3 x nationale parken in de VS die je nog niét kende

Redactie Lonely Planet
3 x nationale parken in de VS die je nog niét kende

Amerikaanse Nationale Parken zijn populairder dan ooit. Dankzij Instagram en een groeiende interesse van reizigers voor de natuur moet je tegenwoordig in de rij staan om de bekendste nationale parken in de VS binnen te komen. Ga, terwijl de rest zich een weg baant door de mensenmassa’s bij de Grand Canyon, op avontuur naar deze drie spectaculaire en toch rustigere alternatieven.

Canyonlands, Utah

De zuidelijke parken in Utah zijn in de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden. En terecht, want het landschap is werkelijk oogverblindend. iHet grootste park van Utah, Canyonlands National Park, is niet alleen het grootste maar ook het rustigste park. De reden hiervoor is begrijpelijk. Het park biedt namelijk geen huisvesting, geen eten en maar een beperkt aantal waterbronnen. Wat je er daarentegen voor terugkrijgt, maakt het avontuur meer dan waard. Canyonlands is een uitgestrekt gebied van bijna 1.300 vierkante kilometer aan canyons, inclusief torenhoge zandstenen, een paar van Noord-Amerika’s bestbewaarde muurschilderingen en een uitzicht vanaf “the Island in the Sky”, een rots die 300 meter verheven ligt boven het omliggende landschap.

Zonsopkomst in Haleakala National Park. Foto: FrozenShutter / iStock

Haleakala National Park, Hawaii

Terwijl de populariteit van het Hawaiiaanse Maui al jaren stijgt, neemt het aantal bezoekers in het Haleakala National Park af. Door je te beperken tot het strand, mis je echter een van de mooiste landschappen van het eiland en bovendien een gebied van groot cultureel belang. Bewonder bij zonsopkomst hoe de schaduw van de Haleakala vulkaan een gigantische driehoek vormt in de lucht. Ga daarna op wandeltocht langs de kraters aan de top van de vulkaan, waarbij er voor de ervaren wandelaar zelfs mogelijkheid is om in een van de drie historische cabins te overnachten. Tip: neem een jas mee. De top van Haleakala is meer dan 3.000 meter hoog, het kan er sneeuwen en het is er bijna altijd kouder dan verwacht.

Neem een boottocht door de Kenai Fjorden. Foto: troutnut / iStock

Kenai Fjords National Park, Alaska

Als je groot fan bent van nationale parken is Alaska altijd een goed idee. De grootste staat van Amerika telt acht nationale parken, waarvan er vier behoren tot de grootste en minst druk bezochte van de VS. Het laatste komt grotendeels door de bereikbaarheid. Voor de meeste parken geldt dat er weinig tot geen wegen naartoe leiden, waardoor het vliegtuig of de boot je enige opties zijn. Kenai Fjords National Park is echter makkelijker te bereiken, doordat het dichtbij Anchorage ligt, de grootste stad van Alaska. Ga voor een kort bezoek naar Exit Glacier. Dit is het enige gebied dat met de auto te bereiken is. Als je een ijzige hike aan kan, is de Harding Icefield Trail een aanrader. Deze tocht staat bekend als een van de meeste memorabele daghikes in het gehele nationale parken-netwerk. Maar om de Kenai Fjords echt eer aan te doen, moet je het water op. Boottours nemen je mee door de fjorden en wie weet spot je tussen de ijsbergen een zeehond of zelfs een walvis.

Benieuwd naar nog meer mooie plekjes in de VS? Kijk dan eens naar onze Best in de VS-lijst van 2018.

Openingsbeeld: roman_slavik / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram