3x videogames voor reizigers

Redactie Lonely Planet

Met de combinatie van lockdowns en quarantaines, is het een zwaar jaar om een reiziger te zijn. Maar er is een vorm van reizen die geen last heeft van internationale beperkingen - in feite hoef je zelfs de deur niet uit om ervan te genieten: videogames.

Videogames zijn allang niet meer alleen bedoeld voor de die hard ‘gamer’. Dankzij verfijnde grafische mogelijkheden en gegevensopslag lijken veel games op uitgestrekte, levendige werelden die wachten om ontdekt te worden, in de vorm van de glooiende vlaktes van het Amerikaanse Wilde Westen of de betoverende diepten van de oceaan. Beroemde stemacteurs en orkestrale soundtracks versterken de ervaring, en de verhaallijnen variëren van volledige actie tot een rustige middag in de buitenlucht. 

Dus of je nu voor het eerst een digitale avonturier bent of een doorgewinterde cybernomade, neem een ​​tijdje afscheid van de realiteit en maak een reis naar een van deze prachtige digitale werelden.

1. The Witcher 3: Wild Hunt

Winnaar van Game of the Year bij de Golden Joystick Awards 2015 en algemeen beschouwd als een van de beste videogames aller tijden, de derde editie van de geliefde Witcher-serie is een zo goed mogelijke introductie in de wereld van moderne gaming.

Gebaseerd op de fantasieromans van Andrzej Sapkowski, ziet de Witcher 3 spelers de controle nemen over Geralt of Rivia, een monsterjager, terwijl hij op zoek gaat naar zijn adoptiedochter Ciri. Deze zoektocht neemt spelers mee door het gigantische, door oorlog verscheurde land van The Continent, schuifelend door de drukke straten van grote steden, zeilend naar verre eilanden en wadend door dik moerasland. Hoewel de setting misschien heel fantasierijk is, heeft de game een heel menselijk verhaal, tot leven gebracht door een getalenteerde stemmencast met onder meer Game of Thrones-ster Charles Dance.

Beschikbaar voor: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc

2. Beyond Blue

Veel reizigers duiken graag vanwege het bijzondere onderwaterleven en het meditatieve gevoel het geeft om onder de oppervlakte te zweven. Beyond Blue probeert beide te na te bootsen zonder dat spelers zich in een wetsuit hoeven te wringen.

Het spel is ontwikkeld in samenwerking met de makers van de BBC-serie Blue Planet II en draait om Mirai, een diepzee-onderzoeker die verschillende onderwatersoorten volgt en documenteert, terwijl hij vervolgens meer leert over de verwoestende impact van menselijk gedrag op onze oceanen, van diepzeemijnbouw tot vervuiling. Maar afgezien van verontrustende ecologische zorgen, is dit een van de meest ontspannende games ooit gemaakt, waarbij spelers vredig over de oceaanbodem kunnen glijden met begeleiding van kalmerende muziek. Hoewel de sensatie van zwemmen naast een blauwe vinvis het best op een groot scherm kan worden ervaren, is de game ook beschikbaar voor smartphones via de Apple Arcade.

Beschikbaar voor: PlayStation 4, Xbox One, PC, iOS

3. Red Dead Redemption 2

Als je je jeugd hebt doorgebracht in denkbeeldige vuurgevechten met boeven en schurken, dan zal Red Dead Redemption 2 je innerlijke kind blij maken. De langverwachte prequel van Sony's Red Dead Redemption is een van de best verkochte games aller tijden geworden en won daarbij talloze prijzen.

De game speelt zich af in de laatste dagen van het Amerikaanse Wilde Westen en ziet spelers de laarzen van de ruige outlaw Arthur Morgan aantrekken, die zijn bende buitenbeentjes door de gevaren van een snel moderniserende (gezagsgetrouwe) wereld moet leiden, waar ze niet meer thuis horen. Hoewel de plot, personages en gameplay van de game allemaal lovende kritieken krijgen, zijn het de setting en het landschap van de game die centraal staan, en daarom is er niets leuker dan gewoon vrij rond te dwalen door de wilde, steeds veranderende landschap, waarbij het gevoel van sereniteit alleen verbroken word door af en toe een confrontatie met een rivaliserende bende of plaatselijke sheriff.

Beschikbaar voor: PlayStation 4, Xbox One, PC

Openingsbeeld: CasarsaGuru / iStock