder bezoekers dan in het meer ontwikkelde zuiden en daarom kun je hier echt even helemaal weg zijn. In Bella Coola kun je boottochten en wandeltochten door het beschermde Great Bear Rainforest maken. Het is het grootste gematigde regenwoud aan de kust ter wereld en heeft een rijke natuur. Het is ook het thuis van de kermode-beer, een zeldzame ondersoort van de zwarte beer met een witte vacht. Volgens de legendes van de First Nations is de beer geschapen als herinnering aan de tijd toen het landschap wit zag van ijs en sneeuw.

- hellobc.com

Meer geheime plekjes in de wereld vinden? Ontdek het onbekende: drie reisgeheimen.

Openingsbeeld: AD1209 / iStock